Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JH

J45i13r71i 75H59l28a42v46a

8. 10. 2022 20:12

Je to proste zajimave.R^:-)

0 0
možnosti

Smazaný příspěvek

Příspěvek byl odstraněn autorem blogu. Opakované vložení může být smazáno redakcí.

Foto

Možná to bude mimo téma, ale já si dnes představil jednu věc - dejme tomu, že astronomové najdou hvězdu vzdálenou třeba 25 000 světlených let - prý se stalo. A u té hvězdy prý byl spatřen nějaký objekt podlouhlého tvaru. Dejme tomu, že by to byl stejný objekt, jako před pár lety přeletěl kolem Země a jmenoval nějak na Q. - pro mě nevyslovitelné jméno. A teď o co mi jde - můžeme dnes vidět okolí hvězdy, které bylo nějaké před 25 000 světelnými lety (tak dlouho trvalo, než k nám dolétl její obraz...), a zároveň vidět i stejný objekt blízko nás, který před těmi tisíci lety byl u hvězdy a odkud k nám těch 25 000 světelných let putoval? Je tedy možné vidět stejný objekt v daleké minulosti (vzdálenosti...) a zároveň v naší současnosti...? Snad jsem to vyjádřil srozumitelně... uf :-)

1 0
možnosti
Foto

Snad to možné je, když bychom pozorovali kvantovou provázaností. Ale spíše snad bychom objekt viděli v různých minulostech, když uvážíme, že z čínských experimentů vyšlo, že je provázanost nejméně 10 000x rychlejší než světlo. Ale seriózně na tuhle otázku nikdo neodpoví, jsou to jen dohady. Víme toho málo o provázanosti.

2 0
možnosti
  • Počet článků 310
  • Celková karma 30,39
  • Průměrná čtenost 3149x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.