Už zase ten Barnevernet !

17. 06. 2018 19:14:23
Dnes vyšel na iDnes článek "Barnevern vytrhl naše dítě z náručí, popsala babička boj rodiny o vnučku". Člověku představa, že mu nějaký úřad bere dítě, řádně hne žlucí. To je přece strašné !!!

Už u té první kauzy rodiny Michalákových jsem si chtěl zjistit podrobnosti o systému. A při tom pátrání jsem ale narazil na prapodivnou informaci. Norové jsou nejšťastnější lidé na světě, třeba viz článek "Norsko je nejšťastnější zemí světa, Česko je třiadvacáté". To mi opravdu přišlo zvláštní. Jak je možné, že Barnevernet totalitně masově utlačuje rodiče a přesto jsou jejich děti, zdá se, v pohodě, a když vyrostou, jsou to nejšťastnější lidé na světě? Každý psycholog vám totiž potvrdí, že se štěstí v dospělém věku zakládá hlavně na spokojeném dětství. Bleskla mi hlavou nemožná myšlenka: Není to právě proto, jak řeší výchovu dětí? To je přece nesmysl, ne?

(Odkaz na článek iDnes zde: "Barnevern vytrhl naše dítě z náručí, popsala babička boj rodiny o vnučku".)

Jsem člověk praktický a věci posuzuju podle výsledků, a ne podle řečí a emocí, které věc samotnou neznají. A výsledky Norové mají... a možná, že i právě díky Barnevernetu. Zjistil jsem si další informace a s šokem jsem také objevil, že norská vězení nemají mříže, a přesto z nich vězni neutíkají. A když někdo uteče, Norové ho litují, protože si myslí, že takový je stále ve stresu, že ho chytí, kdežto ve vězení by ten stres neměl. Prostě nechápu. Je možné, že jsem zaostalý a proto nechápu? Samozřejmě nejsem úplně naivní a je mi jasné, že když nějaký úřad dostane moc, je jen otázka času, když ji zneužije, zvláště když se tam objeví nějaký cvok, a znám několik nechutných příkladů z Bernevernetu. Takže si ani na chvíli nemyslím, že by byla situace jasně černobílá.

Vzpomněl jsem si na případ v Itálii, kde bojovali se zabíjením orlů. Italové totiž věřili, že z jejich mužských pohlavních žláz načerpají sexuální sílu. Což byl sice nesmysl, studií vyvrácený, a daleko účinnější bylo koupit Viagru, ale oni to nějak nemohli pochopit. Říkal jsem si: zaostalí troglodyti. No, ale nejsem právě já zaostalý troglodyt, pokud jde o péči o dítě. Není moje česká představa, že děti jsou majetkem rodičů a že do toho jim nikdo nemůže kecat, už trochu středověká, když zohledníme ty výsledky?

Ono to u nás není moc ideální, i u nás se děti odebírají, že. A obětí fyzického násilí je v Česku ročně asi 75 tisíc dětí, jak tvrdí odhad. A to mi dokreslovaly i případy sexuálního zneužívání v dětství některých mých blízkých známých. Prostě nevím a jsem z toho trochu zmatený. Dole si můžete také najít informaci, že v evropském srovnání se v Norsku moc děti neodebírají. Hledejte v P.S. :-)

Začínám mít ale trochu dojem, že chyba by částečně mohl být v mé neznalosti a kulturní setrvačnosti prostředí, na které jsem zvyklý. Ten norský systém po týdenním studiu zas tolik neznám, a proto ho možná ani neumím posoudit. Měl bych si tam snad zajet na průzkum. Ovšem na rozdíl od některých zásadních a temperamentních odpůrců Barnevernetu, kteří si přečetli jen pár tendenčních článků v našich médiích a nechápou, že cílem médií není podávat přiměřené informace, ale vytáčet emoce, protože ty ženou jejich čtenost do výšky, jsem základní průzkum z více zdrojů udělal.

A uvažuju, jestli nejsem náhodou jako Mongol, který nechápe, že se nemocné dítě nemá vyhodit z jurty a nechat umřít, protože by jinak nakazilo celou širokou rodinu, což v Mongolsku dříve bylo normální, účinné a pochopitelné. Když bude dítě to nejdůležitější v rodině, bude spokojené, a i své děti pak bude vychovávat s péčí. Opravdu je hlavní právo rodičů na vlastnění dětí a nevyplatí se v dlouhodobém horizontu dát přednost právům dítěte před právy rodičů? Zejména když lze doložit, že kriminalita má většinou své kořeny v dětství, v rodině. Není tohle řešení problémů u kořene.

Vzpomněl jsem si na případ základní školy v Květné v roce 1951, kdy komunisté naprosto strašným způsobem sebrali romským rodičům děti. Metody byly naprosto neomluvitelné, ale výsledek mě šokoval. Viděl jsem Romy, kteří z těch odebraných dětí vyrostli a vypadali typicky jako Romové... ale kulturně a psychologicky se chovali jako Češi. A když se jich ptali, jestli je měli nechat u rodičů, tak po nějakém váhání nakonec řekli: NE.

Můj předběžný závěr tedy je, že sociální péče v Norsku je, zdá se, o třídu lepší než u nás, což ale nesmí zakrývat žádný jednotlivý nespravedlivý případ, neboť každé jednotlivé dítě je důležité a Leninovo: "Když se kácí les, lítají třísky." opravdu nemůžu akceptovat. A jestli někoho napadne, že dávám přednost státnímu inženýrství před osobní péčí biologických rodičů, tak ani omylem. Maximálně to může být krajní řešení, když rodičovská péče výrazně selhává.

A ještě poslední poznámka k tomu článku iDnes. Základní princip u soudu je, že tam musí být dvě strany: obžaloba a obhajoba. Je přece jasné, že každá strana úmyslně zkresluje, neřekne na sebe nic špatného a druhou stranu pomluví. Zmíněný článek ale obsahoval jen vyjádření jedné strany a skutečnost může být výrazně jiná. Bůh ví, co nám zamlčeli. Nehledě na to, že asi prostě trochu mám posuzování troglodyta a taky se ve mně hned bouří rodičovské právo na děti, a neřeším jen zájem dětí, takže nebudu asi ideální "soudce". :-)

P.S.: Z diskuse jsem díky VV načerpal další informaci a to přímo z Norského statistického úřadu: zjistit, V Norsku je ročně odebráno cca 1500 dětí, ale víc jak polovina se jich poměrně brzy vrací domů. Proto mimo domov žije celkově cca 10 000 dětí ve věku 0-17 let včetně, čímž se Norsko řadí mezi evropské země, kde se děti odebírají nejméně (třetina s nejnižším počtem odebraných dětí). Není to tak, že by soudy (krajská komise a další soudy, Barnevern děti neodebírá) odebíraly děti jak na běžícím páse- naopak jde o velice výjimečnou věc. Zdroj.

P.P.S.: A to, že jedna strana nechce děti do sporu zatahovat probíráním v novinách, je jen pochopitelné. Na rodiče, kteří si své rozvodové problémy řeší bojem, ke kterému používají děti, se díváme jako na ubožáky. A propírání v médiích je zřejmě ještě horší, protože známe příklady, kdy zveřejňovaní nějaké kauzy skončilo i sebevraždou propíraného.

Autor: Jan Fikáček | neděle 17.6.2018 19:14 | karma článku: 37.74 | přečteno: 3775x

Další články blogera

Jan Fikáček

Nahraďte svou ženu a děti umělou trpělivostí (inteligencí?)!

Tak jo, uznávám, že ženu a děti nelze umělou inteligencí nahradit ve většině případů, ale v jednom by to asi šlo, ne? :)

20.3.2024 v 9:07 | Karma článku: 21.87 | Přečteno: 619 | Diskuse

Jan Fikáček

Mašínové: Padouch nebo hrdina, my jsme jedna rodina!

Film Bratři o skupině Mašínů dostal v sobotu cenu za nejlepší film roku na Českém lvu. Jeho tvůrce na večeru prohlásil, že to byli hrdinové. Tak se pojďme podívat na jejich činy.

11.3.2024 v 9:07 | Karma článku: 45.70 | Přečteno: 6278 | Diskuse

Jan Fikáček

Jak nás intuice vede na scestí v otázce, co je to realita

V hollywoodských filmech často nějaký hrdina, astronaut nebo detektiv, vyřeší problém intuicí. Když selže rozum a důkazy, intuice zaskočí. Jenže intuice není vždy spásné řešení, někdy tomu řešení naopak brání..

27.2.2024 v 9:07 | Karma článku: 30.38 | Přečteno: 2108 | Diskuse

Jan Fikáček

Dá se v padesáti naučit anglicky?

Mnohokrát jsem slyšel názor, že pokud se člověk nenaučí nějaký cizí jazyk do třiceti, už se ho nenaučí nikdy. A proto když jsme se přestěhovali s rodinou před tímto mým věkem do Belgie, ani jsem se nový jazyk naučit nesnažil.

13.2.2024 v 9:07 | Karma článku: 39.56 | Přečteno: 7007 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 28.58 | Přečteno: 488 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 26.95 | Přečteno: 1517 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 16.72 | Přečteno: 470 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 15.55 | Přečteno: 266 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 30.05 | Přečteno: 684 | Diskuse
Počet článků 307 Celková karma 31.99 Průměrná čtenost 3139

Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...