Proč si Einstein myslel, že "je Země placatá"?

6. 01. 2019 11:01:49
Pokud si dnes někdo myslí, že je Země placatá, bývá právem považován za totálního ignoranta. Jenže takovým ignorantem je každý z nás v mnoha směrech, aniž to tuší, i když už nejde o tvar Země.

Ono to ale opravdu přesvědčivě vypadá, že je Země plochá, posuzujeme-li to z hlediska každodenní zkušenosti. Můžeme jít pěšky či jet autem například z Francie přes celou Asii až na Čukotku, a stále nám nic nebude naznačovat, že se nepohybujeme po ploché rovině. Tedy na této "rovině" jsou sice hory a údolí, ale nic nenaznačuje z tohoto omezeného pohledu, že je Země kulatá. Názor, že je Zem plochá, je tedy přirozený a z něho celkem pochopitelně plyne představa konce světa.

Možná když byl člověk námořníkem, mohl mít člověk problém s tím, že lodě v dáli mizí za horizontem, ale kdo by si všímal takové nepodstatné podivnosti, že. Většina lidí to ignorovala. Že je Země placatá, je dobré zjednodušení pro běžný život a upřímně řečeno, každá naše věta či teorie je zjednodušení, tak co. Proč se nespolehnout na mnohokráte opakovanou zkušenost, že Zem je plochá, ne? Teprve uvažování v celoplanetárním měřítku nebo třeba pohled z vesmíru nám ujasní, že je Zem "kulatá". Musíme ale přitom opustit přirozený lidský svět a s tím také opustit jistá myšlenková omezení.

Stejně tak tisíciletá zkušenost lidstva svědčila o tom, že jsou kontinenty pevné. Ony sice nejsou, ale pohybují se tak pomaličku, že to z hlediska délky lidského života není vůbec patrné. Stejně jako se zemský povrch z hlediska velikosti člověka zakřivuje tak nepatrně, že to nejde postřehnout. Podobně se to má v hvězdnou oblohou. Tisíce let přesných měření nenaznačují ani v nejmenším, že se vesmír hýbe, mění, pomineme-li planety, komety a pár asteroidů či meteoritů. Prostě, vesmír se nehýbe a tím také nerozpíná, alespoň to tak vypadá.

A do této pasti se chytil i největší génius, Albert Einstein v roce 1917, když mu sice rovnice jeho obecné teorie relativity ukazovaly, že se vesmír musí buď rozpínat nebo smršťovat, ale přece u něj zvítězila zakořeněná představa statického vesmíru. Byl tedy Einstein hlupák? Nikoliv. Jen to ukazuje, že se lidské uvažování, a to uvažování i těch největších géniů, opírá o skryté předpoklady, které si nikdo ani neuvědomuje. Tyto skryté předpoklady jsou součástí tzv. paradigmatu myšlení, jakési základní kostry stylu uvažování, kterou nemá smysl po staletí či tisíciletí zpochybňovat. Tato kostra uvažování totiž spolehlivě funguje po stovky někdy tisíce let.

Jako výrazný příklad takového paradigmatu si můžeme ukázat mechanické uvažování, které je hodně spojeno s Newtonovou fyzikou a je základem průmyslové revoluce, která stvořila naši současnou civilizaci. Mechanické uvažování odpovídá na každou otázkou jednoznačně ANO nebo NE, nic není mezi, žádná odpověď není relativní. Toto mechanické paradigma nahlodal poprvé významně svou teorií relativity právě Albert Einstein. Ovšem v případě rozpínání vesmíru (a tím i velkého třesku) v něm uvízl a zavedl tzv. kosmologickou konstantu, jakousi rozpínající sílu, která měla držet vesmír ve statickém stavu. Je vtipné demonstrovat sílu utkvělé představy, paradigmatu na tom, že ani zavedení této konstanty nepřineslo statické řešení Einsteinových rovnic, přesto ji tam Einstein vmáčknul.

Na této situaci je drásající, že podobným skrytých myšlenkových předpokladů, jako že je vesmír statický, existuje velké množství, vlastně potenciálně nekonečné množství. Zároveň o nic vůbec nevíme, takže je velmi těžké je překonávat. Nicméně právě tudy vede cesta k zásadním skokům v lidském poznání.

Jedním z takových mylných intuitivních předpokladů je, že čas je jediný a je to něco abstraktního. Že tomu tak není se můžeme dovědět v textu Kde neexistuje čas a teplota, jak to spolu souvisí a proč tomu skoro nikdo nerozumí a v navazujícím textu Potřebujeme čas? A existuje vůbec?. To ale vede k jinému pochopení speciální teorie relativity, viz Proč čas není čtvrtá dimenze a Proč neexistuje prostoročas nebo Co skutečně znamená rovnice E=mc^2.

P.S.: A Einstein si samozřejmě nikdy nemyslel, že je Zem placatá. Nicméně jeho představa statického vesmíru byla stejného naivně přirozeného druhu jako představa ploché Země.

Autor: Jan Fikáček | neděle 6.1.2019 11:01 | karma článku: 41.44 | přečteno: 3476x

Další články blogera

Jan Fikáček

Nahraďte svou ženu a děti umělou trpělivostí (inteligencí?)!

Tak jo, uznávám, že ženu a děti nelze umělou inteligencí nahradit ve většině případů, ale v jednom by to asi šlo, ne? :)

20.3.2024 v 9:07 | Karma článku: 21.69 | Přečteno: 613 | Diskuse

Jan Fikáček

Mašínové: Padouch nebo hrdina, my jsme jedna rodina!

Film Bratři o skupině Mašínů dostal v sobotu cenu za nejlepší film roku na Českém lvu. Jeho tvůrce na večeru prohlásil, že to byli hrdinové. Tak se pojďme podívat na jejich činy.

11.3.2024 v 9:07 | Karma článku: 45.70 | Přečteno: 6277 | Diskuse

Jan Fikáček

Jak nás intuice vede na scestí v otázce, co je to realita

V hollywoodských filmech často nějaký hrdina, astronaut nebo detektiv, vyřeší problém intuicí. Když selže rozum a důkazy, intuice zaskočí. Jenže intuice není vždy spásné řešení, někdy tomu řešení naopak brání..

27.2.2024 v 9:07 | Karma článku: 30.21 | Přečteno: 2106 | Diskuse

Jan Fikáček

Dá se v padesáti naučit anglicky?

Mnohokrát jsem slyšel názor, že pokud se člověk nenaučí nějaký cizí jazyk do třiceti, už se ho nenaučí nikdy. A proto když jsme se přestěhovali s rodinou před tímto mým věkem do Belgie, ani jsem se nový jazyk naučit nesnažil.

13.2.2024 v 9:07 | Karma článku: 39.56 | Přečteno: 7005 | Diskuse

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 12.81 | Přečteno: 119 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 24.05 | Přečteno: 513 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.43 | Přečteno: 189 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.10 | Přečteno: 289 | Diskuse
Počet článků 307 Celková karma 31.92 Průměrná čtenost 3139

Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...