Věřil Einstein v boha?

4. 03. 2019 9:19:34
V diskusích o existenci či neexistenci boha se často argumentuje autoritami, velmi často právě Albertem Einsteinem, protože on je symbolem inteligence, ba geniality. Ale génia je těžko zařadit do nějaké škatulky.

Tak jak to bylo vlastně s jeho vírou? Mnohokrát se k tématu boha sám vyjadřoval, ale jeho vyjádření jsou často rozmanitá až protichůdná. Obecně lze leckdy geniální lidi v jejich názorech těžko někam zařadit, neboť jsou originální a nemají tak primitivní řešení jako my ostatní. Nemají tak jednoduchá řešení, která by se jako v případě víry či boha dala shrnout do prostého ANO nebo NE. Je to přesně v duchu úsloví, že na každou složitou otázku, existuje jednoduchá odpověď,.... pochopitelně špatná. :-)

A také jako se mění názory každého člověka, neboť malé dítě nemá vlastně skoro žádné názory, měli bychom se podívat na Einsteinovy názory spíše na boha na sklonku jeho života, když už je měl "odladěné". Začneme ale s jeho přístupem ke klasickému bohu Bible, čili bohu, který se stará o (některé) lidi, k humánnímu bohu. Jaký měl názor na boha tohoto typu se dá dobře poznat z jeho dopisu z 3.ledna 1954 (Einstein zemřel 18.4.1955). V onom dopise doslova napsal: "Slovo bůh pro mne není nic víc než označení výtvoru lidské slabosti. Bible je sbírka legend, které jsou sice úctyhodné, ale přesto velice primitivní. Žádná její interpretace, byť by byla sebelepší, nemůže (podle mého názoru) tento fakt změnit."

Je tedy celkem zřejmé, že Einstein žádného osobního boha nevyznával. Stejně se ale odvolával na "vědeckého" boha, tedy boha, který stvořil svět a Albert si pak sám kladl za úkol poznat, jak to bůh udělal. Einstein velmi uznával Spinozovu filosofii a jeho vztah k bohu a taky se v tomto směru o Spinozovi opakovaně vyjádřil. Spinoza byl ale panteista, tedy ztotožnil boha s přírodou, vesmírem. V podstatě byl ale panteismus ve Spinozově době považován za ateismus, neboť hlásat otevřený ateismus by byla společenská sebevražda. Spinoza byl tedy svého druhu ateista.

Určitě měl Einstein "kosmický náboženský pocit", který osobně považoval za nejvyšší stupeň náboženství. Byl to jak emoční tak racionální postoj, obdivující fakt, že vesmír je pro lidi vůbec pochopitelný. Sám pro sebe byl tedy věřící, i když jeho víra nebyla příliš orientována na člověka, morálku, lidskost apod. Když se podíváme na dějiny bohů v historii, zcela jasně vidíme, že lidé své bohy stále více a více "odlišťují". Pojetí boha se vyvíjí z jeho dětské, humano-centristické podoby, kdy si lidé dělají z boha svého služebníka až po zcela odosobněnou podobu. To je dnes završováno v Evropě vlnou ateismus.

Osobně si nemyslím, jako Einstein, že tento svět nebo vesmír stvořil bůh, neboť je to logický nesmysl, který je jasný po otázce "A kdo stvořil boha?". Jestliže věřící odpoví, že bůh tady byl pořád, dává tím jen zbraň do ruky ateistovi, který opáčí, proč by tím věčným nemohla být příroda. Bůh je podle Occamovy břitvy pak jen zbytečný, věc komplikující a nic nevysvětlující předpoklad, proto je vhodné jej odmítnout.

Nicméně v pojmu bohu je obsažena i logicky správná snaha o nalezení absolutního počátku všeho. Když jsme se dověděli, jak vznikl vesmír a že k tomu nebylo potřeba boha, ale nejspíš jen multivesmíru, vznikne hned otázka, jak vznikl multivesmír a tato otázka se může do "nekonečna" opakovat. Řešením logicky musí být nějaký absolutní princip. Nemá ale smysl pro tento absolutní princip či absolutní svět používat bůh, protože to je termín velmi mnohoznačný, jak říkal i sám Einstein, a nebylo by jasné, o jakém bohu se mluví. Navíc je to pojem právě všemi těmito výklady značně zdiskreditovaný. Proto když se požije termín bůh, bude to z historických důvodů evokovat lidskou sebestřednost, to, jak absolutní princip lidé zneužili pro sebe.

Při vší úctě k Einsteinovi je potřeba poznamenat, že to byl přece jen spíše fyzik a zas tolik se nezabýval filosofií (i když daleko více než většina fyziků) a proto je jeho názor na boha přece jen poněkud amatérský. Jdeme-li na věc čistě logikou, je jasné, že absolutní svět nemůže mít žádnou nám známou vlastnost, protože by byl logicky nemožný, sporný. Nejznámějším logickým sporem je, že bůh (jako předpokládaný absolutní princip) nemůže být absolutní, neboť nemůže být všemohoucí. Nemůže totiž udělat tak velký kámen, aby ho sám nezvedl. Takových neřešitelných rozporů vytvoří požadavek absolutnosti kterékoliv (relativní) nám známé vlastnosti dost. Jediné čisté řešení tedy je, že absolutní princip nemá žádnou vlastnost, kterou my známe a kdy poznáme. Z toho zcela jasně plyne, že cokoliv, co kdy poznáme, nemůže být absolutní (viz relativnost v podobě falsifikovatelnosti podle Poppera, jako podmínka vědeckosti). Tedy onen absolutní princip je pro nás absolutně nepoznatelný. Nemůžeme o něm říci vůbec nic. A jestliže je pak o jeho skutcích napsána celá kniha, Bible, je jasné, že je to jen "rouhání", braní božího jména nadarmo.

"Bůh" je podle logiky uvedené výše tak zbaven nejen všech lidských záležitostí, ale čehokoliv v našem vesmíru či multivesmíru, všeho, co kdy poznáme. Připomíná to poněkud negativní teologii, která také hlásá logicky správnou premisu nepoznatelnosti boha, aby pak z této logické kvality spadla do dětských poloh sdělením, že boha je možné poznat emocemi, tedy prostředky tak primitivními, které mají i nižší zvířata.

Našim nejkvalitnějším "smyslem" poznání, rozumem, uchopený absolutní princip je tedy nepoznatelný a cokoliv se o něm řekne (nebo cítí), je proto nesmysl a jeho úplné popření. Lze jej tedy vymezovat pouze negativně a prohlásit, že není a nikdy nebude v našem světě, dokonce v tomto smyslu ani neexistuje (neboť každá existence je jen existence pro nás ve smyslu Kantově). Lze proto jen popisovat náš svět jako ve všem relativní a konečný (nekonečno je také absolutní a tedy nesmyslná vlastnost).

A komu by se zdálo, že sdělení, že vše je relativní a konečné je absolutní, čímž odporuje samo sobě, tak samozřejmě není. Platí totiž vždy jen pro námi poznanou oblast (ať už je to vesmír, multivesmír či dál), tedy pro konečnou oblast, která je z absolutního světa přesně 0% z něj. Všeobecná relativnost a nekonečnost jsou tedy sdělení jen relativně absolutní, neboli relativní.

P.S.: A kdyby vás zajímal další rozvoj úvah uvedených v závěru, můžete se podívat na Důkaz neexistence boha nebo na blog Nekonečno jako mechanický bůh. A nebo také text Stvořil vesmír pro nás bůh?

Autor: Jan Fikáček | pondělí 4.3.2019 9:19 | karma článku: 44.29 | přečteno: 5267x

Další články blogera

Jan Fikáček

Nahraďte svou ženu a děti umělou trpělivostí (inteligencí?)!

Tak jo, uznávám, že ženu a děti nelze umělou inteligencí nahradit ve většině případů, ale v jednom by to asi šlo, ne? :)

20.3.2024 v 9:07 | Karma článku: 21.52 | Přečteno: 610 | Diskuse

Jan Fikáček

Mašínové: Padouch nebo hrdina, my jsme jedna rodina!

Film Bratři o skupině Mašínů dostal v sobotu cenu za nejlepší film roku na Českém lvu. Jeho tvůrce na večeru prohlásil, že to byli hrdinové. Tak se pojďme podívat na jejich činy.

11.3.2024 v 9:07 | Karma článku: 45.70 | Přečteno: 6276 | Diskuse

Jan Fikáček

Jak nás intuice vede na scestí v otázce, co je to realita

V hollywoodských filmech často nějaký hrdina, astronaut nebo detektiv, vyřeší problém intuicí. Když selže rozum a důkazy, intuice zaskočí. Jenže intuice není vždy spásné řešení, někdy tomu řešení naopak brání..

27.2.2024 v 9:07 | Karma článku: 30.21 | Přečteno: 2103 | Diskuse

Jan Fikáček

Dá se v padesáti naučit anglicky?

Mnohokrát jsem slyšel názor, že pokud se člověk nenaučí nějaký cizí jazyk do třiceti, už se ho nenaučí nikdy. A proto když jsme se přestěhovali s rodinou před tímto mým věkem do Belgie, ani jsem se nový jazyk naučit nesnažil.

13.2.2024 v 9:07 | Karma článku: 39.56 | Přečteno: 7005 | Diskuse

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 11.89 | Přečteno: 110 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 23.90 | Přečteno: 510 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.42 | Přečteno: 188 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.10 | Přečteno: 289 | Diskuse
Počet článků 307 Celková karma 31.89 Průměrná čtenost 3139

Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...