Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Smazaný příspěvek

Příspěvek byl odstraněn autorem blogu. Opakované vložení může být smazáno redakcí.

JP

J75o48s95e88f 43P62o30t15r

12. 9. 2019 19:37

Dovolil bych si k vašemu článku tři připomínky :

"Matematika zde je naopak velkou a nenahraditelnou výhodou, přesto, že podle jiných jeho slov nechápe fyzikální podstatu problémů ve fyzice."

Přesně řečeno R. Feyman říká :" Matematikové se zabývají pouze strukturou myšlení, nestarají se o čem ve skutečnosti hovoří" (O povaze fyzikálních zákonů, str 59).

"To jsme napočítali už 10 strukturálních úrovní ....že se tato řada někde zastaví". K tomu byste měl říci, že je to váš osobní názor. Všechny teorie , strunová teorie, smyčková kvantová gravitace jsou pouhé hypotézy, které se nedají přes enormní úsilí vědců uvést v život.

"Vesmír jako absolutně uzavřený systém". Vesmír je absolutně uzavřený systém, energie byla do něj vložena ve Velkém třesku a nyní nikdo žádnou energii nedodává. Důkazem je i předpověď, že skončí tepelnou smrtí, vyrovnáním poteciálů.

0 0
možnosti
Foto

No, ale já netrvdím, že další úrovní musí být superstruny nebo smyčková kvantová gravitace. Já tvrdím, že bude další úroveň, a to jak konkrétně vypadá, ať vyzkoumá fyzika. Zatím jsou to opravdu jen hypotézy.

Ale nějaká absolutně počáteční úroveň je představa, která neptří do vědy, neboť není flasifikovatelná (Popper). Tedy je jisté, že nějaká další úroveň bude, a tedy to není osobní názor, je to logický závěr, jediná vědecká možnost. :-)

Vesmír není ani omylem uzavřený systém. Vše, co je v něm, se do něj dostalo zvnějšku při velkém třesku. Navíc je tu temná energie, která tvoří většinu vesmíru a to je přítok energie z vnějšku. Takže vesmír je dokonce extrémně otevřený systém. Předpověď tepelné smrti je daleko méně pravděpodobná hypotéza než kvantové gravitace. Dokonce je to jen taková úvaha, nic hlubšího v ní není. Proto to nemůže být "důkaz" něčeho oni omylem. :-)

1 0
možnosti
MS

Dobře napsáno.

"Každý matematický model popisuje jednu strukturní úroveň a pomíjí ty hlubší."

Teoreticky by hlubší úroveň měla být schopna popsat i patra nad sebou, ale příliš složitý systém se obvykle exaktně matematicky popsat nedá. Pak se používá zjednodušení a zanedbání malých členů, statistické zákonitosti, numerické modelování atd. Problematické jsou mezní případy mimo rozsah platnosti použitého zjednodušení. Svou roli mohou hrát i Goedelovy věto o neúplnosti.

S rostoucím poznáním zákonitě roste i vědomí nepoznaného. Souhrn poznání si lze zjednodušeně představit jako kouli. Se zvětšením objemu (rozsahu poznání) koule zvětší i svůj povrch - hranici poznaného a nepoznaného, kde víme, že něco nevíme. J. Grygar zhruba řekl, že z jakéhokoli konstatování se lze maximálně 10 vhodnými dotazy dostat na hranice našeho poznání.

2 0
možnosti
JT

J82i61r92i 44T49i89c70h39y

10. 9. 2019 17:57

Pane Fikacku, mam dost slusne vzdelani, ale musim se priznat, ze mnohe matematicke formule a vedecke zakony fyzyky a chemie jsem jiz zapomnel. Dost se musim namahat, abych vas mohl sledovat, nicmene, je to zajimave.

2 0
možnosti
Foto

Polepším se. Další blog bude velmi prostý. :-)

0 0
možnosti
JN

Tady není dialog-diskuse, proto, že je-li názor proti autorovi, tak Fikáček smaže. No, než ho smaže, dám odkaz :

http://www.hypothesis-of-universe.com/docs/j/j_177.doc

0 1
možnosti
Foto

Mažu jen trolly, ne alespoň trochu vyargumentované názory. Takže bych měl tohle smazat, neb v tom Wordu je trollingu dost. :-) Ale když se to nechce číst ani mně, tak to tu klidně nechám, protože to nebude číst vůbec nikdo. Tak budu trolly mazat až příště. :-)

Jinak se v tom Wordu najde sem tam i nějaká ta rozumná myšlenka. Kdyby autor své nápady trochu podrobil (sebe)kritice a ověřoval si je ze zdrojů, a nebral kritiku jako útok na něj, daleko by se s ním i diskutovat. :-) Ale zdá se, že nedá, že ho trollování baví daleko více než věda. Tak nic. :-)

1 0
možnosti
Foto

Váš článek se mě líbil, protože je stručný věcný a logický, dávám karmu.

Nejvíc se mě líbilo přirovnání fyziky ke koni, který cválá po předem vybudované cestě.

Jenže kůnˇje zvíře, který když ho nikdo nevede, tak občas sejde s cesty.

A zrovna tak mě připadá dnešní fyzika, která občas sejde z cesty. Proto nacházíme teorie, které nemůžeme spojit a které si dokonce odporují, protože nevycházejí ze společného základu.

Moje vzdělání je slaboproudá elektrotechnika, ale můj koníček je fyzika. Proto rád fantazíruji o vesmíru a snažím se najít teorii všeho.

Vrátil jsem se k zavrhnuté teorii fotonového éteru a přepracoval jsem jí na teorii gravitonového éteru, abych se oprostil od OTR pana Einsteina.

https://maksa.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=674865

0 0
možnosti
  • Počet článků 310
  • Celková karma 30,32
  • Průměrná čtenost 3149x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.