Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Nemůže být trik v tom, že ta gravitace zůstane "zamrzlá" na povrchu?

0 1
možnosti
Foto

Pro to nic nesvědčí, když je zdrojem gravitace singularita.

0 0
možnosti
PV

Černá díra je deformace prostoročasu. Možná u pólů

čd vzniká nová energie a baryonový prach. Astronomové a kosmologové teď přemýšlí, co

jsou oblaka viz článek.

https://nasa.tumblr.com/post/179690202529/blowing-bubbles-in-the-gamma-ray-sky

0 0
možnosti
Foto

Tohle všechno se děje nad horizontem událostí. Nová energie tam nevzniká, jen se přeměňuje.

0 1
možnosti
PK

"Klasicky se to ukazuje na představě, že když by náhle zmizelo Slunce, Země by kolem něj přestala obíhat a letěla by rovně až za nějakých 7 minut, protože je od Slunce vzdálena nějakých 7 světelných minut." Tato věta předpokládá a priori existenci absolutních hodin (a absolutního pozorovatele). Nic takového neexistuje. Pro hodiny (a pozorovatele - tedy souřadnou soustavu) na Zemi Slunce zmizí v čase T a v tomtéž okamžiku Země odletí po tečně (samozřejmě pozorovatel může teoreticky spočítat , že ke zmizení došlo před 7 minutami).. Naopak pro hodiny (a pozorovatele ) na Slunci, když Slunce zmizí v čase T, tak Země odletí v čase T+14

1 0
možnosti
Foto

To je dobrá úvaha, ale používá fenomenologickou současnost, navíc nepřesně, protože i ta závisí na pohybovém stavu pozorovatele. To by muselo Slunce i Země stát v prostoru.

Einstein a celá fyzika po něm používá jinou definici současnosti, kterou jsem použil v úvaze i já. Tak před 10 lety jsem o těchto dvou současnostech uvažoval. Má je i Einstein v původním článku z roku 1905, ale tu jevovou odmítl z praktických důvodů. V recenzovaném článku jsem to popsal v roce 2017 zde: https://ergotsite.wordpress.com/2017/09/03/experimentalni-filosofie-jako-efektivni-cesta-k-revoluci-ve-fyzice/, kapitola Filosofický experiment analyzující současnost a skutečnost ve fyzice.

Ve zjednodušené podobě je to v blogu zde: https://fikacek.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=624047 .

0 0
možnosti
LH

Pokud se na to podíváme Obecnou teorií relativity (a zatím nic lepšího nemáme), tak to tak divné není, protože gravitace žádná síla není. Je to jen geometrie časoprostoru a i když je ta geometrie hodně zakřivená, není důvod aby do černé díry vlivem zakřivení stále něco nepadalo.

Když dáme za pravdu Verlindemu, zase tam žádná "pravá" síla není, jen entropická síla, která je právě na horizontu událostí černé díry maximální.

Co je uvnitř černé díry ví bůh a možná ani on ne... ;-)

2 0
možnosti
Foto

To je všeobecně známo, ale nezdá se mi to až tak bez problémů. Uznávám, že tady mi znalosti nestačí a dělám jen takový průzkum bojem, ale je-li vnitřek černé díry příčinou zakřivení kolem ní, je otázka, jak se ten vliv dostane ven. Kauzalita, zdá se, funguje jen nanejvýš světelnou rychlostí. Ani Verlinde na tom nic nezmění, si myslím. Jak by mohl?

Že ale gravitace je síla, o tom nepochybuju. Představa, že není gravitace síla, je založena na stařičké definice síly od Newtona. Opravdu se od té doby nic podstatného ve fyzice nestalo? :-) Tady jsem to rozebral podrobněji: https://fikacek.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=797033

0 0
možnosti
  • Počet článků 310
  • Celková karma 30,35
  • Průměrná čtenost 3149x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.