Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co formovalo "mimozemský" amazonský jazyk Pirahá bez číslovek, barev a času

Na řece Maici (čti "maisy"), přítoku Amazonky, existuje izolovaný kmen jménem Pirahá, který používá prostý jazyk bez číslovek, bez názvů pro barvy, bez minulého a budoucího času, dokonce bez pojmu času a bez zájmen.

Při sledování filmu o tomto kmeni a jeho jazyku, mě zaujalo sdělení profesora lingvistiky Daniela Everetta, který u kmene působil na 30 let jako misionář, jak se učil jazyk kmene Pirahá, když neměl s nimi žádný společný jazyk, kterým by se domluvili. Ukazovali si na předměty a pojmenovávali je v jazyku Pirahá. To mi připomnělo, jak jsme se kdysi ve věku snad deseti let učili německy na mezinárodním pionýrském táboře, kde byli Češi a Němci. Taky jsme si ukazovali na věci a říkali názvy ve svých jazycích.Tlumočníkem mezi těmito dvěma jazyky byla vlastně realita, okolní předměty, jejich vztahy a jejich pohyby. Z toho je ale jasné, že to, co mají různé řeči společného (a různá myšlení), jejich sjednocující základ, je realita, okolní předměty. Jsou to objekty, zákonitosti a vztahy v realitě, jejichž jsou jazyky modelem, ne nějaké ideje, jak se mylně domníval Platón. Přiřazováním různých názvů k věcem kolem se ostatně naučil mateřštinu každý člověk.

V podstatě je struktura jazyků daná praxí, vztahem daných lidí k realitě. To kmen Pirahá krásně ilustruje. Žije v nenáročných, prostých podmínkách, proto nemá jejich jazyk ani čas minulý nebo budoucí, dokonce ani jméno pro čas, protože všechny jejich dny jsou (nebo spíše byly) stejné. V řece byla stále hojnost ryb a prales dával další suroviny prakticky bez námahy, počasí je teplé, takže nebylo nutné stavět složitější a trvanlivější obydlí, jejichž stavba by se musel plánovat. Nejsou zde patrná žádná roční období a hlavně nemají žádné zemědělství, tedy není třeba kalendáře. který by upozorňoval, kdy je třeba zasít, kdy očekávat deště nebo záplavy příznivé pro úrodu, což byla nutnost třeba ve starém Egyptě nebo Mezopotámii. V Egyptě si vysychání původně zelené země v důsledku malé změny sklonu zemské osy, vynutilo sledování hvězd a vznik kalendáře, neboť stlačilo Egypt a jeho obyvatele těsně k řece a jejich zemědělství tak začalo být závislé na sezónních záplavách Nilu.

Zmíněný jazyk Pirahá nemá číslovky, které by si vynutil obchod mezi mnoha lidmi. Zde ale nebylo a není s kým obchodovat, když žil kmen Pirahá v izolaci. Tento jazyk nemá ani slova pro barvy (že by kvůli neexistující módě?), nemá zájmena, asi proto, že si všichni znali osobně a jménem, neboť příslušníků kmene nebylo nikdy víc než 400 a to ve 4 vesnicích, tedy bylo nutné rozpoznávat pouze asi 100 lidí. Zato má ale tento jazyk spoustu výrazů pro rostlinné, živočišné a hmyzí druhy, tedy pro to, s čím Pirahá přicházeli stále do styku. Pirahá mají úžasné znalosti o každém druhu zvířete, rostliny či hmyzu, o jejich výskytu, vlastnostech, všechny umí pojmenovat (na rozdíl od městských dětí), protože to jsou pro ně věci podstatné, které rozhodují o jejich přežití, rozeznávajíc, co je jedovaté či jinak nebezpečné a co se dá jíst či pít.

Jazyk Pirahá nemá žádný výraz pro sourozence či jiné příbuzné. Je to logické, protože v rámci takto malého kmene nevznikla potřeba odlišovat vlastní od cizích, protože všichni jsou v jedné velké rodině. Nemají také boha, jsou ateisté, prostě proto, že boha nepotřebovali. Neměli závažnější utrpení, a proto na něj nepotřebovali ani lék svých duševních traumat, boha.

Tento jazyk nemá ani spojky, neumí tvořit vedlejší věty, neboť činnosti tohoto kmene byly vždy velmi prosté, ne jako stavba pyramid v Egyptě, vyžadující koordinaci desetitisíce lidí a mnoha operací, vynucující si plánování do budoucnosti a pochopení minulosti, tedy velmi složité úvahy o čase (což je jen závěrečná a viditelná fáze dlouhého vývoje egyptské civilizace a jazyka). Proto si složitější jazykovou a logickou a časovou strukturu takové činnosti nevynutily. Zcela evidentně prostý fakt malé izolované lidské skupiny, která nevyžadovala potřebu koordinace tisíců a miliónů lidí, nepotřebovala církev, stát ani ideologie, tato existence v prostých a nenáročných životních podmínkách vytvořily pouze prostý jazyk, resp. vedla k degeneraci původně složitějšího jazyku v tuto formu. Proto, že žijí v takovýchto ideálních a nenáročných podmínkách, proto jsou tak šťastní a jejich jazyk je jazyk štěstí, jak ho někteří nazývají.

Zdá se, že to, co vedlo ke složitějšímu jazyku na základě potřeby složitěji myslet, byly zřejmě dlouhodobě náročné přírodní podmínky, ale také soužití a potřeba koordinovat mnoho lidí a také konflikty velkých lidských skupin. Podobně vedly také (nejen) konflikty mezi živočichy konkrétně v podobě vzniku prvních dravců ke kambrické explozi forem života v evoluci. Jazyk Pirahá je jazyková fosilie, doklad evoluce jazyka, i kdybychom připustili, že částečně vznikl i zjednodušením původně složitějšího jazyka. Evoluce totiž není jen stereotypní pohyb vpřed. Je otázka, jestli tím hlavním faktorem zde byla velikost skupiny, která mohla vzniknout náhodně nebo pod vlivem geografických podmínek (Egypt, Eufrat a Tigris), nebo podmínky náročně na přežití, ale rozhodně to hlavní, co určuje struktury jazyka jsou materiální podmínky života (počet lidí ve skupině je jeden z nich), ne kultura (jak si myslí Everett), a už vůbec ne genetika, jak se nezdůvodněně domnívá nejvlivnější lingvista světa Chomsky.
Lze dokonce vést paralelu v tom, že podle některých zkoumání je velikost mozku zvířat dána velikostí skupin, ve kterých se zvíře (člověk) musí orientovat. Velikost mozku, a tady asi i jeho výkon (i když tady bude vztah daleko složitější), je nutná k orientaci se ve skupině a to natolik, že například velikost mozku primátů limituje velikost jejich skupin. A to samozřejmě vytváří tlak na zvětšování a složitost mozku, stejně jako náročné, složité a měnící se prostředí vytváří potřebu složitějšího jazyka.

Autor: Jan Fikáček | pondělí 16.4.2018 9:05 | karma článku: 43,69 | přečteno: 3442x
  • Další články autora

Jan Fikáček

Proč jsou izraelská média daleko méně proizraelská než česká?

A nejde jen o izraelská média. USA jsou přece dlouholetý a věrný spojenec Izraele, ale ani ony nestojí teď vždy na straně Izraele. Proč? Proč se snaží válečné tažení Izraele brzdit a volají po příměří?

16.4.2024 v 9:07 | Karma: 36,58 | Přečteno: 3299x | Diskuse| Politika

Jan Fikáček

Tak přece má foton hmotnost!?

Fyzika je úžasná věda, která proměnila celou naši civilizaci. Stačí vzpomenout třeba jen elektřinu bez níž by nebyly počítače, mobily, TV, osvětlení našich bytů atd. Ovšem výjimečně se v ní objeví i dost iracionální tvrzení.

9.4.2024 v 9:07 | Karma: 22,82 | Přečteno: 797x | Diskuse| Věda

Jan Fikáček

Solvay institut - Einstein, Schrödinger, Planck, Heisenberg, Bohr atd.

Od roku 1911 se konají Solvayovské konference, kterých se ve dvacátých letech účastnili dnes nejslavnější fyzici jako Einstein, Planck, Bohr, Heisenberg. Tyto konference jsou známé hromadnými fotografiemi nejslavnějších fyziků.

2.4.2024 v 9:07 | Karma: 20,72 | Přečteno: 525x | Diskuse| Věda

Jan Fikáček

Nahraďte svou ženu a děti umělou trpělivostí (inteligencí?)!

Tak jo, uznávám, že ženu a děti nelze umělou inteligencí nahradit ve většině případů, ale v jednom by to asi šlo, ne? :)

20.3.2024 v 9:07 | Karma: 24,48 | Přečteno: 870x | Diskuse| Věda

Jan Fikáček

Mašínové: Padouch nebo hrdina, my jsme jedna rodina!

Film Bratři o skupině Mašínů dostal v sobotu cenu za nejlepší film roku na Českém lvu. Jeho tvůrce na večeru prohlásil, že to byli hrdinové. Tak se pojďme podívat na jejich činy.

11.3.2024 v 9:07 | Karma: 45,75 | Přečteno: 6429x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval nožem

23. dubna 2024  15:03

Policisté zadrželi ve škole v Tachově mladého muže, který nožem vyhrožoval dvěma lidem. Při...

Ředitelem Vojenského zpravodajství by mohl být Bartovský, nahradí Berouna

23. dubna 2024  13:28,  aktualizováno  14:59

Novým ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ) by mohl být Petr Bartovský. Kandidáta dnes na...

Nevěřte lžím a pomluvám, obhajuje Babiš neúčast na jednání o důchodech

23. dubna 2024  14:49,  aktualizováno  14:58

Poslanec a šéf ANO Andrej Babiš na svém účtu na sociální síti X zveřejnil video, ve kterém...

Ferimu za mřížemi nebezpečí nehrozí, jako právník bude populární, míní bývalý vězeň

23. dubna 2024  14:58

V pondělí odvolací soud potvrdil tříletý trest pro Dominika Feriho. Exposlance uznal vinným v...

  • Počet článků 310
  • Celková karma 30,43
  • Průměrná čtenost 3149x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.