JK

J63a68n 19K69y84š51k43a

9. 4. 2024 17:02

Dobrý den,

na vaši otázku, zda nás podobná fyzikální témata zajímají za sebe odpovídám, že ano. Díky.

Pokud bych se mohl zeptat, upozornil bych na youtubobé video s názvem: "Filming the Speed of light at 10 Frillion fps", na které jsem narazil před nedávnem, ale samotné video je asi pět let staré. Pochází z kanálu "The slow mo guys".

Ti kluci prý zachycují na superrychlou kameru "pohyb" fotonů díky tomu, že "umí" udělat snímek každou jednu pikosekundu.

Zajímal by váš názor, ale nečiním si na něj žádný nárok.

Hezký den.

JK

J68a93n 55K97y51š97k37a

9. 4. 2024 17:04

oprava: ...at 10 trillion frames per second....

Foto

Asi autora zklamu (trošku)

Wikipedie je plně historizovaná, tedy víme, co tam bylo před 4 lety a uvedená pasáž o hmotnosti je beze změn. https://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Foton&diff=prev&oldid=17940453

Foto

Bezvááá, že měl rozum někdo už tenkrát. Tak jsem asi hledal v anglické verzi nebo nevím. Ale zklamání to rozhodně není, že někdo i unás uvažuje vědecky! Super! Obávám se ale, že většinový názor je, že foton nemá hmotnost.

Čistě z laického hlediska mi bylo vždycky divné, jak může existovat něco, co nemá žádnou hmotnost. Teď jste pěkně vysvětlil, že to divné skutečně je. Zajímalo by mě, jak by to dopadlo, kdybychom fotony uzavřeli do koule s vnitřním zrcadlovým povrchem. Fotony by tam kmitaly nekonečně dlouho, nebo by se někdy "unavily" a ztratily tak hmotnost?

Foto

Nemáme k dispozici dokonalá zrcadla. Malá část fotonů se při každém odrazu zachytí a přemění na jinou formu energie. Ta se může opět vyzářit - nejčastěji jako více fotonů o nižší energii. Přičemž v součtu zůstane energie na konci stejná jako na začátku.

Foto

Fyzika je obor, který mě míjí mohutným obloukem, i když se předpokládalo, že k němu zdědím sklony. Proto jsem rád za tyto poučné a vzdělávací články.

MB

Někdy v polovině sedmdesátých let minulého století jsem začal navštěvovat radiotechnický kroužek. A do dneška si pamatuju výrok našeho vedoucího - Žádní fotoni neexistují! Je jenom elektromagnetické záření a to má různou délku vlny. Anténa musí odpovídat délce vlny!

Takže do dneška žiju bez potřeby důkazu nulové nebo nenulové hmotnosti fotonu.

Nejmenší kvantum elmag. energie je pro mne jedna vlna vyzářená buďto z dlouhého drátu nebo z valenční sféry nějakého atomu. Fotonů u mě doma netřeba...

Foto

Ovšem to by znamenalo, že nefungují naše počítače, mobily, televize, GPS a vůbec veškerá elektronika. Ta totiž funguje na kvantové mechanice, která kvantování všeho, včetně elektromagntického záření předpokládá.

Ostatně, kdyby světlo nebylo kvantováno, Slunce by se vyzářilo okamžitě a to v nekonečném výkonu (viz Planck, záření absolutně černého tělesa). Takže na tom kvantování světla něco bude, i když se v některých typech interakcí světlo projevuje vlnově.

  • Počet článků 310
  • Celková karma 30,45
  • Průměrná čtenost 3149x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.