Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J95o41s43e40f 80P71o45t29r

17. 11. 2021 22:11

Pale Fikáčku,

opět tam máte problémy, zmíním se jen o jednom :"Celá tato podoba, dilatace času a kontrakce délky apod. nejsou přímo fyzikálně pozorovatelné, na což upozornil v roce 1924 Lampa a v roce 1959 Terrel a nedávný nositel Nobelovy ceny Penrose"

Jak to, že dilatace času není pozorovatelná? A co navigace v autech. Tam se přece musí dělat plusové i mínusové optravy kvůli diletaci času!

0 0
možnosti
Foto

Tam se pochopitelně měří mix 3 efektů: dilatace způsobená inerciální rychlostí (STR), změny času způsobené OTR a zpoždění způsobené cestou signálu od satelitu k autu. Tedy, že by GPS "viděla" čistě efekt, jak hodiny satelitu zpomalují působní inerciální rychlostí, to nevidí.

Zejména je podstatný ten mix vlivu inerciální rychlosti a zpoždění signálu. Vždy se měří jen tento mix a jednotlivé faktory se jen vypočtou, nejde je přímo změřit. Je tu možnost, že ve výpočtu je systematická chyba. Je empiricky ověřeno, že ten mix je správný. Ale složky zvlášť nemohou být nijak změřeny.

V metafoře by se to dalo přirovnat k mixu rotace Země a oběhu planet kolem Slunce. Ptolemaios si to vysvětlil jako geocentrický model, v němž se skládají velké kruhy oběhu planet kolem Země s malými, s epicykly. Kepler zase chápal ve svém heliocentrickém modelu, že jde o složeninu oběhu planet kolem Slunce a rotace Země.

Obě tyto představy dávají stejný efekt, to, co pozorujeme ze Země. Stejně tak vizuální STR, tato složenina, kterou měříme, může být jinou složeninou, než si myslíme.

0 0
možnosti
  • Počet článků 310
  • Celková karma 29,06
  • Průměrná čtenost 3149x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.