Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JS

Právě proto, že ke vzniku života na Zemi došlo údajně pouhých asi pět set milionů let po vzniku tělesa Země, někteří vědci předpokládají, že ke vzniku života prostě nebylo na naší planetě "dost času", a proto se domnívají, že ke vzniku života došlo mimo Zemi, z čehož plyne, že na naši planetu se život dostal jiným mechanismem (například na povrchu meteoritu). Tím se však vznik života neřeší, jen se "odkládá" do jiného prostoru a jiného času.

Samovolný vznik života zatím nikdo experimentálně nedokázal, a to nejen v neřízených podmínkách, ale ani v těch řízených. Nepodařila se dokázat ani možnost samovolného vzniku alespoň nějaké jednoduché bílkoviny, což ještě zdaleka není život. Čím déle probíhá výzkum života, tím komplikovanější systém objevujeme. Zatímco před čtyřiceti lety měla pravděpodobnost samoorganizace neživé hmoty do formy hmoty živé hodnotu asi šest set číselných řádů, dnes už se uvádějí hodnoty, které mají tisíc číselných řádů, protože i v nejjednodušší živé hmotě spatřujeme stále jemnější a složitější struktury, které pravděpodobnost náhodné samoorganizace snižují. Jen pro názornou představu – hranice statisticky uskutečnitelného jevu má podle matematiků padesát číselných řádů.

Žádný mezistupeň mezi hmotou živou a neživou neexistuje. Hmota buď živá je, nebo není.

1 1
možnosti
VM

V49á39c53l97a18v 17M46a78c48h

29. 10. 2019 13:30

Pokud neexistuje mezistupeň, tak viry jsou živé nebo neživé?

Právě ta neuvěřitelně nízká pravděpodobnost vzniku života na základě dna a bílkovin (v podstatě by musela vzniknout DNA matrice kódující obslužné enzymy a současně i ty enzymy které jí obsluhují - včetně aminoacyltrnasyntetáz !!) zanechává v podstatě jedinou přijatelnou možnost, - primární biosféra byla RNA-only.

0 0
možnosti
JS

Viry jsou paradoxně vývojovou fází plnohodnotných živých buněk, nikoli jejich předstupněm. Viry se prostě zbavily některých podstatných buněčných součástí, jejichž absenci nahrazují využíváním jiných buněk. Viry se bez existence plnohodnotných živých buněk neobejdou. Většina virů není schopna se bez nich replikovat, ani provádět látkovou výměnu. Izolovaný virus časem podlehne entropii, prostě se rozpadne. Virus je paradoxně součástí složitějšího systému, než například samostatný jednobuněčný organismus.

O existenci biosféry, která je založena pouze na RNA, nemáme žádné důkazy. Vůbec žádné. Dokonce jste zřejmě poněkud nechtěně názorně vysvětlil, proč je samovolný vznik života tak extrémně nepravděpodobný. Nejenže by DNA musela kódovat Aminoacyl-tRNA syntetázy, ale musela by jich kódovat dvacet druhů. A tak to také je.

1 0
možnosti
VM

V67á15c44l24a77v 18M86a72c20h

29. 10. 2019 15:26

nepsal jsem předstupeň ale mezistupeň, tj. opravdu může existovat něco co je ani živé ani mrtvé. Viry využívají buňku, nějaké schluky RNA mohly využívat funkci jiných schluků ... sice spekulace ale podstatné je že není pravdivé tvrzení "Žádný mezistupeň mezi hmotou živou a neživou neexistuje"

A s tou v de facto nulovou pravděpodobností vzniku života na bázi DNA a bílkovin se zcela shodneme, až na to že já hledám racionální vysvětlení, - RNA world, kdežto vy zřejmě považujete vznik života za nevysvětlitelný

1 0
možnosti

Dosavadní stav poznání a představu o vzniku života jsem se pokusil shrnout zde:

https://svadlenka.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=551461

1 0
možnosti
  • Počet článků 310
  • Celková karma 30,35
  • Průměrná čtenost 3149x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.