Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

idea kočky je naše abstrakce skutečna, ale kočku neznáme pod jejím skutečným Božím jménem, vždy na rozdíl od Boha máme jen část informace

0 0
možnosti

Pokud jde o hledání slov, která neexistují, jsem na to expert:

mrášek s hrkví

mytlík prkve

příbalový leták: průcpa a zájem

a v naší rodině oblíbené: Mám prť se na to vychutnout!

0 0
možnosti
Foto

Titulkem jste velmi nepřesně vymezil úkol, abyste v dalším textu tuto vágnost zasypal balastem balastu (nechci o hrotit:-)) a logicky pak dospěl k závěru o zcela jiné nesouvislosti.

Nic osobního.

Zadáte-li totiž úkol hledat neexistující slovo a pak se věnujete pouze řešení v oblasti slov zapomenutých, či jinak vyhynulých, vydal jste se pouze na jednu z velkého množství cest k cíli.

Sovo neexistující přece není a nemůže být pouze slovo s minulou existencí. Vždyť jen jedna z mnoha možností je novotvorba. A pak se dostáváme k takové jemné nuanci zadání, tedy v jakém z tisíců jazyků má dávat významový smysl, mutace, nářečí a pod. můžeme pro začátek abstrahovat. A má to být jazyk živý? A má to být slovo "tvořivé" ve smyslu teologické nebo jen popisující? A má to slovo limitovat k morfému či nabývat větších větších rozměrů a hloubek? A má .....

Sakra, za chvíli bude svítat a ještě jsem se neprohrabal ani bazálním balastem, natož abych vyjasnil aspoň některou ze souvisejících trivialit. A protože aktivitu, natož ve smyslu nejasného zadání, nepovažuji ani za minimální přínos, tak poslušně hlásím, že ze soutěže odstupuji a třeba "utrhnu" aspoň trochu prospěšnější pasivity.

Přeji hezký den.

0 1
možnosti
Foto

Co takhle pochopit, že účel titulku není exaktní formulace, ale upoutání pozornosti, zejména v případě, že jde o blog? :-) Další rozpitvávání je vzhledem k závěru, ke kterému text směřoval, zcela zbytečné. :-)

1 0
možnosti

Budete Vrchním správcem slov?

Mluvící balík:

"A co se podle vás stane těm slovům, která nikdo nepoužívá?"

"Když se o ně nikdo nestará a když nemají aspoň trochu toho pohybu, tak prostě seschnou, uvadnou a zmizí, chuděrky malé," pokyvoval Papouš hlavou. "A to je právě můj úkol. Jednou za rok na to musím sednout a celý slovník přerecitovat, aby byla jistota, že všechna slovíčka mají stejně pohybu....

2 0
možnosti
Foto

Článek podle mne směšuje existenci slov a existenci reálných objektů, jež některá ze slov označují (protože ne všechna slova označují nějaké objekty).

Dále pak článek zabočí trochu za roh a popisuje, že vlastně nehledá slova neexstující, ale jen pozapomenutá.

Pokud se vrátíme k otázace z nadpisu:

Problém s hledáním neexsitujících slov je samozřejmě v tom, že jakmile je takové slovo nalezeno (tím že je napsáno), stává se to slovo existujícím. Takže lze nanejvýš hledat slova, která neexistovala v nějak dlouhé minulosti před svým nalezením.

Obecně lze dosud neexistující slova tvořit prostě tak, že se vezme nejdelší slovo dosud existující a přidá se k němu alespoň jedno písmeno navíc. Pokud chceme takovému slovu přiřadit i konkrétní nový význam, stačí dát takový význam, který popíše nějakou kombinaci objektů reálného světa, kterou nepopsalo žádné ze slov již existujících.

0 0
možnosti
Foto

No, náš svět holt "směšuje slova a reálného objekty". Kdyby tyto neměly vztah, nemohli bychom smysluplně mluvit. My tu "směsici" můžeme těžko ignorovat. :-)

Nadpis bych fakt neřešil. Popularizační blok má nadpis, který má poutat, nemusí být správný. :-)

Slova, která nic neoznačují nejsou problém, neboť každé slovo nemusí něco označovat. V metafoře lze říci, že existence elektromotoru je závislá na fyzikálních zákonech, i když se elektromotory v přírodě moc nevyskytují. :-) Abstrakce mají svou míru svobody a mohou vytvořit něco nového, což nepopírá, že vyšly z reálného světa a bez něj by neexistovaly. Dítě by taky bez rodičů neexistovalo, a přesto je schopno stvořit něco, co rodiče nestvořili.

1 0
možnosti

Takových slov je...

Třeba "olijanc" označení látky, později zvané "lystr", což je termín, který dnes už také vymizel, dokonce se mi nepodařilo dohledat, o jaký druh látky šlo.

Výrazy z chovatelství a zemědělství - už jsem neslyšela ani nepamatuji, že by někdo použil ještě za mého mládí běžný výraz "rap" pro označení vraného koně (ale ještě ho najdete ve slovníku cizích slov), nebo termín "poběhlá", tj. jalovice po první říji, řidčeji i čerstvě odříjená kráva.

A tak by se dalo pokračovat ještě dlouho a dlouho.

1 0
možnosti

móňat - ponocovat, nespat, chodit jako náměsíčný (z hanáčtiny). Používala to moje moravská tchyně (kousek za Brnem:-))

Málokdo to zná.

1 0
možnosti

Nebo také - trůknout sebou (trhnout sebou, používané na Chodsku) a tam jsem slyšela i: šrúta uzenýho masa- šiška uzeného masa

1 0
možnosti

To by teoreticky mohlo být z němčiny, u nás v Sudetech se taky používá šrůt masa

0 0
možnosti
  • Počet článků 310
  • Celková karma 30,45
  • Průměrná čtenost 3149x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.