Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J32o24s73e33f 19P11o12t95r

1. 6. 2022 21:05

Dovolím si opět několik poznámek. Tvrdíte :

"A protože setrvačnost funguje v celém vesmíru, je ten základ, který udržuje stejnou rychlost všude. Je to čas. Bez jeho jednotící role bychom ani nemohli formulovat stálé fyzikální zákony."

Fundamentální fyzikální zákony jsou nezávislé na čase. Platí stejně jako když čas běží dopředu, a stejně kdyby čas běžel dozadu. Nezávislost fyzikálních zíkonů na čase je jedním ze stěžejních principů fyziky. Setrvačnost těles není funkcí času, je jedním ze zákonů zachování, v tomto případě zachování momentu hybnosti a moment hybnosti nezávisí na čase, závisí pouze na hmotnosti tělesa a síle.

To, že čas nemůžete odvodit z gravitačních vln jasně dokládá jejich zachycení, při gravitační kolizi se nemění čas, dochází k dilataci prostoru.

0 0
možnosti
Foto

I čas běžící pozadu je stále čas, tedy i příslušné zákony na čase stále závisí.

I termodynamika je součástí fyzikálních zákonů, a ta platí jen v našem dopředném směru.

1 0
možnosti

Výborný článek.R^ Ani se mi z něj tak moc nekouří z hlavy.:-)

2 0
možnosti
Foto

Uff, to jsem rád. Snažil jsem se o maximální názornost, ale nemám čtenářovy oči. :-(

2 0
možnosti

Tedy ehm, že se zas ozývám. V knížce Ideelle Verherrlichung des empirisch erfassten Naturlebens, Breitkopf und Härtel 1822 píše autor Georg Buquoy na stranách 83 a 84 v komentáři ke svým rovnicím pohybu tělesa proměnné hmotnosti:

"... .. vztah mezi prostorem a časem se dá vyjádřit těmito dvěma způsoby:

(následují rovnice, kde jednou je vyjádřen čas jako funkce pohybu a podruhé pohyb jako funkce času, jedno z vyjádření tohoto vztahu je fakticky identické s rovnicemi obecné teorie relativity)

... v prvním případě dostáváme symboliku filozofie přírody a v druhém případě symboliku transcendentálního idealismu...

To jen k tomu, kdo měl v těchto úvahách prioritu. Hledáme recenzenta pro překlad Ideelle Verherrlichung ... Nemáte zájem?

1 0
možnosti
Foto

Ne že bych zcela rozuměl, ale zní to dost zajímavě. Při čtení knihy bych to snad z kontextu pochopil. :-) Můžete mi napsat na jfikacek@gmail.com podrobnosti, prosím. Děkuji. (P.S. Asi už chápu.)

0 0
možnosti
  • Počet článků 310
  • Celková karma 30,45
  • Průměrná čtenost 3149x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.