Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Je filosofie mrtvá, jak tvrdí geniální fyzik na vozíčku?

Někteří špičkoví fyzici dnes pohrdlivě shlížejí na filosofii a třeba slavný Hawking prohlašuje, že filosofie je mrtvá. Ano, filosofie je oproti fyzice podnik poměrně nejistý, nemá spolehlivost podepřenou experimenty. 

Jenže právě proto, že se filosofie často neopírá přímo a pozorování a experimenty, jsou její závěry více diskutabilní. Jeden z nich je právě, že je filosofie mrtvá. :-) Je tedy jasné, že Hawkingovo tvrzení je hloupost, protože likviduje samo sebe. 

Spolehlivost fyziky dává některým fyzikům osobní pocit jistoty, který pak použijí v oboru, který nestudovali, nemají v něm přehled ani pro něj nemají schopnosti, přesto své závěry pronášejí s "fyzikální" jistotou. Problém filosofie je, že si lidé myslí, že každá hloupost pronesená kýmkoliv neznalým třeba v hospodě, je filosofie. Filosofie to ale není, jsou to jen amatérské řeči o tématech filosofie. Hawking a někteří další prostě svými úvahami jen pěstují takovou "fyzikální" hospodu.

Filosofie nejen že je matkou fyziky (a všech ostatních věd), ale dala fyzice základní nástroj, pro ověřování jejích znalostí. Tím je experiment a pozorování. Je to filosofická myšlenka, že tvrzení se mají ověřovat realitou. Říci, že je filosofie s tímto empirismem mrtvá, znamená tvrdit, že fyzika je nesmysl a žádný její závěr není pravdivý.

Ano, filosofie prosazuje svou sílu ve velmi dlouhé perspektivě, většinu doby se zdá, že spí, když ale promluví, změní dramaticky celý svět. Einstein sice nebyl typický filosof, i když "metafyziku" si vždy vysoce cenil, ale velmi obecné, tedy filosofické uvažování ho přivedlo k názoru, že čas je "gumový", což uvolnilo cestu teoriím relativity. Podobně tomu bylo s pochopením, že cokoliv spojitého je v hloubce diskrétní, kteroužto filosofickou myšlenky si fyzika vynutila, nicméně bez ní by nebylo kvantové mechaniky a tedy ani dnešních počítačů. Filosofie osvícenství, se svým důrazem na empirismus a racionalitu, byla základem průmyslové revoluce, která vytvořila současnou podobu civilizace. Filosofie je jako spící obr, který je buzen jen v případě velké krize, a který po probuzení "vše" změní. Protože většinu doby prospí, a ve zmíněných hospodách se jen tradují zkazky o tom, jaké to bylo, když byl vzhůru, někteří, kterým chybí větší historický přehled, ani nevěří, že tento obr stále existuje. :-)

Experimentální filosofie jako efektivní cesta k revoluci ve fyzice

To je název jednoho mého článku v recenzovaném časopise. Termín revoluce bych v nadpisu osobně nepoužil, ale když jsem chtěl článek zařadit do čísla s tématem revoluce, nešlo to opravdu jinak.

Nemyslím si totiž, že filosofie sama může způsobit ve fyzice revoluci a to zejména proto, že ke kvalitní filosofie vyžaduje zcela jiný typ uvažování než je typický v dnešní fyzice a ten filosofický dnešní fyzika dost odmítá. Krásně to formuloval nositel Nobelovy ceny ve fyzice a hlavní tvůrce kvantové elektrodynamiky Richard Feynman, který prohlásil: "Einstein byl obr. Měl hlavu v oblacích, ale nohama pořád stál pevně na zemi. My, kteří nejsme tak vysocí, si musíme vybrat." A dnešní fyzika si vybrala jen ony nohy pevně na zemi a filosofii, i díky které byl Einstein tak úspěšný, ke své vlastní škodě opomíjí.

Fyzika si tak řeže větev, na které sedí, a je to jeden z důvodů, proč je dnešní fyzika v krizi a nepřinesla v posledních 50 letech nic opravdu zásadního. Nobelovy ceny, například, rozdává za potvrzení hypotéz 50 nebo 100 let starých (Higgsův boson a gravitační vlny). Někteří fyzici si těchto problémů už všimli, viz třeba kniha Lee Smolina Fyzika v potížích.

V mém článku se podrobněji rozebírá, jak může být filosofie fyzice prospěšná. Může to být třeba omezením některých možností řešení, například axiomem neexistence nekonečna. Všimli jste si, že zásadní pokroky ve fyzice se dějí likvidací různých nekonečen? Teorie relativity omezila možnost nekonečné rychlosti na limitní rychlost světla a díky oběma teoriím relativity pak přesně funguje naše GPS. Bez nich by se její nepřesnost zvedla za každý den asi o 20km. V případě kvantové mechaniky je popření možnosti nekonečně malých kvant energie ještě užitečnější, protože na principech kvantové mechaniky fungují všechny dnešní mobily, počítače, tedy i internet, a další elektronika. Nemožnost nekonečně malé singularity v černé díře s její nekonečně velkou hustotou je to, co slibuje pochopit kvantovou gravitaci, tedy budoucí teorii "všeho".

Filosofický axiom všeobecnosti emergence zase říká, že podstata všeho je ve struktuře, tedy že i časoprostor má strukturu, stejně jako kvantová náhoda nebo čas. Tato představa likviduje jakékoliv absolutní počátky v podobě např. stvoření vesmíru z ničeho, a jakékoliv skutečně absolutní entity. V tomto smyslu otevírají zase filosofické úvahy nové možnosti, třeba pro pochopení podstaty prostoru a času.

V článku jsou větší nároky kladeny nejen na fyziku, ale i na filosofii, po které se žádá, aby byla efektivní i v praxi a nebyla jen planým povídáním, a to v podobě experimentální filosofie. To je termín odlišného významu, než jak se sousloví experimentální filosofie doposud používá. Experimentální "filosofie" totiž původně označuje jistý druh zkoumání spíše sociologického a psychologického, nikoliv určitý styl filosofie.

Ve zmíněném článku se ale navrhuje experimentální filosofie v intuitivním slova smysly, která požaduje dělat filosofické meta-experimenty tím způsobem, že se filosofické principy, na základě velmi dobré znalosti fyziky, aplikují do fyziky a spoluvytváření proto-teorie, které se fyzikálně rozpracovávají ideálně až do fyzikálního experimentálního ověření. Takový přístup dozajista vyžaduje spolupráci fyziků a filosofů, aby mohl kombinovat "hlavu v oblacích" současně "nohy pevně na zemi". V závěru článku se uvádí počátky rozpracování jednoho takového experimentu.

Samotný článek naleznete zde, ale pozor, zejména v závěru je poněkud obtížný.

Autor: Jan Fikáček | středa 15.11.2017 9:12 | karma článku: 38,95 | přečteno: 1784x
  • Další články autora

Jan Fikáček

Proč jsou izraelská média daleko méně proizraelská než česká?

A nejde jen o izraelská média. USA jsou přece dlouholetý a věrný spojenec Izraele, ale ani ony nestojí teď vždy na straně Izraele. Proč? Proč se snaží válečné tažení Izraele brzdit a volají po příměří?

16.4.2024 v 9:07 | Karma: 36,66 | Přečteno: 3308x | Diskuse| Politika

Jan Fikáček

Tak přece má foton hmotnost!?

Fyzika je úžasná věda, která proměnila celou naši civilizaci. Stačí vzpomenout třeba jen elektřinu bez níž by nebyly počítače, mobily, TV, osvětlení našich bytů atd. Ovšem výjimečně se v ní objeví i dost iracionální tvrzení.

9.4.2024 v 9:07 | Karma: 22,82 | Přečteno: 798x | Diskuse| Věda

Jan Fikáček

Solvay institut - Einstein, Schrödinger, Planck, Heisenberg, Bohr atd.

Od roku 1911 se konají Solvayovské konference, kterých se ve dvacátých letech účastnili dnes nejslavnější fyzici jako Einstein, Planck, Bohr, Heisenberg. Tyto konference jsou známé hromadnými fotografiemi nejslavnějších fyziků.

2.4.2024 v 9:07 | Karma: 20,72 | Přečteno: 525x | Diskuse| Věda

Jan Fikáček

Nahraďte svou ženu a děti umělou trpělivostí (inteligencí?)!

Tak jo, uznávám, že ženu a děti nelze umělou inteligencí nahradit ve většině případů, ale v jednom by to asi šlo, ne? :)

20.3.2024 v 9:07 | Karma: 24,48 | Přečteno: 870x | Diskuse| Věda

Jan Fikáček

Mašínové: Padouch nebo hrdina, my jsme jedna rodina!

Film Bratři o skupině Mašínů dostal v sobotu cenu za nejlepší film roku na Českém lvu. Jeho tvůrce na večeru prohlásil, že to byli hrdinové. Tak se pojďme podívat na jejich činy.

11.3.2024 v 9:07 | Karma: 45,75 | Přečteno: 6429x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

  • Počet článků 310
  • Celková karma 30,44
  • Průměrná čtenost 3149x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.