Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Objevil Einsteinovu teorii relativity už Platón?

Určité znáte Platónovu jeskyni, tuto metaforu, v níž upoutaní lidé vidí jen stíny předmětů a tyto stíny považují za realitu. V této alegorii jsou reálné předměty za lidmi a protože jsou lidé připoutání, oni pravou realitu nevidí.

Platónova jeskyně je ale v jistém směru dosti přesná analogie Minkowského prostoročasu, tedy čtyřrozměrného modelu speciální teorie relativity, který v roce 1908 představil světu Einsteinův učitel matematiky Hermann Minkowski ve své památné přednášce. V ní ukázal, že efekty speciální teorie relativity jsou dány tím, že my v našem 3D prostoru vidíme pouze "stíny", projekce toho, co se skutečně odehrává ve 4D prostoru, který Minkowski nazval prostoročasem, a který lze chápat jako hlubší (pravou?) realitu.

Minkowski řekl doslova: „Prostor sám a čas jsou napříště odsouzeny ke zmizení do pouhých stínů, a pouze spojení obou si zachová skutečně nezávislou existenci.“ A podezírám ho, že výslovně přitom myslel právě na Platónovu jeskyni.

Platónova analogie je v jistém směru neuvěřitelně přesná, když ji porovnáváme se čtyřrozměrným modelem speciální teorie relativity. V Platónově jeskyni vrhají 3D předměty 2D stíny a jen tyto 2D stíny mohou lidé vidět. (Stín je jen jeden druh projekce.) U speciální teorie relativity je zkrácené 3D těleso jen projekcí tělesa ve 4D. V obou případech tedy shodně nevidíme jednu existující dimenzi. Námi vnímaná (povrchní) skutečnost je o jednu dimenzi chudší než hlubší realita, která je reálnější než ta naše obvyklá. Když se nějaký plochý předmět nebo tyč natočí v Platónově jeskyni tak, že není rovnoběžná se stěnou jeskyně, její stín se pochopitelně zkrátí, což je velmi známá skutečnost, viz obrázek níže.

Natočená tyč vrhá kratší stín

Jenže to je přesně totéž, co se děje ve speciální teorii relativity. Když se tyč začne pohybovat nějakou rychlostí, vykloní se do 4.dimenze (času) a její projekce do našeho prostoru se tudíž zkrátí, čemuž se říká kontrakce délky. I v tomto případě se dá zkrácená délka vzniklá projekcí spočítat prostou Pythagorovou větou nebo pomocí cosinu úhlu vyklonění, stejně jako v případě stínu v Platónově jeskyni nebo stínu v našem každodenním životě.

Další shoda je v tom, že v obou případech je nějakým "mechanismem" omezeno vidění pozorovatele o jednu dimenzi. V případě Platonovy jeskyně jsou lidé uvázání tak, že vidí jen ony 2D stíny a nemohou se otočit a spatřit 3D tělesa. V případě speciální teorie relativity není moc jasné, jaký mechanismus omezuje naše vnímání na 3D prostor, když ve skutečnosti existují objekty a děje ve 4D prostoročasu. Nicméně je nepochybné, že čtyřrozměrně nevidíme, a je na dalším vědeckém zkoumání najít mechanismus tohoto našeho senzorického 3D vězení.

Platón samozřejmě teorii relativity neznal, ale ona shoda mezi jeho jeskyní a Minkowského prostoročasem je zarážející, i když je jen částečná a netýká se času. U času je promítání jiné. Dilatace času se neděje analogicky jako zkracování stínů na stěně, ale podobně jako prodlužování večerních stínů u objektů, které jsou kolmé na povrch Země. Projekce STR je tedy složitější a dvojí současně. Ale i večerní stíny a dilataci času zvládneme zmíněnou Pythagorovou větou, jen promítaná časová vzdálenost není přeponou trojúhelníku, ale odvěsnou, protože promítací "plocha" není kolmá na směr projekce.

Poznamenejme nakonec, že Albert Einstein nechápal v roce 1905, když speciální teorii relativity zformuloval, že jde o čtyřrozměrnou záležitost, a dokonce byl 4D modelem svého učitele matematiky zaskočen a prohlásil, že teorii relativity už nerozumí ani on sám, když se z Minkowského přednáškou seznámil. Ale nakonec jen díky tomuto 4D pojetí byl Albert nakonec schopen zformulovat své mistrovské dílo, obecnou teorii relativity. 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

P.S.: Chcete-li za chvilku pochopit jádro speciální teorie relativity, přečtěte si blog Pochopte základní ideu Einsteinovy teorie relativity za pár minut.
- Chcete-li názorně pochopit, proč je rychlost světla pro každého pozorovatele vždy stejná, koukněte se na obrázky v blogu Proč je rychlost světla stále neměnná - relativita snadno a názorně...- Chcete-li pochopit smysl rovnice E=mc2, zkuste to tady: Co skutečně znamená rovnice E=mc^2.
- A chcete-li mít názornou představu 4.dimenze, tak shlédněte animaci zde: Pochopte čtyřrozměrný prostor za pár minut.

Autor: Jan Fikáček | neděle 24.2.2019 18:40 | karma článku: 44,44 | přečteno: 3068x
  • Další články autora

Jan Fikáček

Proč jsou izraelská média daleko méně proizraelská než česká?

A nejde jen o izraelská média. USA jsou přece dlouholetý a věrný spojenec Izraele, ale ani ony nestojí teď vždy na straně Izraele. Proč? Proč se snaží válečné tažení Izraele brzdit a volají po příměří?

16.4.2024 v 9:07 | Karma: 36,66 | Přečteno: 3311x | Diskuse| Politika

Jan Fikáček

Tak přece má foton hmotnost!?

Fyzika je úžasná věda, která proměnila celou naši civilizaci. Stačí vzpomenout třeba jen elektřinu bez níž by nebyly počítače, mobily, TV, osvětlení našich bytů atd. Ovšem výjimečně se v ní objeví i dost iracionální tvrzení.

9.4.2024 v 9:07 | Karma: 22,82 | Přečteno: 802x | Diskuse| Věda

Jan Fikáček

Solvay institut - Einstein, Schrödinger, Planck, Heisenberg, Bohr atd.

Od roku 1911 se konají Solvayovské konference, kterých se ve dvacátých letech účastnili dnes nejslavnější fyzici jako Einstein, Planck, Bohr, Heisenberg. Tyto konference jsou známé hromadnými fotografiemi nejslavnějších fyziků.

2.4.2024 v 9:07 | Karma: 20,72 | Přečteno: 528x | Diskuse| Věda

Jan Fikáček

Nahraďte svou ženu a děti umělou trpělivostí (inteligencí?)!

Tak jo, uznávám, že ženu a děti nelze umělou inteligencí nahradit ve většině případů, ale v jednom by to asi šlo, ne? :)

20.3.2024 v 9:07 | Karma: 24,49 | Přečteno: 872x | Diskuse| Věda

Jan Fikáček

Mašínové: Padouch nebo hrdina, my jsme jedna rodina!

Film Bratři o skupině Mašínů dostal v sobotu cenu za nejlepší film roku na Českém lvu. Jeho tvůrce na večeru prohlásil, že to byli hrdinové. Tak se pojďme podívat na jejich činy.

11.3.2024 v 9:07 | Karma: 45,75 | Přečteno: 6430x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum, oznámila TOP 09

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  8:38

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...

Symbol pařížského kabaretu Moulin Rouge v troskách. Lopatky mlýna se zřítily

25. dubna 2024  8:12,  aktualizováno  8:38

V noci na čtvrtek se v Paříži zřítily lopatky větrného mlýnu, který je symbolem kabaretu Moulin...

KOMENTÁŘ: Český důchodce, pro vládu nepřítel číslo jedna

25. dubna 2024  7:47

Vláda dokola opakuje, že nebude na důchody pro příští generace a zbankrotujeme. Nic takového...

Arizonští poslanci zrušili 160 let starý zákon, který zakazoval potraty

25. dubna 2024  6:54

Zákonodárci ve Sněmovně reprezentantů v americkém státě Arizona ve čtvrtek schválili zrušení zákona...

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč

  • Počet článků 310
  • Celková karma 30,45
  • Průměrná čtenost 3149x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.