Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Většina lidí si myslí, že experimentálně ověřené Heisenbergovy relace neurčitosti, jsou absolutně nepřekročitelnou hranicí

Zdroj: https://fikacek.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=770391

Závidím Vám Váš optimismus, se kterým předpokládáte, že většina lidí myslí :-)

0 0
možnosti

J75o12s75e44f 65P95o40t38r

14. 5. 2021 22:09

Pan Fikáček zase perlí. Vysoce odborným, ale logicky zmateným řazením nesouvisejících fyzikálních entit (jako třeba Heisenbergrovy relace neurčitosti) se snaží dospět k nové fyzice - v hluboké podstatě všech fyzikálních projevů je "pilotní vlna"

To totiž už tady bylo a to v 19. století jako "Eter", který měl vyplňovat prostor a poskytovat základ pro fyzikální děje.

0 1
možnosti
Foto

Ty zas plácáš, protože ti chybí základní znalosti z oboru. Pilotní vlna je nápadem de Broglieho (Nobelova cena za fyziku za korpuskulárně vlnovou dualitu, což je velmi blízko té pilotní vlně, dále je to koncepce Davida Bohma. Deterministickou interpretaci zastával i Albert Einstein a John Bell, kterého nerovnost byla důkaz pro kvantovou provázanost. Jeho nerovnost byla experimentálně potvrzena, což dokázalo, že existují nelokální skryté proměnné, neboli vlna. Tento John Bell prohlásil, že Heisenberg a Bohr vymyli fyzikům svou Kodaňskou interpretací mozky. Jinak se povídej třeba na youtube a zadej si pilotní vlna. Zjistíš, že nejeden světový fyzik si myslí, že pilotní vlna je dobrá interpretace.

Proč se vyjadřuješ k tématům, o kterých naprosto nic nevíš a netušíš, která bije? :-) Mechanické opakování něčích názorů bez přemýšlení ke správnému řešení nikdy nevedlo.

Ad éter: že éter v podstatě existuje, prohlásil sám Einstein a myslel tím 4D prostoročas zakřivený gravitací. Pokud tentýž udělal v roce 1905 závěr, že éter neexistuje, mluvit o 3D éteru zjistitelném Michelson-Morleyho pokusem, tedy za situace, kdyby neexistovala speciální teorie relativity. Ta ale sklání prostor (3D inerciální soustavu) Lorentzovou rotací vždy tak, že se rychlost světla jeví za každé inerciální rychlosti stejně.

Takže i druhý odstavec je jen přehled tvých elementárních neznalostí fyziky. :-)

1 0
možnosti
  • Počet článků 310
  • Celková karma 30,45
  • Průměrná čtenost 3149x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.