Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MN

Proč snít nad nějakým matrixem? Můžete si říct, že my jsme jeho produktem a cílem a touha vymanit se z tohoto světa "technickou" cestou je jenom ozvěnou stvoření.. K čemu je virtuální realita bez vašich neuronových spojů a vašich smyslů? Úplně k ničemu, stejně jako jako tento svět.

0 0
možnosti
RW

Rozviňme hypotézu "Vyspělé civilizace se mohou stěhovat do multivesmíru". Pokud je pravdivá, bude multivesmír obýván podstatně větším počtem civilizací s podstatně vyspělejším vědomím než pozorovaný vesmír.

Otázka zní jak se tam dostali? Vidím jen dvě možnosti - buď vývoj civilizací vede k technickému rozvoji, který umožní transformaci celé civilizace do multivesmíru prostřednictvím technických prostředků nebo dojde k přirozenému biologickému vývoji, jako když první ryby vylezly na pevninu a postupně zde vytvořili kompletně novou "civilizaci" s naprosto odlišným fungování postupně.

A teď samozřejmě ta kontroverzní část - lze vyloučit dílčí hypotézu, že některé "ryby" z naší civilizace už nakukují nad hladinu a nejenže vidí pevninu, ale na ní i nějakou civilizaci co už "vylezla" dříve?

Je vhodné takovou hypotézu apriori odmítnou, nebo je správné se alespoň pokusit ji zkoumat a hledat možnosti jak ji ověřit?

0 0
možnosti
Foto

Nic nesvědčí tomu, že by to šlo biologicky. Vždy biologicky nemůžeme ani ze Země. Takže to vypadá na čistě technologickou cestu.

0 0
možnosti

Smazaný příspěvek

Příspěvek byl odstraněn autorem blogu. Opakované vložení může být smazáno redakcí.

Smazaný příspěvek

Příspěvek byl odstraněn autorem blogu. Opakované vložení může být smazáno redakcí.

MS

"Jsou dvě teorie: podle jedné Vesmír zanikne a bude nahrazen něčím ještě bizarnějším. Podle té druhé se tak už stalo."

(Jenom kdyby si Moje Sklerotičnost momentálně dokázala vzpomenout, v které SF knize toto jest napsáno ...)

2 0
možnosti
  • Počet článků 310
  • Celková karma 30,45
  • Průměrná čtenost 3149x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.