Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Filosofický idealismus - zhoubná nemoc poznání

Dnešní nejen vědecké uvažování je silně zdeformováno idealismem, který pochopitelně lidské poznání velmi brzdí. Příkladů je mnoho, ba tato deformace je prakticky všudypřítomná, protože ji způsobují limity lidského poznání.

Mluvíme tady pochopitelně o filosofickém idealismu, tedy představě, že podstatou světa není hmota ale "duch", nikoliv snahu o dosažení nějakého ideálu, snílkovství. Konkrétních negativních případů je mnoho, tato chyba je velmi častá, neboť ji způsobuje, jak uvidíme za chvíli, horizont našeho poznání, který je téměř všude. Idealistickou deformací je třeba pravděpodobnostní interpretace kvantové mechaniky, která si naivně představuje, že je její náhoda absolutní. Idealistickou naivitou je také stvoření vesmíru či času z ničeho, představa, že podstatou reality je matematika, názor, že žijeme v počítačové simulaci, či že bůh stvořil vesmír, nebo že existuje elektromagnetické vlnění bez nositele (tedy že neexistuje relativistický "éter"), nebo že v matematice existuje nekonečno.

Nejdříve si pro názornost ukažme prostý příklad, jak takový mylný dojem vzniká. Podívejme se do historie, třeba jak byly dříve chápány atomy. Ještě v roce 1905, kdy Einstein napsal svůj článek, ve kterém vysvětlil Brownův pohyb pylového zrnka jako jeho „kličkování“ způsobené nárazy molekul vody, velká část fyziků stále nevěřila, že atomy a molekuly existují, byly pro ně jen abstraktní, vymyšlené entity. Teprve později byly tyto atomy pochopeny jako základ hmoty, jakýsi materiální uhelný kámen, což dnes ví každý školák.

Podobně probíhala v lidských představách „materializace“ vakua. Kdysi ve starověku někteří chápali i vzduch téměř jako nic, ale většinový názor byl, že vzduch je jeden ze čtyř nebo pěti živlů. V každém případě ale začal vznikat pojem vakua jako ničeho, prázdného prostoru, který získáme, když vzduch vyčerpáme. Že chápání vakua jako ničeho není správné se projevilo až později, kdy se kvantové vakuum ukázalo jako zdroj virtuálních a reálných částic. Dokonce se dnes má za to, že fluktuací tohoto kvantového vakua vznikl celý náš vesmír. Existuje tedy něco materiálnějšího než toto kvantové „nic“? Pravděpodobně nikoliv.

Je tedy zřejmé, že podobná „nic“, která posléze můžeme popsat v určitém chvíli jen vágně abstraktně a později sice přesně, ale jen matematicky (viz souřadnicový systém v prostoru), se nám následně ukážou jako základní materiální struktury, ze kterých vzniká svět kolem nás. Otázkou pak ale je, jako to, že to nejmateriálnější se nám jeví v určité fázi poznání, jako v zásadě abstraktní, matematické nebo v extrémním případě dokonce jako nic.

Vysvětlení je velmi prosté a zřejmé už z uvedených dvou příkladů a je ho možné doložit stovkami případů dalších. Jde o to, že u věcí uvnitř našeho horizontu poznání jasně vidíme jejich materiální charakter (dnes třeba právě atomy), kdežto když nějaké entity začínáme poznávat, je zatím jejich (materiální) podstata neviditelná, protože je za horizontem, a proto se nám tyto entity jeví jako ideje, abstrakce či matematické struktury. Tyto jsou ale pouze velké zjednodušeniny, zidealizované abstrakce a taková povrchní abstrakce pomíjí jejich materiální podstatu. Toto velmi částečné, minimální poznání, tato naše neznalost je zdrojem idealismu, který silně deformuje a tím i blokuje naše chápání. Je pochopitelné, že když se spokojíme s idealistickým tedy velmi povrchním chápáním těchto entit, nemáme proč poznávat jejich materiální podstatu, když si myslíme, že taková neexistuje, neboli, že dál už nic není.

Uveďme jen pro jasnost, že materialismem zde nechápeme naivní pojetí 18. a 19. století, podle něhož je hmotou to, co má hmotnost, na co si můžeme sáhnout. Současnou koncepci lze nazvat post-materialismem nebo neo-materialismem, a ten obecně říká, že strukturně nižší úrovně reality jsou primární a dávají vzniknout těm vyšším. Jsou stavebním materiálem, ze kterého jsou postaveny ty vyšší. Jako primární jsou logicky tyto úrovně silnější než ty vyšší, jsou zásadnější. Proto, vidíme-li jakékoliv abstraktní, například matematické struktury, jest nám pátrati po materiálních vzorech, jejichž zjednodušenými obrazy tyto abstrakce jsou.

Dnešní filosofie, věda a lidské poznání vůbec jsou idealismem těžce poškozeny. Je to spoluzpůsobeno i úžasným úspěchem matematiky, který je naprosto zasloužený, nicméně ve své interpretaci dosti problematický. Vždy je něco za něco. I matematika má své negativní dopady, a jeden z nich je ten, že lidé často nechápou, že abstrakce a matematika je jen velkým zjednodušením objektů a vztahů v realitě a že bez reality nemá abstrakce žádný smysl a vůbec by matematika neexistovala.

Matematika je disciplínou, která se rozhodla, že svou filosoficky amatérskou povrchnost omezeného chápání světa před horizontem pozvedne na svůj základní princip. Z jedné strany je to sice geniální myšlenka, která je neuvěřitelně efektivní uvnitř matematiky, ze druhé je toto zapomenutí na podstatu matematiky v realitě destruující v disciplínách mimo matematiku. Matematika nemá nástroje pro obecné chápání svého fungování v nematematických oborech, takže není schopna řešit ba není schopna ani vidět negativní dopady svého idealismu v těchto oborech.

Autor: Jan Fikáček | středa 27.12.2017 14:40 | karma článku: 38,23 | přečteno: 1857x
  • Další články autora

Jan Fikáček

Proč jsou izraelská média daleko méně proizraelská než česká?

A nejde jen o izraelská média. USA jsou přece dlouholetý a věrný spojenec Izraele, ale ani ony nestojí teď vždy na straně Izraele. Proč? Proč se snaží válečné tažení Izraele brzdit a volají po příměří?

16.4.2024 v 9:07 | Karma: 36,62 | Přečteno: 3302x | Diskuse| Politika

Jan Fikáček

Tak přece má foton hmotnost!?

Fyzika je úžasná věda, která proměnila celou naši civilizaci. Stačí vzpomenout třeba jen elektřinu bez níž by nebyly počítače, mobily, TV, osvětlení našich bytů atd. Ovšem výjimečně se v ní objeví i dost iracionální tvrzení.

9.4.2024 v 9:07 | Karma: 22,82 | Přečteno: 797x | Diskuse| Věda

Jan Fikáček

Solvay institut - Einstein, Schrödinger, Planck, Heisenberg, Bohr atd.

Od roku 1911 se konají Solvayovské konference, kterých se ve dvacátých letech účastnili dnes nejslavnější fyzici jako Einstein, Planck, Bohr, Heisenberg. Tyto konference jsou známé hromadnými fotografiemi nejslavnějších fyziků.

2.4.2024 v 9:07 | Karma: 20,72 | Přečteno: 525x | Diskuse| Věda

Jan Fikáček

Nahraďte svou ženu a děti umělou trpělivostí (inteligencí?)!

Tak jo, uznávám, že ženu a děti nelze umělou inteligencí nahradit ve většině případů, ale v jednom by to asi šlo, ne? :)

20.3.2024 v 9:07 | Karma: 24,48 | Přečteno: 870x | Diskuse| Věda

Jan Fikáček

Mašínové: Padouch nebo hrdina, my jsme jedna rodina!

Film Bratři o skupině Mašínů dostal v sobotu cenu za nejlepší film roku na Českém lvu. Jeho tvůrce na večeru prohlásil, že to byli hrdinové. Tak se pojďme podívat na jejich činy.

11.3.2024 v 9:07 | Karma: 45,75 | Přečteno: 6429x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Herečky ze Zlaté labutě vydražily rekvizity ze seriálu pro děti z dětských domovů

23. dubna 2024

Seriál Zlatá labuť se blíží do finále, a proto TV Nova uspořádala v sobotu charitativní akci v Art...

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil premiér

23. dubna 2024  16:56

Britská vláda uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, uvedl v úterý britský premiér Rishi Sunak...

Hrozí nový Černobyl. Centrum Střední Asie mohou zamořit radioaktivní kaly

23. dubna 2024  16:52

Nestabilní odkaliště vzniklá v Kyrgyzstánu po těžbě uranové rudy v dobách Sovětského svazu hrozí...

Policie pátrá po dezinformátorovi Zítkovi. Nedorazil k soudu

23. dubna 2024  15:54,  aktualizováno  16:34

Policie pátrá po dezinformátorovi Pavlu Zítkovi. V úterý odpoledne o tom informovala na svém webu....

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 310
  • Celková karma 30,44
  • Průměrná čtenost 3149x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.