Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Jsem šťastná, že jsem nic nepochopila.

0 0
možnosti

J44o27s86e24f 74P60o91t37r

6. 11. 2021 21:51

Pane Fikáčku,

opět, nerad musím konstatovat, že nemáte ve všem pravdu. Vaše tvrzení :"Matematika je ale jen model světa, který člověk z přírody zkopíroval. Umí určitě odhalit to, co ještě v realitě neznáme, ale to umí jen tehdy, když jí jiná věda ukáže, jak ta která matematická struktura souvisí s realitou." nesdílí náš společný oblíbenec Richard Feyman, který v knize "O povaze fyzikálních zákonů, 2009" tvrdí :

"Matematikové se zabývají pouze strukturou myšlení, nestarají se o čem ve skutečnosti hovoří. Oni dokonce nepotřebují vědět o čem hovoří, nebo - jak sami tvrdí, jestli to, co říkají, je pravda."

Dále bych vás chtěl, vás jako filozofa upozornit, že slovo bůh se v českém pravopise píše s velkým B, Bůh, a to ať v něj věříte nebo ne. K.J. Erben v Kytici také píše "Polednice" a ne "polednice", je to vlastní jméno.

0 0
možnosti
Foto

Obávám se, že mezi kritéria pravdy nepatří, že to řekl někdo slavný. Každý slavný taky řekl dost kravin. Jinak když si tu větu ale přečteš pozorně, nijak mému tvrzení neodporuje. :-)

Možná je to neuvěřitelné, ale v blogu budu pořád psát boha s malým b. Je to takový nesmysl, že nemám za to, že je to jméno něčeho. :-)

0 0
možnosti

Hm, mně osobně je to jedno, zda existuje nekonečno nebo ne. Spíš bych, že existuje. Ne-konečno. Tak třeba vědomí - proč by mělo být konečné? Spočítal někdo obsah vědomí? Nemyslím obsah mozku, ale vědomí, a to i po smrti těla. Jak známo, lidé po smrti mizí kamdi do další dimenze. Matematici to spočítali, kde jsou, kam si odskočili?

0 1
možnosti

Vědomí je konečné, protože ve vesmíru existuje jen konečný počet těch nejelementárnějších částic. Mezi nimi je možný za konečného trvání vesmíru jen konečný počet interakcí. Přidáním několika dimenzí z toho nekonečno nedostanete.

0 0
možnosti

Při povrchním čtení minulých blogů jsem poněkud podcenil vaši odbornou erudici za což se omlouvám. Tento článek mě vyvedl z omylu. Vašim blogům budu napříště věnovat zvýšenou pozornost.

0 0
možnosti
Foto

Ó děkuji. :-) Blogy fakt nejsou vědeckou prací, tak se většinou snažím o popularizaci. Dnes jsem se místy trochu pozapomněl, tak pardón.

1 0
možnosti
Foto

Je pravda, že nekonečno je abstraktní pojem a pro mnoho lidí nepochopitelný. Například jedna moje exkolegyně tvrdila, že existují „různá nekonečna“ a že jedno nekonečno může být menší / větší než druhé nekonečno. O tom když tak až někdy jindy.

1 0
možnosti
Foto

Nekonečno je hlavně rozporný pojem a takové nemohou v matematice existovat. Nekonečno existuje asi tak jako čarodějnice. :-) Tento pojen je nepochopitelný, protože je nesmyslný, třeba jako kulatý čtverec.

0 1
možnosti
  • Počet článků 310
  • Celková karma 30,45
  • Průměrná čtenost 3149x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.