Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
WW

Je třeba jít na začátek - napsal jsem A, byl jsem připraven na kritiku A (kritiku modelu)...a ono přišlo z jiného vesmíru Béé. Přitom všem, nešel jsem do žádných sofistikovaných záležitostí (na to musí být nálada), ani do složitého slohu (také chci po práci relaxovat) a už vůbec ne nikoho omezovat, ale naopak něco jednoduchého nabídnout. Jenomže to byste musel znát celý kontext - pan "kolega" ze zděšeného údolí se takto projevu všude a dlouho, toleranci ostatních si vysvětloval jako jejich slabost a tak byl po nějakém čase reciproční vztah v rámci chráněné dílny ukončen. Ani tak nešlo o obsah (dobrý zdroj zábavy), ale právě o tu aroganci, která ten obsah doprovázela a pokud máte dojem, že se ta arogance promítá i do mého, klidně Vás u toho nechám, jsem také jen člověk a nebudu popírat, že lex talionis je mi cizí. A logika? Tak právě ta se v mém jobu v některých případech musí obejít velkým obloukem, takže těžko bych mohl být obviněn z intolerance pro alternativy , ale aby někdo mohl napsat 1+1=4, měl by vědět proč a mělo by tomu předcházet zjištění, že 1+1=2 už někde v době po mateřské školce.

1 0
možnosti
Foto

Tak to jsem asi nedal. Tedy to prohnutí 2D hologramové platformy, produkující 4D. To prohnutí by muselo být IMHO do 4D, tedy nebylo by ve 3D v podstatě.

Souvilost s OTR je sice trefná, moc hezká a inspirativní, ale nezdá se mi, že by při popularizaci pomohla názornosti.

Chápu, že jsem si ukousl velké sousto při snaze tohle vyložit extrémně názorně, ale situace je ještě horší. Ona to není jen popularizace, ono se v blogu říká něco filosoficky nového, co útočí na běžné lidské předsudky (věci kolem nás jsou přece 100%ně reálné, to je nezpochybnitelné!;-D). Ty překonat je extrémně obtížné. Pobavilo mě třeba, že se na mě kvůli tomuto blogu vrhli dokonce i někteří UFOlogové, kteří začali chránit pevnost reality. To už je dost výmluvné. :-)

0 0
možnosti
WW

Na hologramech ujíždím ve volném čase za špatného počasí a i když se někdy návratnost nerovná investici, alespoň zahřeje pocit, že se něco podařilo (ne vždy to splní očekávání) před tím, než to udělá radost někomu jinému. Proto jsem se toho chytl na úkor hlavního tématu, tedy jen té modelové části. Vycházím z prostého, že deska hologramu je dvourozměrná (ono to sice není až tak pravda, protože i v té malé vrstvičce emulze, která skutečně musí mít jakousi tloušťku, je kolmo zaznamenaná fáze laseru, tedy čas, ale to vynecháme). Rekonstrukce obrazu je třírozměrná a podle způsobu výroby se může jevit virtuálně, jako když se člověk dívá do okna, nebo reálně (jakoby před oknem) a toho jde využít pro model. Rychle to zopakuji jen pro přehled - tedy máme reálné 3D a ten další rozměr do toho dostaneme tak, že z té 2D platformy uděláme 3D jejím ohnutím, což se promítne do toho původního 3D jistou deformací ze změny onoho 2D na 2D+1D (jinak ten obraz nejde ovlivnit) a protože obraz prošel změnou k deformaci, musela se v něm promítnout další dimenze z té změny 2D plochy, takže suma sumárum, reálná vizualizace všech použitých rozměrů, tedy 4D. K deformaci (je to víc rozmazaný obraz, než zkroucený) se lze dopracovat i deformovaným zrcátkem v cestě rekonstrukčního svazku a pokud to samé zrcátko použijeme i při expozici a pak následně v rekonstrukci, dostaneme perfektní nedeformovaný obraz, který tu další prostorovou složku (z deformovaného zrcátka) také bude mít, ale to mi přišlo složité a bez viditelného projevu. Používá se to k holografickému šifrování - musí se předsadit přesně stejně deformované (+1D) zrcátko, aby se "mazanina" vyjasnila, nic méně, zrcátkový způsob nechává otevřenou možnost ohnutí 2D desky (vstup další dimenze) a protože ohyb je gravitace...a gravitace skutečně vstupuje kolmo do naší dimenze, jako magnetismus Hallova jevu ovlivňující směr náboje atd., musí se ohnout do další dimenze a máme tady 5D a je to dokonce správně - zápočet to skutečně neohrozí. ))

1 0
možnosti
Foto

Tak jsem to pochopil dobře už předtím, ale ten výsledek tam nevidím. Neumím se asi odpoutat od 3D prostoru. Neumím si představit, že není. Přesněji, když se 2D deska prohne do 3D, tak to 3D už musí existovat. Když se STR a OTR realizuje ve 4D, tak ten 4D předtím existuje, není teprve vytvářen deformací 3D (OTR), či šikmou projekcí (STR).

Můžu mít prosbu? Není někde nějaký free obrázek hologramu? A hezkej? Prosím.

0 0
možnosti
WW

Obrázky mám na Flickru a třeba v diskusích paní Dany už jsem se s nimi pochlubil, ale mezitím se bůhvíproč omezila kapacita a do doby, než odstraním 4000 foto, neumožní mi nic zveřejnit z archivu a protože odkazy na cizí práce nedávám, něco vlastního vydařeného mám uložené v mobilu - je snad jasné, že hologram se nedá dobře fotit a foto je spíš informativní (hodně informativní). Posílám to na IMG24.EU...

http://img24.cz/images/47790227341293692005.jpg

http://img24.cz/images/82390301915061222206.jpg

http://img24.cz/images/48530620270252431391.jpg

Jde o hologram psacího stroje na zakázku, byť vytvořen denisyukovou metodou, nelze zobrazit normálním osvětlením a tudíž i dobře nafotit. Poslední je moje bytová dekorace (falešné okno) technologií lenticular (stereo). Krajina daleko za oknem měla být marsovská, ale někde jsem něco blbě spočítal a celé se to zdeformovalo (vertikálně natáhlo).

K modelu - to 3D už tam je z projekce - to je ten normální hologram ze 2D projekcí do 3D - skutečně jde ve výsledku vidět reálný 3D obraz měnící perspektivu, takže není nutné se odpoutávat. V blogu už to tak nějak máte: "3D vesmír je jeho pouhá projekce 2D hranice" a bez ohledu na hypotézu, skutečně z desky hologramu, na které není žádný obraz (pouze interferenční proužky, tedy jakási plošná informace), "vyskočí" 3D objekt, nějak podobně, jak to máte na obrázku s tím popcornem, až na maličkost, že 3D objekt nemůže čouhat přes okraj desky jako ten sáček - do těch míst se nemá jak projektovat. Máte pravdu, že to 3D ohledně dvourozměrné desky musí existovat, aby vůbec mohla být do ní ohnuta, i když té 2D desce je jakoby ta další dimenze skryta, stejně jako nám v běžném životě 4 dimenze. Takže tím ohnutím desky se nevytváří nová dimenze jakoby vycucaná z prstu, ale jen otevírá pro vizualizaci v modelu. Deformace té 2D desky (+1D) se promítla do deformace původního 3D hologramu a to další otevřené (+1D) dá ve vizualizaci 4D.

1 0
možnosti
  • Počet článků 310
  • Celková karma 30,45
  • Průměrná čtenost 3149x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.