Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Přečetl jsem si mnoho populárních článků o kvantové fyzice a viděl jsem i několik dokumentů o tomto tématu. Všude se prezentovalo jako obrovská záhada, že výsledky experimentů jsou rozdílné podle toho, jestli je průběh pozorován nebo ne. Jako by nikoho z těch věhlasných vědců nenapadlo to, co mě opravdu napadlo hned a o čem tady píšete. Tedy, že na této mikroúrovni i pozorování ty pozorované děje ovlivňuje. Tak alespoň že někoho napadají podobné logické myšlenky. Podotýkám, že nejsem žádný odborník na fyziku, na kvantovou už vůbec ne.

1 0
možnosti
Foto

Spousta fyziků si myslí, že některé vlastnosti před pozorováním vlastně neexistují, jako třeba poloha částice nebo orientace jejího spinu atd. Ona totiž ve fyzice zvítězila taková dost esoterická interpretace kvantové mechaniky, zvaná Kodaňská, kterou prosadili hlavně Bohr a Heisenberg. A ta je v těch popularizačních pořadech (třeba Schrodingerova kočka).

Ovšem, že je to nesmyslné pojetí tvrdili Einstein, Schrodinger, de Broglie, Dirac, Bohm, Bell atd. Bell dokonce napsal, že Bohr a Heisenberg vymyli fyzikům mozky. A Schrodinger vymyslel tu kočku proto, aby ukázal, jak je to pojetí nesmyslné.

Ovšem Kodaňská interpretace byla první a dovolila používat existující matematické modely kvantovky. Tak si na ni fyzici prostě zvykli. My taky počítáme fyzikální procesy mnohdy podle Newtona, přestože je jeho absolutní prostor a absolutní čas chybná představa.

1 0
možnosti

Se zaujetim jsem shledl vas blog. Asi jsem ho tim rozbil, takze se omlouvam a vy si ho muzete napsat znovu.-)

0 0
možnosti
Foto

Pokud bych tedy obdobně použil situaci, že když jako správný voyeur zahlédnu v protějším okně nahou převlékající se ženu a ona mne odhalí a zatáhne záclonu, tak její nahota také nebyla realita.

1 1
možnosti
Foto

Já na to měl příklad mého synka, když byl malý. Měl večer spát a nechtělo se mu, tak dělal trochu bordel. Ale jakmile jsem šel "pozorovat", co dělá, tak to on to zjistit (vrzaly nám schody). Takže jsem vždy uviděl jen, jak krásně zposbně spinká. Pro mě skutečnost, že dělá bordel, vlastně nikdy "neexistovala".

3 0
možnosti
  • Počet článků 310
  • Celková karma 30,45
  • Průměrná čtenost 3149x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.