Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MS

Pokud by foton měl nenulovou klidovou hmotnost, nejspíš by to zjistili astronomové. Při pozorování změn jasu velmi vzdálených objektů by se dříve měnily dlouhé vlnové délky a později krátké. Obdobně pro kombinované pozorování fotonů a neutrin u výbuchu supernovy či fotonů a gravitačních vln u splynutí neutronových hvězd. Konkrétní pozorování mohou dát horní mez klidové hmotnosti fotonu.

0 0
možnosti
Foto

Možná, ale může to být i jinak.

0 0
možnosti

Smazaný příspěvek

Příspěvek byl odstraněn autorem blogu. Opakované vložení může být smazáno redakcí.

Foto

Okamžitě smazáno bez čtení. Hezký den. :-)

0 0
možnosti

Zajímavý článek R^ I když se mi někdy při čtení vašich článků kouří z hlavy, baví mě.:-)

0 0
možnosti
Foto

Hmota a energie jsou tradiční zavedené termíny, které ovšem vznikly na základě vnímání světa lidskými smysly. Dobře fungují v našem makrosvětě, ale čím hlouběji pronikáme do nitra hmoty tím je jasnější že žádná hmota - v tom smyslu jak ji vnímáme my lidé - vlastně neexistuje. Hluboko v nitru atomů nejsou žádné kuličky, jen chomáčky energie sofistikovaně vázané v komplikovaných strukturách kvantového světa. Vlastně to ani není energie tak jak ji tradičně vnímáme my lidé. Co to vlastně je? Nevíme ;-)

1 0
možnosti
Foto

Hmota ale přece není žádná kulička. I vodní hladina je hmota. Jakékoliv pole, včetně prostoročasu je hmota. Je třeba vodní hladina nehmotná. Prostě žádné chomáčky v nitru hmoty nejsou, buď jsou to částice nebo pole, a energie je jen jejich vlastnost, vlastnost částic nebo polí. Víme dost přesně, co to je, to jen někteří lidé si myslí, že nevíme. :-)

0 0
možnosti
PK

Trochu složité rozebírání věci, která je naprosto jasná od dob Einsteinovy rovnice (E=m.c2). Z této rovnice vyplývá, že neexistuje hmota bez energie a energie bez hmoty. Při tzv. anihilaci (přeměna hmoty v energii) se pouze mění jedna forma hmoty v jinou, neboli hmota (částice s nenulovou klidovou hmotností - např. elektron a pozitron) s nenulovou klidovou hmotností na hmotu s nulovou (nebo téměř nulovou) klidovou hmotností (foton je hmotný, ne? - podléhá gravitaci, může vyrážet elektron (Comptonův jev)). Celková hmotnost částic před anihilací a po ní je naprosto stejná - platí zákon zachování hmoty. A to je vše.

1 0
možnosti
Foto

Ano, ano. Kdyby to všem bylo takhle jasné, nemusel bych vršit hromadu argumentů. Stačila by jediná logická úvaha. Ale asi to dělám opravdu zbytečně, od esoteriků se logické argumenty odrážejí, jako od gumy. Ale i renomovaní fyzici občas plácnou, že se hmota mění v energii. :-(

0 0
možnosti
JP

J39o66s60e98f 27P57o10t10r

18. 8. 2022 15:54

Pane Fikáčku,

vy zase předěláváte fyziku. Einstein a všichni fyzici tvrdí, že foton prostě nemá klidovou hmotnost, že je pouze chomáček energie bez hmoty. Pokud chcete tak má relativistickou hmotnost podle vámi výše uvedeného vzorce, ale nemá klidovou hmotnost.

To, že je foton přitahován gravitací je proto, že, jak objevil Einstein, energie a hmota je jedno a totéž, pouze v jiných formách.

0 0
možnosti
Foto

Stačí postavit dvě vaše výše uvedená tvrzení, aby bylo jasné, že jste napsal nesmysl: " foton ...je pouze chomáček energie bez hmoty" a "má relativistickou hmotnost". Tak to si odporuje, tedy jste napsal hloupost. Jen jedno musí být pravda. Úplný nesmysl je, že Einstein a "všichni" fyzici říkají "chomáček energie bez hmoty". Nechcete si toho Einsteina otevřít a trochu nad věci popřemýšlet a neplácal povrchní nesmysly?

Další esoterický žvást je, že energie a hmota je totéž. Když je energie hmota, jak může být pak foton s energií "pouze chomáček energie bez hmoty". Vždyť vy si odporujete v každé větě pomalu. Můžu-li poprosit, nepiště tyhle nesmysly pod můj blog, ano? Děkuji za pochopení. :-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 310
  • Celková karma 30,45
  • Průměrná čtenost 3149x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.