Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Chcete Nobelovu cenu? Najděte nějaké nekonečno a odstraňte ho!

Nekonečno! Co může být dokonalejší? To je přece ten nejvyšší piedestal vědeckosti, ne? Kdo by ve "zbožné" úctě nestál třeba před nekonečně velkým nebo nekonečně dlouho trvajícím vesmírem? Nebo před nekonečným počtem vesmírů?

Kamarád z Fyzikálního ústavu Akademie věd mi napsal, že když se stále snažím poukázat na to, že nekonečno v realitě neexistuje, marním čas neužitečnou činností. Já se naopak domnívám, že neexistence nekonečna je jedním ze základních principů, který stojí za zásadními pokroky fyziky v 20. století.

Stačí si uvědomit, že v Newtonově fyzice nebyla rychlost těles nijak omezená, a tedy byla nekonečná rychlost přípustná. Newtonova teorie gravitace má za to, že se gravitace šíří okamžitě (za nekonečně malý čas), tedy nekonečně rychle. Speciální teorie relativity (a později i obecná) ale rychlost těles a částic omezila rychlostí světla, což bylo experimentálně ověřeno už nesčíslněkrát, například v urychlovači v CERNu. Nedávné udělení Nobelovy ceny bylo za detekci gravitačních vln, které se šíří právě rychlostí světla, jak bylo potvrzeno i při těchto měřeních. Bez negace nekonečné rychlosti by tedy nemohla ani jedna teorie relativity existovat. A samozřejmě za podíl na relativitě padaly Nobelovy cen: 1907 Michelson, Einstein 1921 prakticky taky, ale v té době byly jeho teorie relativity stále diskutabilní, tak mu ji Nobelův výbor udělal raději za něco jiného. Kvantová teorie pole, čili relativistická podoba kvantové mechaniky, vzniklá v šedesátých letech, pevně v sobě teorii relativity integruje. Takže Nobelovy ceny za kvantovou mechaniku v pozdější době by bez teorie relativity nebyly možné.

Max Planck, který položil základní kámen kvantové mechaniky v roce 1900, tak učinil kvantováním energie záření, tedy popřením toho, že energie se může předávat spojitě, neboli po nekonečně malých, nulových porcích. Za to dostal Nobelovu cenu v roce 1918. Einstein v roce 1905 ve svém článku o fotoelektrickém jevu, za který dostal Nobelovu cenu, tyto porce pojmenoval fotony. Planck si zpočátku myslel, že kvantování, tato forma negace nekonečně malých dílků mnoha (leč ne všech) vlastností, je jen matematický trik. Einstein mu ale předvedl, že nekonečné malé dílky v realitě skutečně nejsou. Celá kvantová mechanika je svým způsobem popřením mnoha nekonečně malých vlastností (viz minimální Planckova délka, Planckův čas, Heisenbergovy relace neurčitosti, atd.) A Nobelových cen za tuto nekonečna ničící teorii je přehršel. Z těch nejznámějších uveďme 1922 Niels Bohr, 1929 Louis de Broglie, 1932 Werner Heisenberg,1933 Erwin Schrödinger a Paul Dirac, 1945 Wolfgang Pauli, 1954 Max Born,1962 Lev Davidovič Landau,1969 Murray Gell-Mann a daleko více. Ten seznam by byl dlouhý. Ona totiž třetina světové ekonomiky stojí na popření nekonečně malých veličin, pardon, na kvantové mechanice. Všechny počítače, mobily, GPS, veškerá elektronika a komunikace.

V obou výše uvedených případech, kvantové mechanice a teoriích relativity, zřejmě nešlo o žádný vědomý program odstraňování nekonečen. Nicméně se zdá, že se jejich eliminace pomalu stává explicitním návodem, jak na zásadní pokrok ve fyzice. Richard Feynman například získal v roce 1965 Nobelovu cenu na renormalizaci v kvantové elektrodynamice (kvantové teorii světla a látky), tedy za odstranění nekonečných výsledků v jejích rovnicích. Fyzika dnes dobře ví, že když jí někde vyjde nekonečno, je to konec platnosti dané teorie, je to vlastně nesmyslný výsledek. Dokonce fyzikální bonmot (který jsem slyšel od Prof. Kulhánka) říká, že nekonečno vymysleli matematici, aby naštvali fyziky. Fyzika má totiž s nekonečnem skoro vždy problém, neumí ho interpretovat.

Hypotézy kvantová gravitace, tedy spojení obecné teorie relativity, co by teorie gravitace a kvantové mechaniky, se pokouší o odstranění singularit v černých dírách a praatomu velkého třesku. Tyto singularity, které rovnice obecné teorie relativity popisují jako nekonečně malé body, kde je soustředěna veškerá hmotnost a mají proto i nekonečnou hustotu, odporují kvantové mechanice. To má totiž za to, že nic nemůže být menší než Planckova délka. Odstranění této nekonečné hustoty a nekonečně malých rozměrů, tedy kvantování gravitace, je hlavní vytoužený cíl současné moderní fyziky. A až se to povede, určitě za tak důležitý výsledek budou další Nobelovy ceny. Tady už je kvantování, odstraňování nekonečně malého, přímo vědomý program. Chce-li tedy někdo zaručeně Nobelovu ceny za fyziky, měl by hledat nekonečna a odstraňovat je.

Kvantová mechanika říká například, že energie elektronu "obíhajícího" kolem atomového jádra může nabývat jen konkrétních diskrétních hodnot. Nemůže se tedy měnit spojitě, po nekonečně malých krocích.

Nekonečno je totiž vždy zjednodušení něčeho obrovského či hodně malého. Že nekonečno v realitě neexistuje, si můžeme snadno ukázat třeba tak, že se pokusíme změřit nekonečnou velikost vesmíru, tedy prokázat nekonečno empiricky, což je ultimátní způsob důkazu. Pro toto měření musíme mít buď nekonečný metr, který nemáme, nebo nějakého měřítko musíme "přiložit" nekonečněkrát, což vyžaduje nekonečný čas, který nikdy mít nebudeme. Nekonečně malá vzdálenost je také nezměřitelná, protože každé měření má nenulovou nepřesnost, žádnou délku nezměříme s přesností na nekonečně mnoho desetinných míst. Tolik míst ani neumíme nijak zapsat. Nekonečno je tedy empiricky netestovatelné, takže ani nepatří do empirické vědy, jako je fyzika, v jiné podobě než jako vědomé zjednodušení, idealizace něčeho obrovského, leč konečného. Skutečné nekonečno tam ale není. (Více v Nevědecké pohádky moderní vědy I - nekonečno.)

Ve vědě totiž není nic absolutního, tedy ani nic absolutně velkého či absolutně malého, neboť věda může obsahovat jen falsifikovatelná tvrzení (Popper), tedy taková, která lze ukázat jako alespoň částečně nepravdivá, protože zjednodušená. Věda a pravdivá tvrzení jsou vždy relativní, všechny vlastnosti jsou konečné! Nekonečno je báječná vzletná metafora do básně, ve vědě je to ale jen povrch něčeho zajímavějšího.

P.S.: Jedno nekonečno, tedy zjednodušení, které nebylo dostatečně prozkoumáno, se ukrývá v samém jádru speciální teorie relativity, v Einsteinově definici současnosti. O tom si můžete přečíst zde: Einstein udělal sem tam nějakou chybičku, tak ho musíme opravit (pokud jde o současnost).

Autor: Jan Fikáček | úterý 10.3.2020 9:19 | karma článku: 41,89 | přečteno: 2366x
  • Další články autora

Jan Fikáček

Proč jsou izraelská média daleko méně proizraelská než česká?

A nejde jen o izraelská média. USA jsou přece dlouholetý a věrný spojenec Izraele, ale ani ony nestojí teď vždy na straně Izraele. Proč? Proč se snaží válečné tažení Izraele brzdit a volají po příměří?

16.4.2024 v 9:07 | Karma: 36,70 | Přečteno: 3316x | Diskuse| Politika

Jan Fikáček

Tak přece má foton hmotnost!?

Fyzika je úžasná věda, která proměnila celou naši civilizaci. Stačí vzpomenout třeba jen elektřinu bez níž by nebyly počítače, mobily, TV, osvětlení našich bytů atd. Ovšem výjimečně se v ní objeví i dost iracionální tvrzení.

9.4.2024 v 9:07 | Karma: 22,82 | Přečteno: 806x | Diskuse| Věda

Jan Fikáček

Solvay institut - Einstein, Schrödinger, Planck, Heisenberg, Bohr atd.

Od roku 1911 se konají Solvayovské konference, kterých se ve dvacátých letech účastnili dnes nejslavnější fyzici jako Einstein, Planck, Bohr, Heisenberg. Tyto konference jsou známé hromadnými fotografiemi nejslavnějších fyziků.

2.4.2024 v 9:07 | Karma: 20,73 | Přečteno: 531x | Diskuse| Věda

Jan Fikáček

Nahraďte svou ženu a děti umělou trpělivostí (inteligencí?)!

Tak jo, uznávám, že ženu a děti nelze umělou inteligencí nahradit ve většině případů, ale v jednom by to asi šlo, ne? :)

20.3.2024 v 9:07 | Karma: 24,49 | Přečteno: 874x | Diskuse| Věda

Jan Fikáček

Mašínové: Padouch nebo hrdina, my jsme jedna rodina!

Film Bratři o skupině Mašínů dostal v sobotu cenu za nejlepší film roku na Českém lvu. Jeho tvůrce na večeru prohlásil, že to byli hrdinové. Tak se pojďme podívat na jejich činy.

11.3.2024 v 9:07 | Karma: 45,75 | Přečteno: 6432x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

  • Počet článků 310
  • Celková karma 30,45
  • Průměrná čtenost 3149x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.