Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Reakce od Petra Karla: "Nemám registraci do iDnes.cz, proto reaguji aspoň takto k článku Jak lidské ruce ničí objektivitu božské matematiky, za který děkuji. Je opravdu škoda, že v počátcích aritmetiky nezvítězila soustava osmičková (jsou indicie, že se také minoritně používala, a interpretovalo se to jako počet mezer mezi prsty na rukou či v těchto mezerách udržitelných "klacíků" (tuším že to psal Barrow v "Pí na nebesích"). Na nižší řády bychom se pak dostali postupným půlením, přepočet na počítačovou dvojkovou soustavu by byl racionální, tedy realizovatelný přesně (odpadly by tak tím vznikající chyby např. v Excelu), a školáci by se radovali z menší malé násobilky (do 8×8), a to vše za cenu jen relativně malého nárůstu počtu cifer velkých čísel."

0 0
možnosti
Foto

Svou filosofickou úvahou jste dosáhl výrazně dál, než zřejmě tušíte. Myšlenka odvození desítkové soustavy od počtu prstů na rukou je naprosto výstižná a logická, včetně praktické aplikace.

Nezmíněná, lež naprosto patřičná, přidaná hodnota vašich řetězení spočívá v potvrzení úvah o dávné návštěvě mimozemských civilizací. Tito návštěvníci pak museli mít na každé ruce o jeden prst navíc oproti nám, leč podivné je, že se vyskytovali nejspíš výhradně v lokalitách dnes deklarovaných jako anglosasské. Zřejmě i oni měli v genech zakódovanou afinitu k suchému humoru a proto si oblíbili uvedené části zemského povrchu.

Velmi dobré.

1 0
možnosti
Foto

Jde-li o humor, tak OK. Nevěděl jsem, že Britové počítají ve dvanáctkové soustavě. A že palec a stopa mimozemšťanů byla stejně velká jako pozemšťanů. :-)

2 0
možnosti

Dočetl jsem se, že tucet (12) a jeho násobky vznikl jako trhovecká jednotka, protože jej lze snadno dělit na poloviny čtvrtiny i třetiny.

Je třeba ještě i jiná příčina jeho vzniku?

3 0
možnosti
Foto

Bohužel nejsem historik ale jen filosof, takže jsem systematicky nezkoumal vznik všech "desítek", jako je třeba tucet, takže nemůžu sloužit. Jen jsem sesbíral pouze ty nejočividnější relikty, což k filosofickým závěrům asi stačí. Ale bylo by určitě zajímavé prozkoumat další případy. :-)

0 0
možnosti

P30a22v44e53l 37V71é93b24r

8. 11. 2022 9:55

Takže, podle vás, např. rozdělení dne na 24 částí ničí existenci (nebo objektivitu, nebo cokoliv jiného) času?

Matematice je přece jedno, jakou číselnou soustavu užíváme a všechno, úplně všecičko, co je v matematice definováno a dokazováno, nezávisí na zvolené číselné soustavě.

3 0
možnosti
Foto

Např. dělení času na dny ničí iluzi o tom, že fyzika a matematika nepochází z reality a že tu vždy byla. Ale její objektivita právě vychází z toho, že realitu popisuje a správně přejela její zákonitosti, že ji člověk stvořil správně podle vzoru okolí.

Samozřejmě můžeme použít různé nástroje na popis okolí a zobrazení jejích vztahů, ale různé nástroje musí formulovat stejnou strukturu, i když v jiném kabátě.

Vždy je to náš model okolí, takže bude mít jak rysy objektivní, což je základ, tak subjektivní relikty. Té subjektivity se nikdy nezbaví zcela, ale tendence se jí zbavovat co nejvíc, je vědecký princip.

Objektivnost modelu, tedy třeba nezávislost na zvolené číselné soustavě je ale také kombinací objektivity a subjektivity. Objektivita je invariance výsledku vůči zvolené číselné soustavě. Subjektivita je ale v tom, že si musím ad hoc zvolit, kterou soustavu použijeme.

Takže matematika i fyzika jsou souhra objektivního a subjektivního, přičemž objektivního přibývá, nicméně subjektivního se nelze zcela zbavit. To by se povedlo jen zničením lidstva a tím i všech věd.

2 0
možnosti
  • Počet článků 310
  • Celková karma 30,45
  • Průměrná čtenost 3149x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.