Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Hmm, tak to Vám opravdu na zkoušku z chemie na VŠ!! stačilo velmi málo. Takový výpočet by měl zvládnout i student střední školy, ne-li přímo v chemi na ZŠ. Nicméně, chápu, že na ekonomické fakultě jaksi chemie je řekněme, slušně řečeno, doplňkový předmět. Na hutnické fakultě tedy přesněji fakultě metalurgie a materiálového inženýrství VŠB v r.1998 a 1999, byly zkoušky z Chemie 1 a Chemie 2 (hlavně ta 2.) úplně o něčem jiném...

0 1
možnosti
Foto

No, po 4 letech na chemické průmyslovce nejsou dvě zkoušky na VŠ z anorganické chemie opravdu problém. Nemyslím si, že je semestr chemie v interdisciplinárním studiu, které prochází více než 10 obory, málo. Jinak rok 1977.

Je mi jasné, že chemik si musí myslet, že všichni musí furt studovat chemii, ale to je jen profesionální deformace a nepřiměřený pohled. :-) Srovnávat huťařinu, kde je chemie velmi podstatná a stojí na tom, a obor, který směřuje obecně k řízení a řešení libovolných problémů, je hodně mimo mísu. Rv

0 0
možnosti
TT

Jasněže rozumím výrazu "molekulová váha". Ale teď jazyková otázka do pléna: v češtině se nemluví o molech?

0 0
možnosti
VT

Mol udává např. kolik molelul je v daném množství látky. Pro běžnou diskuzi by to bylo, aspoň se domnívám, matoucí. Jeden mol je 6,022 x 10 na 23. Tedy číslo s 23 nulami. Teď si představte, že budete říkat do reakce vstupuje tolik a tolik molů látky. Pro triviální vzorový výpočet je mnohem srozumitelnější použít např. 2 molekuly hydroxidu budou reagovat s jednou molekulou kyseliny.

Proto se při zápisu těchto rovnic klade před chemický vzorec látky vstupující do reakce číslo aby bylo zřejmé kolik molekul reaguje s kolika molekulami při základní reakci. V případě, že před vzorcem není číslo rovná se počet molekul vstupující do rekce 1.

1 0
možnosti

Smazaný příspěvek

Příspěvek byl odstraněn autorem blogu. Opakované vložení může být smazáno redakcí.

Foto

Pane Potr, opět smazáno bez čtení. A všechny vaše komentáře budou takto mazány. Zároveň jste nahlášen redakci, tak abyste na iDnes neskončil docela. :-)

0 0
možnosti
Foto

K83a37r78e91l 53C73a18c80h

29. 8. 2022 15:35

Zřejmě ta vysoká škola neměla čím naplnit svůj výukový plán a tak sáhla k takovým primitivním základům, jako jsou jednoduché stechiometrické výpočty. No něčím to naplnit musí a nesmí to být příliš složité, aby procento absolventů VŠ dle doporučení komise EU bylo úspěšně splněno.

2 1
možnosti
Foto

Bylo to v roce 1977, takže to s EU je naprostý plk a blábol. Nebo že by se EU pletlo do všeho už za Velké Moravy? Chtělo by to nadhled a nemít zaujatý a deformovaný pohled. :-)

0 0
možnosti
HH

Zásadní otázka: Proč jste měli na ekonomické fakultě chemii?:D

A hnidopišský koment: Ten výpočet je špatně...takže na zkoušku z chemie by to takto určitě nebylo

4 0
možnosti
VT

H2SO4 + 2NAOH= NA2SO4 + H2O

Jedna molekula kyseliny sírové reaguje se dvěma molekulami hydroxidu sodného.

1 0
možnosti
  • Počet článků 310
  • Celková karma 30,45
  • Průměrná čtenost 3149x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.