Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Do základů vyhořelý a do puntíku zrekonstruovaný Libušín je pořád jen replika, která ztratila "genius loci". Stejnou replikou by nejspíš byl, i kdyby nevyhořel a jen by najednou vyměnili všechny jeho součásti za nové. Je otázka, jestli bychom ho považovali za repliku, kdyby se postupná výměna odehrávala v průběhu staletí, jako v případě té lodi (asi to zcela nezapadá do smyslu vašeho článku, ale jen mě to tak napadlo).:-)

1 0
možnosti
Foto

Ale zapadá, je to ono. :-)

0 0
možnosti

J78o16s39e60f 82P66o37t16r

30. 1. 2022 19:37

Atomy, molekuly, buňky člověka se mění ještě rychleji než vy popisujete. Během krátké doby před vámi stojí molekulárně zcela někdo jiný. Problém je ten, že jeho emoce názory, myšlenky, představy, plány - prostě projev vědomí, je úplně stejný jako před lety, že v tomto směru se člověk prostě nemění.

Je to jeden z důkazů, že vědomí je nehmotné a oddělené od tělesné schránky

0 1
možnosti
Foto

Ano, atomy se mění zřejmě rychleji. To ale nemění nic na podstatě argumentu.

Že se lidské myšlenky a pocity nemění. Nezlobte se, ale při vší úctě, tohle je strašně naivní nesmysl. Copak Zeman je stejný myšlenkově jako před 30 lety. Nebo je pětileté dítě v myšlenkách stejně jako když dospěje?

Navíc, co to má proboha s vědomím? Vědomí je výstup činnosti mozku, ale 99% myšlenek a emocí má původ v podvědomí. Vědomí je něco jako výkladní skříň, ve které se prezentují výsledky továrny.

0 0
možnosti
  • Počet článků 310
  • Celková karma 30,45
  • Průměrná čtenost 3149x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.