Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Proč tedy, když dům vyfotíme, je na fotografii skutečně dům? :-)

0 0
možnosti
Foto

Nevím přesně, co se tím chce sdělit. Na fotce je jen model domu, ne skutečný dům.

0 0
možnosti
PK

Takto se nelze ptát - ta otázka se sama zacykluje, neboť pojem "venku" je součástí skutečnosti, stejně tak jako pojem "naše hlava". Takže se vlastně ptáme, zda je "venku" (tj. pojem prostoru - blízko, daleko) venku nebo v naší hlavě, A totéž pro naší hlavu. Stejně tak je velmi nepřesné "co vizuálně přímo vnímáme, je maličký obraz na sítnicích našich očí," - ten obraz je převeden do elektrických impulsů v optických nervech (digitalizován), které (po zpracování a přidání dalších 6/7) aktivují určitou neuronovou síť ve zrakové kůře. Ale jak se to z této neuronové sítě překlopí do vědomé představy viděného, to nikdo neví...

0 1
možnosti
Foto

Je to dost zmatené. I malé dítě chápe, co to je venku a uvnitř. Venku je svět uvnitř naší hlavy jeho modely.

Nepotřebujeme znát podstatu vědomí, aby nám bylo jasné, že se obraz okolí, tedy skutečnost, vytváří v naší hlavě. Je to jako tvrdit, že nemůžu řídit auto bez toho, že budu znát chemii jeho motoru.

1 0
možnosti
PC

Díky za velmi zajímavý blog. R^

0 0
možnosti
Foto

"Ono vše existuje vlastně dvakrát, v našem mozku i mimo něj. V našem mozku je model okolí, které ovšem objektivně existuje také mimo nás.

"To, co vidíme prostým okem, je opravdu skutečnost, ale ta je jen modelem okolního světa, který je přesně na okolní svět nalícovaný."

Není od věci sledovat ze všech stran a do hloubky, ale v poslední době si myslím, že objektem jsou spíše vaši čtenáři.

Okolní svět a jeho "model" v nás nejsou dvě reality, ale jedna a táž, kdy okolní svět je vnímán, je tedy vjemem našich smyslů. A nemůže to být jinak, okolní svět nemůže objektivně existovat TAKÉ mimo nás a už vůbec na něj není nalícován náš vjemový model, který je naopak obrazem vnějšího světa.

Kdyby to bylojak fabulujete, tak by muselo existovat velké množství okolních světů, limitované populací, neboť každý vnímá svět jinak a určitě by se mu nelíbilo, kdyby na jeho okolní svět byl "nalícován" svět sousedův.:-)

1 3
možnosti
Foto

Naivní chyba, se kterou nesouhlasí od Kanta v podstatně všichni filosofové, ba i mnozí před ním, jako Platón. A samozřejmě celá moderní fyzika počínající termodynamikou. Jo, něco kolem nás je, co ladí všechny reality do sebe, ale je to zcela odlišné od toho, co za realitu pokládáme.

Ale je opravdu těžké zbavit se předsudku přirozeného světa, a chce to dost čtení a přemýšlení. Není to zadarmo. Tak přeji alespoň úspěšný začátek na této cestě. :-)

1 0
možnosti
Foto

Někde měli udělat experiment, kdy před oči několika lidí umístili napevno brýle s nějakými hranoly, které obraz okolí rozbily do jakýchsi patvarů. To trvalo několik dní, než mozek obraz zkorigoval a viděli okolí, jakoby brýle neměli. Když brýle sundali, tak bez nich viděli okolí zase rozbité, než zase za několik dní mozek zapracoval a obraz napravil.

5 0
možnosti
JT

Řekl bych, že skutečnost je venku to, co vidíme. Když se na něco (třeba na krychli) kouknu získám představu o tom, jak vypadá. Pak si na ní sáhnu a ta představa je stejná. Pak mi jí někdo popíše slovně a zase si udělám stejnou představu. Kdybych byl netopýr, tak tvar toho objektu uslyším a zase to bude totéž.

1 0
možnosti
Foto

To je správný pohled, ale existuje i realita třeba z hlediska vědeckého, např. atomová úroveň. Realita je obraz světa, z pohledu, který zvolíme, třeba ve zvolené podrobnosti. :-)

0 0
možnosti
PK

Prima blog a chutné odkazyR^R^R^

0 0
možnosti
  • Počet článků 310
  • Celková karma 30,45
  • Průměrná čtenost 3149x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.