Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JK

Pan Fikáček napsal celkem rozumný článek, ale když jsem si pročítal diskusi, znovu jsem se přesvědčil, že je těžké se shodnout na tom, co je chudoba, a to definičně, fakticky, teritoriálně... Pak je tu další rozpor, a to skutečné ekonomické a materiální poměry jednotlivých lidí (rodin) a jejich představy o tom, zda jsou chudí. (Například skoro každý, snad kromě miliardářů, řekne, že nemá dost peněz. Někdo tím ale myslí, že nemá na nové Audi a jiný, že nemá na polívku.)

Pocit chudoby u řady lidí umocňuje jejich domnění, ať oprávněné či neoprávněné, že se ve své situaci nacházejí nespravedlivě, že by si zasloužili inkasovat a vlastnit víc. Jsou však lidé, kteří jsou skromní a svou ekonomickou situaci nepovažují za nespravedlivou, a tak se necítí ani tolik chudí, byť mají třeba stejně, jako ti, kteří se chudí cítí.

Jiná věc je, proč jsou někteří lidé chudí, a jestli s tím lze něco dělat, respektive jim pomoci? A na to žádný článek, byť sebemoudřejší, nestačí.

0 0
možnosti
JB

Nechte už ty samozivitelky. S někým ty děti má. Neplaticich rodičů je cca 7%.

2 0
možnosti
LT

L46í15d74a 65T89i37c57h52á

23. 11. 2023 19:37

Já jsem asi byla chudá za minulého režimu, protože když nám odešla třeba lednička, byl jednak problém sehnat novou, ale taky kde na ni vzít. Teď prostě druhý den zajdu do obchodu a druhý den mi přivezou novou. A to jsem důchodkyně, ovšem fakt je, že jsme dva.

11 0
možnosti
Foto

A to je paní Tichá přesně ono, co chce udělat lidovecký lidovec a milovník PánaBoha. Prolomit bankovní tajemství občanů, aby měly Úřady práce v roce 2024 přesné informace, kolik "má kde kdo" naspořeno peněz?? Aby mohl úřad říci - "houby s octem občane, tady máš našpórovaných 50 tisíc možná na ledničku, mrazák, mobil a pračku"?? Tak to máš akorát dost a žádné dávky ti nedáme, na to zapomeň. Musí se šetřit, vláda si sama sobě neubrala ani jednu Kč a tak to všechno budou lepit voliči a nevoliči. Máme se na co těšit.

0 0
možnosti
Foto

I93v57o 80P65e16t16r23o91u41š

23. 11. 2023 10:30

Vícekrát jsem narazil v podobných příspěvcích na definici, že chudý je ten, kdo má příjem méně než polovinu 50. percentilu dané země.

HongKong vychází 10% chudých, Severní Korea prakticky žádní.

8 0
možnosti
Foto

To že jsme odtokovou ekonomikou, je způsobeno především tím, že máme nedostatek podnikatelů. jejich dostastek nedosáhneme nějakými masívními dotacemi, ale ekonomickým a sociálním prostředím, ve kterém bdue podnikání reálnou alternativou ke korporátu a veřejné sféře i pro schopné a vzdělané občany.

9 1
možnosti
DM

na to zas ale potřebujete kupní sílu obyvatelstva,aby poptávala služby...

češi si dělají mnoho věcí sami.Já třeba typicky nenávidím malování,přesto ho dělám a mnohdy i ostatním v rodině.Proč?

No protože mi moje kupní síla nedovoluje vyhodit 40k za řemeslníka

0 0
možnosti

Tady jde spis o to, že politici ničí stát a očekávají, že za to nebudou potrestáni.

9 0
možnosti
JR

J46a43n 53R39á87ž

22. 11. 2023 20:15

Chudý občan o kterém tak rádi hovoří politici, bez přesných kritérií chudoby, ovšem v kontextu české reality, je nic neříkající pojem.

Srovnávat Česko s Indií, jak zaznělo v příspěvku níže, je nesmysl a na opravdovou chudobu, u nás nepředstavitelnou, lze narazit i v USA, jak jsem sám viděl, takže každé srovnávání se zahraničím hodně kulhá. Například, v hodně evropských zemích se považuje za luxus mít celý den k dispozici teplou vodu, nešetřit s ní a v bytě mít v zimě teplo nad 19 st.C, což je u nás standard a kdo na něj nemá příjem, je mu toto bydlení dotováno státem.

Netvrdím, že u nás podle objektivních kritérií chudí lidé nejsou, ale tvrdím, že většina těch, kdo se sami považují za chudé, ve skutečnosti chudí nejsou, protože mají prostředky na zbytné věci.

13 3
možnosti
JV

J63a98n 14V90a87c91h60u98d20a

23. 11. 2023 8:21

Víte,že hodně lidi u nás ani netopí a používají na splachování záchodu dešťovou vodu. a mají suché záchody i ve městech.

6 3
možnosti

Lidé neví, co to je chudoba. Měli by si zajet třeba do Indie. Pak by možná něco pochopili.

Co se šetření týče, ano, svobodná matka s dítětem má problémy. Tomu věřím. U zbytku to je o plánování. Lidé si většinou nedokáží odříct zbytnosti. U těch chudých jsou to bohužel často cigarety a alkohol.

Je to samozřejmě individuální. Jsou rodiny, které prostě neušetří. Ale věřím tomu, že u většiny těch chudých jde jen o špatnou disciplínu

4 1
možnosti
JR

J54a34n 76R43á42ž

22. 11. 2023 20:27

Matka samoživitelka je u nás poněkud zprofanovaný příklad někoho, kdo se má opravdu špatně. Inflačně ho používá každý politik, který chce vypadat pro občany hezky a přitom si dovoluji tvrdit, že většina matek i otců samoživitelů má u nás přímo luxusní podmínky pro život i výchovu dítěte oproti samoživitelkám ve Spojených státech a přesto tam nejsou středem takové pozornosti politiků, jak se to stalo u nás.

11 0
možnosti
  • Počet článků 310
  • Celková karma 30,45
  • Průměrná čtenost 3149x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.