Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Je to náhoda, že galaxie sa podobajú na družicové snímky tornád? Galaxie sú vesmírne tornáda. Čierna diera je jedným koncom vesmírneho tornáda, do ktorého je nasatá všetka hmota ktorá sa priblíži k horizontu udalostí. druhým koncom vesmírneho tornáda je biela diera, cez ktorú sa všetka nasatá hmota vracia späť do inej časti vesmíru. Žiadna hmota nedokáže gravitačne skolabovať!

Vôbec Vám nevadí, že vedecká teória o vzniku a fungovaní vesmíru je v rozpore zo zákonom o zachovaní hmoty i zákonom o zachovaní energie.

0 0
možnosti
Foto

Jsou různé typy galaxií, a taky přirovnání galaxie a tornáda je povrchní, a nelze z nich víc než tu podobu odvozovat. Bílé díry nemusí vůbec existovat.

Velký třesk nijak neporušuje zákon zachování energie a hmotnosti (ne hmoty), neboť použil energii multivesmíru.

0 0
možnosti

Paní Šumová, můj názor ( k horizontu času ) : čas neplyne nám, ale my plyneme „jemu“,.. což znamená, že Čas je jen „stojící dimenze“ (případně tři stojící dimenze ) v síti časoprostorové a my posuzujeme néééé ́čas ́, ale tok=plynutí času.. a to znamená, že my-objety lidé-Země a další objekty se v šíti čp p o s o u v á m e po dimenzích ( i časových).... Posouváme se „po čase“!, tedy ukrajujeme !!!! svým pohybem-posunem intervaly !!!! Intervaly i časové i délkové. Čím kratší budou intervaly délkové vůči časovým, tím se pohybujeme pomaleji v čp. Čím se budeme pohybovat „po časoprostoru“ rychleji, tím bude vzdálený pozorovatel pozorovat, že „u nás“ běží čas pomaleji a pomaleji...až bude c =1/1 Až...až na fotonu pak běží nejpomaleji, tedy na fotonu čas neplyne. Foton „běží“ tak rychle jak se rozpíná sám vesmír, oba stejně, foton tedy neukrajuke na dimenzi "po které běží" žádné intervaly. Všechno hmotnější než foton „běží“ po časoprostoru pomaleji, proto „pozorujeme“ ono ukrajovávání intervalů na časové dimenzi různé, dilatace času . Atd.

1 0
možnosti
Foto

Překvapivě to dává jistý smysl, i když je terminologie zvláštní. :-) Takže nemažu, než se zase rozjedeš. :-)

Ale čas je spíše pohyb tou čtvrtou dimenzí než ta dimenze. Ale to už je 115 let stará informace ze speciální teorie relativity. Další výklad STR je v komentáři poměrně korektní.

Jen s tím fotonem bych to upřesnil. Ne "všechno hmotnější než foton", neboť foton může mít větší hmotnost než všechny částice, co známe. Záleží, jakou má frekvenci. Ale jde o "všechny částice s klidovou hmotností".

Taktéž ten 3D čas je takový výkřik bez logiky a zdůvodnění. :-)

0 0
možnosti

A co si mám představit pod pojmem horizont času? Času jako veličiny, nemyslím teď úsek, který my lidé určujeme pro to či ono jako míru. Dík za trpělivost.

0 0
možnosti
Foto

Nevím o ničem, co by se jmenovalo horizont času. Ale na horizontu událostí černé díry se čas stojí.

Jo a k tomu výkladu základních pojmů. Omlouvám se, ale blogy píšu primárně spíše pro sebe, není mým úmyslem základní věci vykládat širokému publiku. Píšu o tom, co mě zajímá, a snažím se to podat co nejjednodušeji.

0 0
možnosti

Docela by se šiklo vysvětlit naprostým laikům, jako jsem já, jak si vyložit pojmy jako horizont času a horizont černé díry. Horizont mi zní, jako okraj - ale jak může mít horizont čas, který plyne, jen jeho úseky určujeme my lidé ne? U černé díry si ten horizont představuji jako vzdálenost od středu, kde už přestává platit účinek její existence. No a když budu mít jasno v tomto, pak si nechám zamotat šičku podruhé a přečtu si to celé popáté. :-) Hezké ráno pane Fikáčku, vy nikdy nezklamete. Nad Vašimi blogy se člověk nikdy nenudí.:-) Zdravím. R^

1 0
možnosti
Foto

Horizont je "hranice" černé díry. Co je za ním, nemůže se dostat ven, včetně světla.

0 0
možnosti
Foto

Golding:

Since most scientists are just a bit religious, and most religious are seldom wholly unscientific, we find humanity in a comical position. His scientific intellect believes in the possibility of miracles inside a black hole, while his religious intellect believes in them outside it.

což v mém (volnějším) překladu je:

Jelikož většina vědců jsou trochu věřící a většina věřících jen zřídka nejsou aspoň trochu vědci, nachází se lidstvo v komické situaci. Vědeckým poznáním věří v možnost zázraků uvnitř černé díry, zatímco svým náboženským přesvědčením věří v zázraky vně černé díry.

1 0
možnosti
Foto

Fajn beletrie. Ale k podstatě problému nic neřekne. Lepší je věda, ta umí nalézt odpovědi, nejen zkrášluje. :-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 310
  • Celková karma 30,35
  • Průměrná čtenost 3149x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.