Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

ahoj, máš nějaký názor na knihu Juliana Barboura "the Janus point"?

čtení je to fascinující, ale anglicky chápu pomaleji než česky :-P

rychlost provázanosti intuitivně vidím jako absolutní, tedy nee nekonečnou ;-)

0 0
možnosti
JN

Dobrý den pane Fikáčku, lepšíte se. Rok od roku. (alespoň v tom co pokládám za velmi důležité : provokovat mozky fyziků, aby nespali na vavřínech.) K tomu času moj poznámka : Mýlíte se v pochopení "času" a "ČASU" spolu s ostatními fyziky. V běžném lidském vnímání (!) i chápání fyziků (!) je čas cosi co plyne samo kolem nás. Zamyslete se nad tím, že vesmírný časoprostor se rozbaluje a to do dimenzí délkových ( prostor) i do dimenzí tří (nebo jedné časové to je momentálně fuk) časových a my se tím vesmírem pohybujeme, někde...; my se posouváme po časoprostoru, po jeho dimenzích délkových i časových....my ukrajujeme délkové i časové intervaly, my tedy "odpočítáváme" čas néééže on běží nám, my běžíme "po čase, podimenzi časové" ( my ukrajijeme ty sekundy-intervyly) a...a přitom navíc sám vesmír se ještě "natahuje" i v dimenzích délkových ( rozbalovávání prostoru) i v dimenzích časových, vývojové změny tempa plynutí času podle křivostí od Třesku. Nikdonikdy nezjistil zda čas "na Zemi" měl stejné tempo plynutí od Třesku po dnes ( nikdo nikdy nezjistil zda čas od třesku neměnil své tempo plynutí ,a zda je "naše" tempo plynutí je dokonce shodné s tempem celovesmírného rozbalovávání čp.). Vždy když fyzika začne ve vesmíru něco zkoumat, volí si soustavu pozorovatelny x, y,z, a pasuje Pozorovatele do nuly a pak říká jak se všechna tělesa ve vesmíru pohybují ( přičemž ta volba soustavy Pozorovatele "v nule" není v klidu, i ona se pohybuje. S časem to "neumíme" udělat, že bychom ho "zastavili" a dali Pozorovatele do "nuly-času". Ale i tak to nevědomky děláme. Viz ty dv vlaky a ten film.

0 0
možnosti
JP

J48o35s41e42f 62P29o95t55r

4. 6. 2021 23:13

Pne Fikáček,

zase si vymýšlíte, když tvrdíte :"Ovšem v kvantové mechanice takové procesy proti směru času existují. Jak je to možné?

Nic takového k kvantové mechanice neexistuje. Kvantová provázanost je jistě tajůplný a dokázaný proces, ale ta je omezena pouze na dvě současně vzniklé částice, které samy od sebe mají odlišný spin. Když změníte spin u jedné částice, změní se automaticky u druhé.

Ale to přece nemá žádný vliv na průběh času ostatního vesmíru. To co popisujete u těch vlaků je jenom základ teorie relativity, že každý pozorovatel vnímá čas podle svého pohybu.

Čas je sjednocen do časoprostoru, což je gravitační pole, které je ovlivněno hmotou a energií - čím větší, tím je čas pomalejší, a rychlostí pohybu , čím větší, tím plyne čas rychleji.

0 3
možnosti
Foto

Hezká neznalost. Dosaď si do vzorců speciální teorie relativity nadsvětelnou rychlost a koukni, co ti vyjde. Vyjde ti obrácení směru času. A provázanost je nelokální, tedy nadsvětelná. Alespoň jednou si o ni něco přečti přinejmenším z Wiki, když ne z lepšího zdroje: https://cs.wikipedia.org/wiki/Kvantov%C3%A9_prov%C3%A1z%C3%A1n%C3%AD#Historie_a_p%C5%AFvod_pojmenov%C3%A1n%C3%AD

Zkus si trochu prostudovat, co je to tachyon: https://en.wikipedia.org/wiki/Tachyon . Ten vždy znamená obrácení směru času.

Když o něčem nemáš základní znalosti, tak o tom radši nepiš. Rv

0 0
možnosti
LP

podle myho zadna fyzikalni velicina, jako cas, neexistuje. je to jen slovo pro zcela prirozeny dej, ktery bych nazval jako plynuti. sice cas muzeme merit ale namerena velicina jen meri usek od spusteni stopek k ukonceni. podle me vubec nemuze nic jako bezcasovost existovat. kdybyste se do takoveho prostoru nejakym zpusobem dostal, opet byste v nem musel pocitovat nejaky prubeh. ale je to jen moje domnenka. nejsem ani fyzik, ani filosof.:-)

0 0
možnosti
Foto

Jen zestručním komentář výše:

1) Čas neexistuje. 2) Čas je proudění. 3) Proudění existuje. :-)

Jedna věc ale nemůže současně existovat i neexistovat, ne? :-) A že pro ni použiju dva názvy, tím nic nevyřeším, jen to zamotám.

Na to navazuje tvrzení, že bezčasovou neexistuje, což je v přímém rozporu s 1). :-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 310
  • Celková karma 30,45
  • Průměrná čtenost 3149x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.