Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

"Můj názor je, že by se stát měl v prvé řadě postarat právě o ty nejchudší a nejslabší, třeba nemocné."

To stát dělá, na sociální politiku vydává polovinu rozpočtu a vlastně ještě víc, protože nás kvůli tomu zadlužuje. V tom je mj. také ten problém, protože to vede k chudobě a to nás právě dohání v podobě inflace. Lidi mají to co si volí a volí to z nevědomosti. Základní ekonomické zákonitosti, co všechno poškozuje životní úroveň to by se mělo probírat už na základkách (vysoké daně, nepřiměřené státní regulace a zásahy do ekonomiky, dotační programy ... ). Autorovi bych radil číst blogerku Šichtařovou

0 1
možnosti
Foto

Spíš bych si všímal, že ročně z Česka odteče asi 280 miliard, za což může polistopadový kartel, jehož je Babiš členem. A to není zdaleka vše. Oproti takovým částkám je inflace sranda. Ani sociální politika není problém.

Mám ekonomické vzdělání a dělám v oblasti blízké ekonomii, takže blázny jako je Šichtařová nesleduju. Když něčemu nerozumím, zeptám se někoho z vedení nějaké velké banky, který věci opravdu rozumí.

0 0
možnosti

J56a74n 31R49á60ž

25. 1. 2023 16:56

Možná, že to autor tak nemyslel, ale zásadně nesouhlasím s názorem, že stát by se měl automaticky postarat o nejchudší, to jest bez důkladné analýzy důvodů, proč se ten který občan stal tím nejchudším, s eo každého chudého postarat. Bez této analýzy, která podle objektivně stanovených kritérií vyselektuje ty, kteří se stali nejchudšími vlastní vinou od těch kdo se do této situace dostali vlivem respektu hodných důvodů (stáří nebo psychický, či fyzický hendikep)i, není možno stát považovat za sociálně spravedlivý. Plošné rozdávání každému, kdo ke státu natáhne pro finanční doping ruku, je znakem socialistického, nikoliv sociálně spravedlivého státu. Sociálně nespravedlivý stát občany, kteří cítí vlastní nedělitelnou odpovědnost za svoji životní úroveň staví do nevýhodného postavení vůči těm, kdo tento odpovědný přístup ke svému životu programově odmítají respektovat.

0 1
možnosti
Foto

Autor to myslel tak, že když je člověk zaměstnaný, měl bych žít bez existenční nejistoty a s určitou rezervou. Všiml bych si, že mluvím v blogu o zaměstnaných lidech, ne o lidech bez práce.

0 0
možnosti
Foto

No, nezlobte se na mě, ale pokud má někdo dvě zaměstnání, a přesto nemá na novou ledničku, tak bude asi problém v jeho nakládání s penězi a ne ve státním systému...

2 2
možnosti
Foto

No, to je blbost. Znám pár takových s obtížnou nemocí.

1 0
možnosti

P86e88t34r 51N59e27d86v95ě44d

25. 1. 2023 11:41

Zajímavý názor. Že by Agrofert až tak ovlivňoval naší ekonomiku? Nebo to spíš bohužel ovlivňuje Německo a politici?

Když píšete o těch chudších spoluobčanech, že by měli mít možnost být zajištěni, neznamená to, že je třeba přivřít ty "sociální nůžky"? Tedy to, co se za vlády Babiše dělo? Dnes se, stejně jako vždy za vlád tzv. pravice a dnešních "demokratů" ty nůžky rozevírají. ANO a Babiš je soustavně dehonestováno takovým způsobem, že se může objevit něco radikálnějšího, než je třeba espédé.

Jistě máte pravdu, že je určitě hodně lidí kteří volí Babiše z důvodů o kterých píšete, já bych však řekl, že je ještě dost lidí, kteří si jen prostě pamatují co se dělo za vlád těch, kteří podporují pana Pavla, který nevypadá, že by byl schopen vymezit se proti nim.

3 1
možnosti
Foto

U Agrofertu bych spíše řešil, jak ho majitel získal. A jak postupuje teď v byznysu a že zneužíval stát proti svým konkurentům, když byl premiérem, viz kauzy z finančních úřadů. Takové mafiánské chovávání, viz třeba nákup Mafry.

4 0
možnosti

J92i83r63i 95P76i14l60n28y

25. 1. 2023 11:24

Svět je jenom bůh, nebo satan. Nic mezi tím neexistuje. Máte to v životě lehké, pokud takto uvažujete. Akorát se dost mýlíte. Svět není černobílý, ale dost barevný a jediná pravda neexistuje. Každý má tu svoji pravdu. Dokud se nenaučíme tolerovat i názory ostatních, tak budeme zapadat do té lidské bažiny hlouběji a hlouběji.

1 1
možnosti

Autor alr takto právě neuvažuje. Zobecňuje a říká, že těm nejchudším, kterých je v ČR hodně, se díky jejich životní situaci zúží vidění jen na to řešení, od kterého očekávají alespoň malé zlepšení jejich situace, protože mají velký problém. Neříká, že to tak má každý. Kdo obecně volí Andreje velké procentu důchodců a socek z vevýdělečných oblastí ČR, pak ti, kteří jsou v principu proti kavárně, protože dávají přednost jednoduchému Andreji, před intelektuálem z pražské kavárny. To sice náš generál až tak není, ale má k němu určitě blíž, než AB. No a pak ještě odpůrci politiky USA aktivit NATO v minulosti. Ale těch bude asi nejmíň. Největší skupinou budou ti, které popsal autor blogu.

1 0
možnosti

Asi jste to trefil. Dlouhodobě se u nás tvoří ona pracující chudina. Je to důsledek propojení velkého byznysu a politiky, který se vědomě nastavil v době oposmlouvy jako normální stav. Perzekuce na menší podniky, zaklekávání a pokuty, označení OSVČ za parazity a online sledování horší jak u trestanců. Výsledkem jsou zaměstnanci v montovnách a logistických centrech, navíc přes pracovní agentury, kterým je legislativou povoleno obcházet zákoník práce. Přitom velké holdingy jsou nejhoršími plátci daně z příjmů při přepočtu na obrat i v porovnání k maržím, díky široké optimalizaci, která je zákonem povolena.

Pak přijdou volby a chudí lidé volí miliardáře, který je do chudoby dostal a rozhodně se levné pracovní síly nezbaví, naopak zkusí vymáčknout ječte víc. Zoufalí lidé totiž chtějí věřit i šíleným slibům, věří, že i kdyby se jen něco povedlo co je slibováno tak jim to život vylepší, nemají prostor myslet na budoucnost a na to jak se bude žít jejich dětem za dvacet let, tenhle apel se u nich míjí účinkem.

Pak se objeví někdo, kdo jim řekne pravdu, není možné pomoci chudým lusknutím prstu, je pouze možné změnit současný stav a postupně začít napravovat chyby. Třicet let se tvořil stávající systém, za jak dlouho se dá předělat na normální tržní hospodářství s rovnými šancemi pro všechny?

Jak se takové fungující hospodářství pozná? No podle počtu těch, kteří si v tom tržním prostředí umí uskutečnit svůj "americký sen". Tedy vypracovat se od nuly hodně vysoko k uznání a bohatství. I u nás jich několik je, pohříchu málo, ale jsou, to znamená, že se dá na něčem stavět.

Zvolme toho, kdo nám nelže a neslibuje nesplnitelné, je to vlastně jednoduché.;-)

13 0
možnosti
Foto

,,Americký sen";-D I ti, co se ,,vypracovali" se musí velice otáčet, neb jinak by zkrachovali. Ona totiž v tržním prostředí funguje i konkurence, i politika vč. lobizmu, a v byznysu často nezná ani bratr bratra. To je totiž kapitalizmus. A kapitál, ten nezná hranic;-)

2 0
možnosti
Foto

Ze státu se stala chůva a je hodně jedinců, kteří to zneužívají.

4 0
možnosti
Foto

Ovšem o těch blog moc nemluví. Mluví hlavně o pracující chudině, tedy lidech, kteří mají často 2 zaměstnání a přesto to nestačí. :-(

0 0
možnosti
  • Počet článků 310
  • Celková karma 30,45
  • Průměrná čtenost 3149x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.