Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Pokud je náš Vesmír n rozměrný, pro n=5 a více, lze uvažovat o podstatě vědomí a života vůbec na základě kvantových jevů. To vše s podmínkou, že i prostor je kvantovaný a prostorové kvantum je n rozměrné. Jde o soukromou hypotézu, neumím ji experimentálně doložit, ale ani dosavadními znalostmi vyvrátit.

0 0
možnosti
Foto

Vyvrátit nelze ani tvrzení, že miliardu světelných let od nás žijí kilometrové červené žáby, které žerou planety, přesto je to evdioentní blbost. :-) Proto, že něco nejde vyvrátit, není ani ten nejmenší argument.

Dále jste nesdělil jediný logický důvod, proč by mělo vědomí souviset s dalšími dimenzemi, tedy nelze tuto myšlenky považovat ani za hypotézu. Existuje navíc silný protiargument: kvantová teorie pole je relativistická, tedy funguje přinejmenším v 4D prostoročase. A vědomí se nijak netýká.

Shrnuto, navržená "hypotéza" je bezcenná. :-)

0 0
možnosti

Článek, který už je nad mé chápání. Sorry, ale v něm a hlavně v diskusi (dosavadní) pod ním, se přete o to, jak funguje vědomí v mozku na bázi kvantové a nebo vůbec takto ne. A až si možná, jednou, na to někdo odpoví - co pak? Budeme vědět, jak funguje přítomnost vědomí? A co to, co vědomí produkuje? Myšlení, logiku, city, morálku, smysly pro umění, krásu, negativní emoce - taky budete hledat kvantové či nekvantové principy jejich fungování? A kde přesně je hranice mezi materiálním světem mechaniky a imaginací? To možná pochopit, by znamenalo vysvětlit vznik života. Už je to na mně moc vědecké, avšak zdravím. R^

0 0
možnosti
LT

Nepodceňujte své chápání. Psát pojednání o "kvantování vědomí", když o vědomí zároveň nic nevíme, na tom není nic vědeckého ani odborného. Ale tím, že se autor tváří "vědecky" a používá odborné termíny z oblasti fyziky v oblasti, které vůbec odborně nerozumí, ve vás vytváří "mindrák". Pocit že je to "moc vědecké". A přitom je to blábol, který nemá žádný praktický význam.

Příště autor napíše třeba vědecké pojednání o "Kvantových jevech při úderu zobáku Datla černého do stromu v Lužních lesích"

0 1
možnosti
LT

L70u26d18ě11k 65T46o24n12d33r

19. 5. 2020 10:03

Co tím dlouhým článkem vlastně chcete říct?

Pokud je vědomí produktem lidského mozku - který je složen z nervových buněk, a ty jsou z molekul, atomů... a ty z protonů, neutronů..., různých silových polí atd. atd. - tak jako cokoli jiného ve vesmíru, pak se logicky i na vědomí vztahují fyzikální zákony, včetně kvantové fyziky.

(Pokud by vědomí nebylo produktem lidského mozku, tak se dostáváme do sféry "náboženství".)

Ale není třeba psát sáhodlouhý článek o jednotlivých kvantových jevech, ani přednášku pro doktory, protože neodpovídá na základní otázku - na kterou ale nezná odpověd nikdo ze sedmi a půl miliardy nositelů vědomí na této planetě - jak vědomí vzniká.

Neví to nikdo, přestože ho každý z nás prožívá a používá až do své smrti. A proč vzniká jen v "živé" hmotě a ne v jakékoli hmotě vesmíru (nebo snad ano?). Bez odpovědí na tyto základní otázky nemá smysl studovat detail "kvatového vědomí" na "dvouštěrbinovém experimentu" a jiných oblíbených estrádních číslech kvantové fyziky.

1 1
možnosti
LT

L81u83d79ě19k 55T63o57n38d49r

19. 5. 2020 10:12

Mimochodem, pokud naše vědomí zpracovává myšlenky (pojmy) a vjemy nějak podobně jako třeba počítač, pak je zcela logické, že všechny naše myšlenky a vjemy musí být nějakým způsobem "kvantovány".

U počítačů je nejmenším "kvantem" binární kód jedniček a nul, ze kterého se pomocí programovacího jazyka tvoří "pojmy", se kterými pak software pracuje dál.

Ano, je to jen pouhá analogie, ale je logické, že by nějak podobně mělo fungovat i naše vědomí. Ale co je nejmenším kvantem "jedniček a nul" našeho vědomí a jak z nich vznikají "pojmy"... to zatím fakt ví jen pánbůh.

0 1
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS