Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rozděluje společnost Zeman nebo lepšolidi?

Zemanovi se často vytýká, že rozděluje společnost svým populismem. To asi přiznávají i jeho voliči. Ono se ale snadno (více) rozděluje něco, co už rozdělené je, neboť pak stačí konstatovat, jak se věci mají.

Co tím myslím? Kapitalismus je dravý a poměrně sobecký systém, který se s nikým nemazlí. O tom svědčí třeba exekuční byznys, který se v Česku rozjel do nevídaných rozměrů. Přičemž že by exekuce vykonávaly nějakou spravedlnost, což by měl být její smysl, o tom se dá silně pochybovat, když třeba za pár stokorun nakonec dlužník musí zaplatit třeba 100 tisíc. Exekuce tlačí v Česku ke dnu skoro milión lidí. Tato situace přesvědčuje velké množství lidí, že spravedlnost pro ně neexistuje. A nikoho z elit takový problém moc nezajímá.

Klaus se proslavil krádeží pera

Proč by pak dlužníci měli řešit spravedlnost počínání takového Babiše, když se na spravedlnost v této zemi nehraje? Že Babiš zneužívá miliardy evropských dotací a ke svému majetku přišel nikoliv poctivou prací, ale získáváním speciálních výhod od vládnoucích politiků, podvody a bezohledností vůči konkurentům a dalším, anebo svou činností jako agenta StB? Ano, ale kde je problém? Je to přece Jánošík, který si uměl poradit svou "šikovností" s vládnoucími elitami, a nenechal jimi okrádat. Dlužníci by si přáli být jako on, je to jejich hrdina. A jelikož žijeme v džungli bez pravidel, mají svým způsobem pravdu. A navíc je to tak nějak morální standard, na jehož zavedení měl největší podíl Václav Klaus a praktikuje se od revoluce až dodnes. Zejména ODS (ale i ČSSD) se tím v minulosti proslavila. Babiš jen v tomto trendu pokračuje, ba ho i vylepšuje, když dokáže postavit proti sobě Evropský parlament, což ani Klaus přes veškeré své euroskeptické úsilí a mistrovský tah s drahým perem, nedokázal. :-)

V Česku je největší procento pracující chudiny v Evropě. Co je to pracující chudina? Je to skupina zaměstnaných lidí, kteří přesto přežívají jen tak tak, a bojí se, že jim přestane fungovat lednička, neboť nemají na novou (diví se jim pak někdo, že jsou alergičtí na některé šikuly, zvládající svůj život poměrně snadno a to nejen na sociálních dávkách). V podobné situaci jsou důchodci. Tito všichni se snaží jen "dýchat". Mají často pocit, že všichni na ně zapomněli (elita, která se má dobře, určitě). Nemají čas (kromě tech důchodců) na to, aby se příliš starali o to, co se děje ve složité politice. Vedle svých starostí mají kapacitu akorát na velmi základní a pro ně podstatné informace. Třeba takové, že jim někdo rozumí a na jejich těžký život myslí. I když si na to jen hraje.

Miloš Zeman na gumovém člunu musí být další jejich hrdina. Jednak je stejně lidový jako běžný člověk (ano, včetně těch sprostých výrazů). Prostě je blíž normálním lidem, protože přes svou nespornou inteligenci (spíše už ale bývalou), umí žít i prostým životem. A dává najevo, že chápe základní obavy běžného člověka, utopeného v problémech vlastního života, jako je třeba obava z imigrantského terorismu. I když právě v tom bych mu nevěřil, že skutečné obavy má.

Lidé, kteří žijí běžný život s pocitem, že na ně všichni, snad kromě Zemana a Babiše, který jim zvedá důchody a dává jízdné zcela zadarmo, zapomněli, mají pravdu. Skutečně na ně elity kašlou a vůbec je nevnímají. Mám Havla rád. V době minulého režimu to rozhodně neměl lehké a určitě dobře chápal problémy normálních lidí, se kterými třeba tehdy pracoval v pivovaru. Ale poslechněte si například jeho následující novoroční přípitek z roku 2010 do času 1:13:

Přeje tam lidem, aby "žádný večer neuléhali s pocitem, že právě končící den byl zbytečný, ztracený, či nicotný, či prožitý jen proto, že nebylo jiné alternativy". Jenže, takový je, milý Vašku, prakticky každý den mnoha lidí a to beznadějně. Není se pak čemu divit, že zajímavým zážitkem je třeba setkání s premiérem, který rozdává koblihy, i když ten onen prostý život jen simuluje.

Copak Havel nevidí, jak neuskutečnitelné přání pro milióny lidí to ve svém přípitku vyslovil. Ano, on to opravdu nevidí, protože žije ve skleníku svého intelektuálního světa. Je to dobré přání, které národu věnuje, ale přijde na řadu až tehdy, kdy se vyřeší tak základní otázky jako jídlo, oblečení, nudné a otravné zaměstnání, což pro mnohé lid znamená nikdy. Je možné se pak divit, že pro takové lidi jsou tyhle Havlovy řeči prázdné kecy? Já se tedy nedivím, ač jsem intelektuál a vím, co tím Vašek říká. Ale také vím, jak nepodstatné takové přání je pro lidi, kteří neměli to štěstí jako já.

Zeman a další populisté určitě rozdělení společnosti výrazně zvětšují, svá volební vítězství staví na rozeštvávání lidí. Ale upřímně řečeno, fungovala by tahle hysterie, kdyby neměla reálný základ, kdyby intelektuálové a elity nebyl odtrženy od běžných lidí a ani nevěděly, jak žijou? Nefungovala. Takže společnost rozděluje jak Zeman svým populismem, tak "lepšolidi" tím, že naprosto nechápou, jak se žije spodním několika miliónům.

A kdo chce vést tuto Zemi, musí myslet na všechny její lidi, ne jen na horní tři milióny, které mají zcela jiné starosti než spodní tři milióny. Takže řešením je umlčet populisty typu Zemana tím, že se změní reálný život pro spodní 3 milióny, což musí udělat právě "lepšolidi". Například zvedáním minimální mzdy a důchodů to začala dělat (ať už z jakýchkoliv, třebas neupřímných důvodů) tato vláda.

Autor: Jan Fikáček | pondělí 31.12.2018 10:01 | karma článku: 40,45 | přečteno: 2753x
  • Další články autora

Jan Fikáček

Proč jsou izraelská média daleko méně proizraelská než česká?

A nejde jen o izraelská média. USA jsou přece dlouholetý a věrný spojenec Izraele, ale ani ony nestojí teď vždy na straně Izraele. Proč? Proč se snaží válečné tažení Izraele brzdit a volají po příměří?

16.4.2024 v 9:07 | Karma: 36,70 | Přečteno: 3319x | Diskuse| Politika

Jan Fikáček

Tak přece má foton hmotnost!?

Fyzika je úžasná věda, která proměnila celou naši civilizaci. Stačí vzpomenout třeba jen elektřinu bez níž by nebyly počítače, mobily, TV, osvětlení našich bytů atd. Ovšem výjimečně se v ní objeví i dost iracionální tvrzení.

9.4.2024 v 9:07 | Karma: 22,82 | Přečteno: 809x | Diskuse| Věda

Jan Fikáček

Solvay institut - Einstein, Schrödinger, Planck, Heisenberg, Bohr atd.

Od roku 1911 se konají Solvayovské konference, kterých se ve dvacátých letech účastnili dnes nejslavnější fyzici jako Einstein, Planck, Bohr, Heisenberg. Tyto konference jsou známé hromadnými fotografiemi nejslavnějších fyziků.

2.4.2024 v 9:07 | Karma: 20,73 | Přečteno: 531x | Diskuse| Věda

Jan Fikáček

Nahraďte svou ženu a děti umělou trpělivostí (inteligencí?)!

Tak jo, uznávám, že ženu a děti nelze umělou inteligencí nahradit ve většině případů, ale v jednom by to asi šlo, ne? :)

20.3.2024 v 9:07 | Karma: 24,49 | Přečteno: 874x | Diskuse| Věda

Jan Fikáček

Mašínové: Padouch nebo hrdina, my jsme jedna rodina!

Film Bratři o skupině Mašínů dostal v sobotu cenu za nejlepší film roku na Českém lvu. Jeho tvůrce na večeru prohlásil, že to byli hrdinové. Tak se pojďme podívat na jejich činy.

11.3.2024 v 9:07 | Karma: 45,75 | Přečteno: 6432x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 310
  • Celková karma 30,45
  • Průměrná čtenost 3149x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.