Není náhodou náš reálný vesmír jen abstrakce?

13. 05. 2019 9:12:12
Slyšeli jste někdy termín holografický vesmír? Tato hypotéza předpokládá, že náš 3D vesmír je pouze projekce jeho 2D hranice. Něco jako skutečný hologram, který je sice vlastně 2D obrazem, ale vidíme v něm 3D objekty.

Je docela těžké tuto holografickou představu pochopit do hloubky, ale základní princip je jasný: máme plochý obraz například na zdi, ale ten vytváří dojem, že vidíme trojrozměrné objekty, nebo sledujeme 3D film na plátně kina, a to plátno je pouze dvourozměrné. Tyto trojrozměrné objekty nejsou ale reálné, naopak reálný je onen plochý obraz.

Představa holografického vesmíru je ovšem jen neověřená, i když velmi zajímavá hypotéza. My se ale v tomto blogu budeme naopak zabývat spolehlivě ověřenou teorií, podloženou množstvím experimentů, která nicméně vede překvapivě k velmi podobnému závěru jako holografický princip. Vede totiž ke stejnému závěru, že náš trojrozměrný svět, náš vesmír, není reálný, ale je to jen (do značné míry) abstraktní entita. Zatímco holografický princip má za to, že abstraktní 3D vesmír vzniká jako produkt 2D hranice, my budeme zkoumat možnost, že náš 3D vesmír je jen virtuální řez 4D entity.

Začněme ale něčím zcela běžným v našem obvyklém světě. Představte si, že máme normální objekt v našem obvyklém trojrozměrném prostoru, třeba hrnek nebo kouli, jako vidíme v následující animaci:

Nepochybujeme celkem o tom, že ona průhledná koule je reálný objekt, ani o tom, že řez touto koulí, který provedla na videu zobrazená světelná rovina, reálný objekt není, ale že je to pouze abstraktní kruh. Asi těžko můžeme tento řez například ohmatat stejně, jako můžeme ohmatat onu kouli.

Shodneme se tedy na tom, že ona koule je reálný objekt a onen kruh je jen abstraktní? Jestliže ano, použijeme stejnou úvahu v situaci o jednu dimenzi vyšší. V roce 1905 napsal Albert Einstein článek s názvem K elektrodynamice pohybujících se těles, kterým světu představil svoji speciální teorii relativity. Tato teorie byla od té doby experimentálně ověřena na tisícero způsobů. Například ani GPS by nefungoval správně, kdyby nebyl čas hodin GPS družic stále korigován také na dilataci času speciální teorie relativity. Bez této korekce by za den GPS ukazovala o několik kilometrů vedle.

Zajímavou interpretaci dal speciální teorii relativity svou přednáškou v roce 1908 Einsteinův učitel matematiky Hermann Minkowski. On ji totiž vysvětlil hlouběji tak, že vytvořil její čytřrozměrný matematický model, který popisuje tzv. čtyřrozměrný prostoročas. Minkowski ve své přednášce doslova uvedl: „Prostor sám a čas jsou napříště odsouzeny ke zmizení do pouhých stínů, a pouze spojení obou si zachová skutečně nezávislou existenci.“ Už tato věta říká, že náš prostor a objekty v ní jsou vlastně jen jakési stíny, protože nepovažujeme za reálné objekty ani stíny 3D předmětů, promítané světlem na zeď, což ilustruje třeba Platónova jeskyně (viz obrázek níže).

Když na chvilku zapomeneme, že se ona 4D entita ve speciální teorii relativity nazývá prostoročas, a nebudeme zkoumat odlišnost času od (3D) prostoru, ale představíme si tuto entitu jen jako 4D prostor, nabízí se nám velmi prostá analogie. Náš 3D prostor je v teorii relativity jen 3D řez 4D prostorem (prostoročasem), tedy i každý 3D objekt v našem obvyklém prostoru je jen řez 4D objektu, který se nazývá časoprostorová trubice. Je to vlastně analogická situace jako ve videu výše, které si připomeneme obrázkem níže. (Uvažme ještě, že jsou poměrně dobré důvody si myslet, že ona 4D entita, o které tu mluvíme, není prostoročas, ale 4D prostor - viz blog Proč neexistuje prostoročas.)

Naše 3D objekty jsou stejně abstraktní řezy 4D reálnými "trubicemi", jako je 2D kruh na obrázku jen abstraktním řezem 3D koule. Reálné 3D objekty se tak ukazují jako pouhé abstrakce/řezy ve 4D prostoru (prostoročasu). Nelze to říci jinak, než že naše 3D realita není nic jiného než abstrakce ve 4D prostoru (prostoročasu). (3D) realita pak musí být jen druh abstrakce, o které nevíme, že je to abstrakce, neboť je na horizontu našeho poznání a hlubší realitu neznáme či aktuálně nevnímáme. Realita je tak jen model okolního světa. Taková může být/je každá realita.

Nereálnost 3D objektů dost silně naznačují už i relativistické efekty speciální teorie relativity, tedy třeba kontrakce/zkracování délky. Mění se vlastně všechny fyzikální vlastnosti tělesa, roste i jeho hmotnost a s tím i jeho energie a impuls, zpomaluje se jeho čas. Lze tedy říci, že celá podoba tělesa se mění a je tedy relativní, závisí na inerciální rychlosti tělesa vůči pozorovateli.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Dodejme ještě filosofický závěr. Očividně je pro nás, 3D pozorovatele, 3D těleso reálné, nicméně z pohledu 4D prostoročasu je abstraktní. Nelze tedy říci, že je naše 3D těleso zcela "nereálné", abstraktní, neboť i ve 4D prostoročase má určitou malou reálnost. Názorně si to můžeme přiblížit úvahou, že když budeme chtít uskutečnit onen 3D řez na obrázku, budeme k tomu potřebovat skutečné fotony, které řez vytváří. Řez sice nebude hmatatelný, ale bude se skládat s fyzických atomů interagujících s fyzickými/reálnými fotony. Fyzický řez jen tak vlastně do určité míry, nenulově reálný.

A i kdybychom si takový řez jen představili v hlavě, bude taktéž nenulově reálný, i když méně než řez fyzicky provedený laserovou rovinou. Jak to? I matematická abstrakce je nenulově reálná, protože třeba matematická rovnice vždy musí mít reálného nositele, ať už je to kniha, magnetický záznam v paměti počítače či neurochemický záznam v lidské hlavě (viz blog Proč je matematika hmotná a váží milióny tun). Dá se dokonce obecně říci, že cokoliv je nenulově abstraktní a současně nenulově reálné a jediné, co je možné, je pouze porovnávat míru abstraktnosti a reálnosti nějakých entit.

Abstrakce je více abstraktní než realita, realita je abstraktní méně. Není však nic, co by bylo zcela abstraktní nebo zcela reálné. Můžeme si třeba pro přesvědčivost udělat řadu v blogu entit od nejabstraktnějších po nejreálnější: a) představa 2D řezu 3D tělesem, b) reálný řez 3D koule laserovou rovinou, c) 3D těleso d) 4D světotrubice.

Autor: Jan Fikáček | pondělí 13.5.2019 9:12 | karma článku: 45.07 | přečteno: 5277x

Další články blogera

Jan Fikáček

Nahraďte svou ženu a děti umělou trpělivostí (inteligencí?)!

Tak jo, uznávám, že ženu a děti nelze umělou inteligencí nahradit ve většině případů, ale v jednom by to asi šlo, ne? :)

20.3.2024 v 9:07 | Karma článku: 21.70 | Přečteno: 618 | Diskuse

Jan Fikáček

Mašínové: Padouch nebo hrdina, my jsme jedna rodina!

Film Bratři o skupině Mašínů dostal v sobotu cenu za nejlepší film roku na Českém lvu. Jeho tvůrce na večeru prohlásil, že to byli hrdinové. Tak se pojďme podívat na jejich činy.

11.3.2024 v 9:07 | Karma článku: 45.70 | Přečteno: 6277 | Diskuse

Jan Fikáček

Jak nás intuice vede na scestí v otázce, co je to realita

V hollywoodských filmech často nějaký hrdina, astronaut nebo detektiv, vyřeší problém intuicí. Když selže rozum a důkazy, intuice zaskočí. Jenže intuice není vždy spásné řešení, někdy tomu řešení naopak brání..

27.2.2024 v 9:07 | Karma článku: 30.38 | Přečteno: 2108 | Diskuse

Jan Fikáček

Dá se v padesáti naučit anglicky?

Mnohokrát jsem slyšel názor, že pokud se člověk nenaučí nějaký cizí jazyk do třiceti, už se ho nenaučí nikdy. A proto když jsme se přestěhovali s rodinou před tímto mým věkem do Belgie, ani jsem se nový jazyk naučit nesnažil.

13.2.2024 v 9:07 | Karma článku: 39.56 | Přečteno: 7006 | Diskuse

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 13.20 | Přečteno: 130 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 25.00 | Přečteno: 519 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.44 | Přečteno: 189 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.12 | Přečteno: 293 | Diskuse
Počet článků 307 Celková karma 31.96 Průměrná čtenost 3139

Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...