Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Skúsim veľký extrém, možno blbosť. Pri malom ( kvantovom ) svete by som si z filozofického ( praktického? ) pohľadu položil otázku čo je živé a čo mŕtve. Existuje niečo úplne živé alebo úplne mŕtve? Otvorím krabicu a vidím na 99,99 % živú ( odumieranie buniek, prelet kozmického žiarenia hmotou mačky, je veľa potvrditeľných spôsobov ako "zabiť" niečo z tela mačky ) mačku alebo alebo na 0.01% mŕtvu. Otvoríme krabicu a mačka je živá ( na 99,99% ), čo pre nás znamená že nuklid sa nerozpadol. Zároveň sa "pozerá" na situáciu niekto / niečo z kvantového sveta a vidí že, však z plynného jedu sa uvoľnilo malé ( kvantové? ) množstvo ktoré zabilo niečo v atóme bunky mačky, ktorá ( bunka ) následne "zomrela". Zabiť bunku to už je z pohľadu kvantového ( veľkostne ) sveta dosť úspech. Tento pozorovateľ si položí otázku či to náhodou nebolo tím že sa rozpadol nuklid a odpovie si, že možno hej. Platí zasa to isté. Pokiaľ sa nepozeral na nuklid ale na mačku ( bunku mačky ) nevie povedať či to zapríčinil nuklid... atď...atď... Zvalil by som toto všetko na štatistiku. Vo veľkom svete nejde o extrémnu presnosť a v kvantovom naopak. Zvykli sme si štatisticky neurčité veci nazývať určitými. Svet je plný paradoxov. Súhlasím s pánom Fikáčkom ( na 99,99% ) a zároveň si myslím že je aj iná ( štatistická ) možnosť.

0 0
možnosti
Foto

Nevím, jestli si to dobře pamatuju, ale myslím, že v minulosti jste naopak obhajoval to, co dnes zlehčujete.:-)

0 0
možnosti
Foto

Tak to si pamatujete špatně. Viz tenhle můh první blog na to téma z ledna 2015: https://fikacek.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=443130 .

Ostatně to nezlehčuju, protože nelze zlehčovat nevědeckou koncepci. Tu nelze brát vážně kvůli jejím elementárním chybám, kterými zlehčuje sama sebe. Já to jen konstatuju. Nejde tedy o můj názor, ale o logickou a empirickou nesmyslnost tohoto pojetí. :-)

0 0
možnosti

Smazaný příspěvek

Příspěvek byl odstraněn autorem blogu. Opakované vložení může být smazáno redakcí.

Foto

Smazáno bez čtení, jako vždy. :-)

0 0
možnosti

Jak vysvětlíte interferenční obrazec ve dvouštěrbinovém experimentu? Co tam podle vás interferuje?

0 0
možnosti
Foto

Částice "plavou" v kvantovém vakuu, které je kontinuum, a to se vlní při podnětech. Viz metafora ve videu https://youtu.be/WIyTZDHuarQ.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS