Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J49o94s82e12f 95P72o24t62r

5. 5. 2021 23:01

Pane Fikáčku,

konečně jste se ozval., nejméně rok jste mlčel ?. Jsem rád, že si můžu od vás zase něco přečíst.

A jako tradičně s vámi nesouhlasím, aspoň pokud jde o vaše minulé příspěvky.

Vědomí, je kvantové, není... Nikdo neví co to vědomí je. Každý si ho vykládá podle své víry. Takže zda je kvantové nebo není, na to nemůže nikdo odpovědět.

Jiná otázka je fotosyntéza. Zde je vědecky dokázáno, že se zde kvantové efekty projevují. Aspoň to tvrdí Jim Al-Khalili v knize Život na hraně. Jako důkaz uvádí výsledky "kinetického izotopového efektu" a to, že se koherence v buňce zachovává, způsobují dva druhy molekulárního šumu, bílý a barevný šum.

Je zde dokonce nadhozena otázka, zda celý život se neodehrává v kvantových efektech. Když se uváží, že v buňce proběhne až milion operací za sekundu (John Archibald, Rovnice života), tak se zdá být pravděpodobné, že enzymy (bez nichž neproběhne ani sebemenší reakce) se vyvinuly k tomu, aby řídily kvantové efekty života.

Pokud se to potvrdí, přidělá to další vrásky zastáncům Darwinovy vývojové teorie - jak NÁHODOU mohly kvantové efekty proniknout do života.

0 0
možnosti
Foto

Neozval jsem se proto, že jsem půl roku dělal velkou práci o existenci nekonečnu. Chtělo to nastudovat spoustu věcí. A pak jsem absolvoval Oxfordský kurz filosofie vědy.

Já nadšení z toho, že zase píšeš, ale nesdílím. Hned zkraje je totiž kolosální nesmysl. Představme si, že ti někdo dá neznámý funkční předmět. Vůbec netušíš, co to je, ale to vůbec nepotřebuješ k tomu, abys poznal, jestli funguje na elektřinu. Musel by mít v sobě vodiče. Takže i když nevíš, co to je, snadno rozhodneš, že to není "elektrický" předmět. Je to jako bys tvrdil, že potřebuješ vědět, co za předmět držíš v ruce k tomu, abys rozhodl, jestli je mokrý. ;-D Tedy jsi napsal nesmysl.

O fotosyntéze jsem uvedl, že je v reakčním centru kvantová, ale jako celek kvantová není. Obávám se, že zdroj, ze kterého tohle čerpám, je stejný, jako ten, ze kterého čerpá Al-Khalili a že se shodnu s názorem toho zdroje.

Co se týče kvantové podstaty života, tak zatím jsou to jen takové fantazie a pohádky, a nikdo nepředložil žádné argumenty pro. Ono by to chtělo nejdříve lokalizovat, kde je v organismu nachází život. A protože se objevuje až někdy nad úrovní viru, někde na úrovni mikroorganismu, tedy na takové makroúrovni, že tam už kvantové efekty nefungují, je celkem zřejmé, že podstata života není kvantová. Ale tuhle otázku nemám tak prozkoumanou jako to vědomí nebo fotosyntézu, takže zde mám jen předběžný názor. Nepochybuju, že život kvantové procesy používá, stejně jako je používáme my (mobily, počítače). Což neznamená, že je kvantovka jeho podstatou.

1 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS