Jan Fikáček

Je čas jen iluze ?

26. 09. 2016 9:05:00
To je přesně název přednášky, kterou jsem měl v srpnu v Praze na Přírodovědecké fakultě UK, kde jsem dříve roky učil. Tuto přednášku můžete zhlédnout zde (viz video v textu dole).

Otázka, je-li čas jen iluze, zaměstnává fyziky a filosofy již přes 100 let, někdy od vzniku speciální teorie relativity. Prosté řešení na jednu větu najdete v přednášce na konci: Kdyby byl čas pouhý klam, něco, co si jen vymysleli lidé, nic kolem nás by se nehýbalo. Tím že dýcháme, tedy zmíněný nápad vyvracíme.

Na druhé straně vše, co známe, se nakonec vždy ukáže složitější, než se ze začátku zdálo. Stůl není hladký, ale je to "hromada" molekul či atomů, mezi nimiž je velké prázdnou. Kdybyste stůl zmáčkli do hustoty atomového jádra, byl by tak malý, že byste jej ani neviděli. Každý objekt kolem nás je tedy spíše prázdný prostor. Přesto, když nás praští cihla, je to pěkná šupa. My jsme totiž "chiméra" stejné konstrukce jako ta cihla. Jenže to prázdno, to je naše skutečnost. Je to něco velmi pevného a stálého. Přesto to trošku iluze je. Ale to bychom museli být atomem, aby to byla pro nás iluze a to neumíme realizovat.

Stejně se to má i s časem. Je to sice cosi trochu efemérního, mlhavého, ale v našem mlhavém světě dostatečně spolehlivého a stabilního. Prostě čas do našeho světa patří stejně, jako jakýkoliv pohyb. Je iluzorní jen o maličko více než třeba ta cihla.

Chcete-li ale podrobnější a méně filosofický rozbor, tedy analýzu času spíše fyzikální, podívejte se na zmíněnou přednášku:

video //www.youtube.com/embed/nyMOuaa7hF0

Tady je linka na toto video: https://www.youtube.com/watch?v=nyMOuaa7hF0 .Je-li na vás přednáška a následná diskuse příliš dlouhá, zkuste třeba stručný blog "Chybička pana Einsteina aneb proč není současnost jen iluze" : http://fikacek.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=461850 .

Autor: Jan Fikáček | karma: 41.36 | přečteno: 2156 ×
Poslední články autora