Foto

Když to člověk potřebuje k životu, tak se to naučí.

IV

I34v69a55n 92V67a46n41k10o

13. 2. 2024 14:06

Ja som si tiež dlho kládol otázku, či sa dá vo vyššom veku naučiť jazyk, rozčuľovali ma totiž veční začiatočníci a známi, ktorí sa z lenivosti nikdy žiadny jazyk nenaučili. Tak som sa rozhodol vyskúšať to sám na sebe. Angličtinu a nemčinu mám na solídnej úrovni, takže som si musel vybrať niečo iné. Ale však čo sa budem učiť niečo jednoduché, vyberiem si niečo poriadne exotické, nejaký poriadny nářez, najlepšie niečo úplne odlišné od bežných európskych jazykov. Tak som sa rozhodol pre.... maďarčinu - veď možno ju aj niekedy využijem. A keď nie, tak nevadí.

Nakúpil som knihy a CD-čka, zaplatil som si nejaké výukové internetové stránky, výukové aplikácie do mobilu a na Veľkú noc 2023 som začal. Snažil som sa učiť poctivo aspoň hodinu denne. Prešlo odvtedy 10 mesiacov, nedávno som konečne zmastil poslednú 22. lekciu z knižky pre samoukov. Na Internete som si urobil test - vyšlo mi B2. Keďže mám však málo praxe v aktívnom používaní, skôr sa odhadujem na úrovni B1. Ešte dva mesiace popracujem na zlepšení nech si to B2 naozaj zaslúžim. Tým uzavriem rok učenia a potom sa uvidí, čo ďalej. Maďarčina je naozaj nářez, každé slovo je len zhluk hlások, nepodobný ničomu známemu z iných jazykov, gramatika fakt úplne odlišná. Takže nejakú angličtinu sa musí každý kto chce, za rok naučiť aspoň na úroveň B1.

Mimochodom, mám 57 rokov.

JH

J42a32n 62H68a38r54v11a71n

13. 2. 2024 15:55

Já mám rovněž angličtinu a němčinu na solidní úrovni, domluvím se polsky, ukrajinsky, ... Ještě za socialismu jsem byl rok v Budapešti, kde firma Videoton dělala pro náš podnik sálový počítač (ve francouzské licenci). Školení na komplet hardware přednášeli Maďaři a tlumočníci to pro nás překládali do ruštiny. Jinak ale jsme bydleli porůznu v soukromí a dostali stravenky do restaurací - poraď si sám. A tak jsem se naučil maďarsky, tedy bez teorie ale přímo v praxi. Asi mělo vliv i to, že rovněž česky jsem se naučil až v mateřské škole

Foto

J86o13s15e50f 20B50á51r16t37a

13. 2. 2024 17:44

Před třemi lety jsem narazil na program Duolingo a bylo to poprvé. co mě výuka angličtiny začala bavit. Baví mě dodnes.

HH

Všechno jde, když se chce.

Jinak, jak je možné, že máte Ph.D. bez angličtiny?

Foto

No, někdy je třeba člověku pomoci. Bez podpory ženy bych to možná nedal.

A to Ph.D. jsem dělal dlouho potom, co jsem se naučil anglicky. Je z roku 2021. To už jsem za sebou měl přes 14 let práce v angličtině a částečně i ve fránině.

  • Počet článků 310
  • Celková karma 30,45
  • Průměrná čtenost 3149x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.