Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Strašné, příšerné! Jak tenhle blog tak vystoupení ekonoma Sedláčka.

Již ve starověku existovalo paradigma nebo paradox o Achillovi a želvě. Bylo by vhodné si uvědomit, že nekonečný počet kroků ještě nezamená, že kupř. součet těchto kroků není konečný.

Této ekvivalence se využívá i v matematice 4 třídy obecné v úlohách o společné práci, jedoucích lokomotivách či cestách. Chápu v moderním světě jsou tyto znalosti překonané a pouze jejich neznalost je kvalifikací k dostatečně velkorysým závěrům.

Ostatně Tomáš Sedláček povýšil duševní omezenost na nejvyšší mantru. On totiž svým výrokem zrušil VEŠKEROU vědu. Snad už od otloukání pazourků, ale zcela jistě od vynálezu písma. Nejen matematika ale vlastně veškerá věda jsou institucionalizované vztahy. A vztahy materiálně neexistují. Sice se v jakémsi Cernu snaží elementy vztahů (gluony) zvážit, ale nastává otázka zda existuje nějaký Cern.

Já budu doufat, že neexistuje ani Tomáš Sedláček a z téhle noční můry se probudím.

0 0
možnosti
Foto

Tomu říkám arogance povrchnosti a neznalosti. :-) Někdo má naivní názor, že nekonečno existuje, i když v matematice mohou existovat jen nerozporné entity a nekonečno je v paradoxech jednička, a nepochybuje o jeho správnosti. Myslím, že ten Sedláček je snad na tom líp. :-)

Např. je prostoročas kvantován, což řeší všechny Zenonovy paradoxy a nekonečna není třeba ani omylem.

0 0
možnosti
Foto

Prý k úplnému zápisu čísla pí je zapotřebí nekonečný papír. Zvláštní, mám pí úplně napsáno na papírků vcelku konečném, asi 3x5 cm.

1 1
možnosti
Foto

Což je naivní nesmysl. Jméno není objekt sám. Když napíšu Praha na kousek papíru, neznamená to, že se tam vešlo celé miliónové město. :-)

0 0
možnosti
Foto

Ekonomova matematika funguje takto:

Za 5 dolarů koupím, za 10 prodám a ten zisk 5% mi stačí. :-)

0 0
možnosti
Foto

Člověk, který tvrdí, že matematika neexistuje, nemůže být ekonomem.

1 0
možnosti
Foto

On tak úplně nezaujímal k tomuto názoru stanovisko, ale těžko si představit, že kdyby v tom měl jasno, že by o tom neřekl, že je to nesmysl. :-)

0 0
možnosti
MS

R^ Tvrzení o nekonečných hranicích možná Sedláček převzal z tvrzení o délce hranice ostrovního státu, kde je totožná s délkou pobřeží. Pobřeží sice má fraktální charakter, ale musíme se někde zastavit. U písečného pobřeží narazíme na neurčitosti související s přílivem a odlivem, u skalnatého by se také našla mez podstatně větší než Planckova délka.

3 0
možnosti
MV

Ono to s tou délkou pobřež lze analogicky použít i na hranice ČR, které jsou místy dány střednicí vodního toku (a střed pak nezbývá určovat než jako množinu středů spojnic protilehlých bodů břehu).

Ovšem ta výhrada k fraktální povaze platí i tady, tím spíš, že úprava hranic tu střednici hraničních vodních toků jakž takž definuje.

1 0
možnosti
JK

J83a80n 32K93y16š13k20a

22. 6. 2021 10:53

Hezké, moje úcta.

0 0
možnosti
  • Počet článků 310
  • Celková karma 30,41
  • Průměrná čtenost 3149x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.