Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Za všechno asi může ta zpropadená nepřekročitelná rychlost světla. Z mého laického pohledu, kdyby bylo teoreticky možno pohybovat se rychleji než světlo, mohli bychom "předběhnout" náš obraz a vidět se, jak jsme vypadali třeba včera (i když ovlivňovat minulost bychom zcela určitě nemohli).:-)

0 0
možnosti
Foto

Na to stačí kamera, ale není to cestování v čase. To vyžaduje možnost ovlivňování.

0 0
možnosti

Smazaný příspěvek

Příspěvek byl odstraněn autorem blogu. Opakované vložení může být smazáno redakcí.

Foto

Opět jakmile vidím jméno Potr, hned mažu bez čtení. :-)

0 0
možnosti

Když se před nedávnem objevily v internetových článcích "poplašné" zprávy o zrychlování rotace Země, začal jsem pátrat po nějakých detailech, jak se to vlastně měří. Jako strojař vím, že otáčky lze měřit vůči zvolenému pevnému bodu, který má nějakou vazbu na rotující součást. Např. otáčky hřídele motoru vůči statoru.

Takže jsem pátral, ale nevypátral, co je ten pevný bod při měření otáček Země. Slunce to nemůže být, protože délka slunečního dne je závislá na proměnné rychlosti oběhu Země po elipse. Hvězdný den se mi také nelíbí, protože by to předpokládalo zaměření na nějakou vzdálenou hvězdu, což považuji za poněkud nepraktické.

Lze to tady nějak principielně vysvětlit pro laickou veřejnost?

1 0
možnosti
Foto

Nechci se přít, ale není pro tuto definici statorem zemská osa?

0 0
možnosti

On by při cesrtováním časem byl ještě jeden velký problém, ale je mi jasné, že vy řešíte fyzikální stránku věci. Je to v pořádku, protože vás zajímá prostě tohle.

Mne však fascinuje, že žádný autor vědecko fantastických filmů se ještě nezabýval mikrobiologickou stránkou věci.

Mikroorganismy mutují a ty z doby Ježíšovy byly úplně jiné než ty z dnešních časů. Pomyslní cestovatelé by do dvou dní od přistání v Ježíšově epoše mohli zemřít na něco, co pro lidi té doby bylo zcela banální (třeba jako pro nás je banální rýma, která však kosila původní obyvatele Ameriky poté, co jim jí tam Evropané přivezli), nebo by naopak mohli zapříčinit strašlivou epidemii tím, co by s sebou tehdejším lidem přivezli. První výdech cestovatelů, první dotyk, první zvracení, první krvácení při úrazu nebo menstruaci, první malá strana nebo první velká strana našich současníků, nebo rozklad jejich těl po smrti. Cokoli z toho by mohlo spustit tragédii.

2 0
možnosti
Foto

Christopher Nolan ve filmu TENET v čase neskákal, pouze cestoval pozpátku. Což je fascinující sci-fi zápletka, kterou mi bohužel zkazila brutální agresivita filmu.

Velmi zajímavá přednáška o cestování prostorem i časem včetně akcelerací od prof. Pavla Krtouše z ústavu teoretické fyziky https://www.youtube.com/watch?v=hSPuqAX_ZiE

0 0
možnosti
Foto

Skok a cesta zpět je to samý. Žádný reálný skok není okamžitý. Cesta pozpátku musí být velmi zrychlená, aby měla smysl, takže se jí říká skok. :-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 310
  • Celková karma 29,53
  • Průměrná čtenost 3149x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.