Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MB

M21i61l44a57n 58B22í70l48e29k

13. 10. 2022 10:47

"...V každém případě tenhle styl všeobjímající lásky někdy od věřících slyším. A přijde mi dost nemorální. Moc neladí s představu, že náboženství je/bylo zdrojem morálky..."

Mám dojem, že za prvotními papežovými výroky lze spíš hledat to, o čem níže psal pan Jílek. I papež je jen člověk do jisté míry utvářený prostředním, ve kterém vyrostl - a tvrzení o Ukrajině určitě nebylo pronášeno formou ex cathedra:-).

A i ta všeobjímající láska v křesťanství by měla mít svoje meze; křesťan sice má milovat hříšníka, ale zároveň by se měl stavět proti hříchu. Nakonec různé pohledy jsou známé i z historie (Chelčický x bojechtiví kněží polních obcí).

1 0
možnosti
Foto

Papež se nechal před časem slyšet, že prý máme přijímat uprchlíky. A proč je nepřijímá sám?? Když má ve Vatikánu plno krásných a velkých paláců!!? Kdyby z nich všechny léta skvěle placené darmožrouty vyhodil na ulici a nastěhoval do nich uprchlíky ze Sýrie, Afghánistánu, Pakistánu a jiných zemí, nemusel by říkat všem ostatním lidem, co mají ve věci uprchlíků dělat. 8-o!!

1 0
možnosti
LT

L84u22d86ě76k 84T79o77n27d88r

13. 10. 2022 9:05

"Dodávky zbraní Ukrajině jsou morálně přijatelné, protože zemi pomáhají bránit se ruské agresi." - papež František

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/papez-dodavky-zbrani-na-sebeobranu-napadene-zeme-jsou-moralne-prijatelne/2257449

1 0
možnosti
JM

J14a25n 40M81a36r82e18k

12. 10. 2022 20:26

Tak ten přemoudrý stařec mně dost překvapil. Já jsem totiž křestansky věřící člověk...tudíž bez morálky...Jak mi otevřel oči!!! Ted, abych byl morální musím se stát ateistou.

0 2
možnosti
Foto

A tohle přece neřekl. Mluvil o tom, že pro některé je víra cesta k morálce a pak je víra protézou, není přirozená a tím je kulhavá, není dokonalá. Přece je dost časté, že se vězni obrátí na víru.

Jinak v rodinách, které jsou na tom morálně v pohodě, ať už jde o věřící rodinu či ateistickou, mohou děti získat morálku přirozeně. Ale obecně je víra v morálce trochu problém, protože nesměřuje ke skutečnému smyslu morálky, to jest k člověku, ale k vymyšlenému panáčkovi. Ten když neexistuje, může si kdokoliv vlastně vymyslet libovolně jeho vlastnosti a tím i z toho plynoucí různou morálku. Viz ten Kirill nebo pedofilie v církvi atd.

0 0
možnosti
LJ

Papež František pochází z Argentiny. V celé Latinské Americe lidé nemají rádi Američany, tedy lidi z USA. Mají za to, že za nízkou životní úroveň v jižní Americe mohou severoamerické monopoly. V tamějších církevních kruzích vznikla "teologie osvobození" která se domnívala že spojení náboženství a komunistických reforem pomůže pozvednout celou Latinskou Ameriku. Marně jim Jan Pavel II. vysvětloval, že se mýlí. Až příklad Kuby a dalších zemí jim pootevřel oči a víra v teologii osvobození tam začala slábnout. Přesvědčení, že za všechno zlo mohou USA je tam však stále silné. I dnešní papež v prvých měsících války neoznačil Putina za agresora, trvalo mu několik měsíců, než vše pochopil. V poslední době se ve svých projevech obrací jmenovitě na Putina a vyzývá ho k míru. V pravidelných nedělních promluvách před Agnus Dei to dělá často. Dokonce nedávno věnoval celou tuto promluvu právě apelu na Rusko a Putina, aby skončili, což je dosti nezvyklé, vždy v těchto promluvách probere všechny důležité události.

1 0
možnosti
JK

Beru to tak, že morálce se vyhnout nedá, nelze před ní utéct, kdežto víru mít nemusíte, když nechcete. Zaplať Pámbu. ;-)

0 0
možnosti
JK

Den po ruské invazi navštívil papež osobně ruské velvyslanectví ve Vatikánu, aby jim řekl, co si myslí. Něco takového se ještě nikdy v dějinách nestalo. Ani jednou. Za Svatý stolec v diplomatické sféře komunikují vždy pouze a jedině pověření apoštolští nunciové, nikdo jiný.

https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/papez-frantisek-vatikan-ukrajina-rusko-rusko-ukrajinsky-konflikt-valka-na_2202251925_kth

0 0
možnosti
Foto

Ale z toho článku vyplývá jen obecná snaha o mír. Nevypadá to, že by jim vysvětlil, že to zlo jsou oni.

0 0
možnosti