Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MS

R^ Je to analogické k problematice teoretického a praktického nekonečna. Dokud se nedostaneme k dostatečně vysokým energiím, jsou pro nás z hlediska měření elektrony a kvarky body. Případně by mohlo hrát roli i kvantování prostoru a času, pokud existuje.

0 0
možnosti
Foto

Newton ve svých Principiích matematicky dokázal, že nahrazení koule bodem je zcela korektní.

Dokázal také to, že pod povrchem koule singularita nenastane. Vyplývá to ze skutečnosti, že sféricky symetrickou kouli o nějaké hustotě si lze představit jako potenciálně nekonečné množství soustředných sfér (dutých slupek). Pro libovolný bod uvnitř koule se gravitační působení výše položených sfér vzájemně vyruší a gravitační zrychlení působí jen ty hlubší. Hmotnost těch níže položených klesá směrem ke středu rychleji (je to třetí mocnina vzdálenosti od středu), než roste jmenovatel v gravitačním zákoně (se druhou mocninou). Limita podílu je proto nulová a singularita nenastává.

1 0
možnosti
Foto

Zcela souhlasím. Matematicky to sedí. Přesto je to zjednodušení, a nic bodového v realitě neexistuje, to by to neexistovalo v prostoru. A k té limitě a singularitě. Nelze tuto úlohu řešit 300 let starou, dávno překonanou teorií. Jedině OTR tady přiblíží korektní řešení. A vlastně ani ta ne.

1 0
možnosti
  • Počet článků 310
  • Celková karma 30,45
  • Průměrná čtenost 3149x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.