Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Existovaly ve vesmíru neznámé chemické prvky nebo za nimi musíme do vesmírů jiných?

Už mnohokrát věda objevila neuvěřitelné věci. Kdo by dřív tušil, že vesmír vznikl velkým třeskem, že je čas nebo prostor (vlastně prostoročas) pružný, relativní, že existují neutronové hvězdy, nebo že člověk vznikl evolucí?

Vesmír je prostě tajemné místo, které nás stále a znova překvapuje a nejednou i šokuje. Jako by bylo možné vše, co dříve považujeme za nemožné. Ale to je jen povrchní dojem. Je možné ledacos, co si lidská fantazie ani zdaleka neumí představit, ale obrovskou většinu toho, co lidská snění vytvoří, vesmír nepřipouští (třeba hejkaly, uhranutí, mimosmyslové vnímání, placatou Zemi na želvě atd.) Fantazie vesmíru je očividně větší než ta lidská, která se točí tak trochu v kruhu a vlastně recykluje v trochu jiné podobě nám známé věci (viz Má větší fantazii člověk nebo vesmír?).

Ale pojďme k těm chemickým prvkům. Po velkém třesku vypadal vesmír zcela jinak než dnes. Už jeho začátek byl velmi podivný, byl to maličký "praatom" (ale kvantová gravitace tomu až tak nevěří). Pak se vesmír nafoukl nadsvětelnou rychlostí inflací (viz obrázek níže), o níž vlastně nikdo pořádně neví, co to je. Trochu normální stav nastal teprve po inflaci, a to bylo kvark-gluonové plazma. Kvarky jsou ty částice, které třeba v trojici tvoří protony a neutrony, a jsou k tomuto "účelu" spojovány gluony. (Ony se mohou kvarky v atomových jádrech měnit v gluony a naopak, ale to není podstatné.) Při chladnutí tohoto plazmatu díky dalšímu rozpínání vesmíru začala vznikat baryonová hmota. Baryony jsou částice složené z lichého počtu kvarků, a proton a neutron patří mezi ně.

Vizualizace vývoje vesmíru. Vlevo vše začalo v "bodu", praatomu velkého třesku, zelená vrstva ja mapa reliktního záření, naznačující okamžik jejího vzniku (tenkrát ale toto záření vypadalo jinak).

Při vzniku této hmoty vlastně vznikal i její protiklad, antihmota. Tyto dvě spolu anihilovaly, ale té naší bylo o maličko více, z kteréhožto malého přebytku později vznikly všechny galaxie. Asi po 380 tisíci letech od velkého třesku se elektromagnetické záření oddělilo od baryonové hmoty (nicméně záření se svými fotony je též forma hmoty). A toto záření, zvané reliktní, dnes můžeme pozorovat a má teplotu asi 2,7 Kelvinů (viz jeho mapa na obrázku níže).

Mapa reliktního záření uvolněného asi 380 tisíc let po velkém třesku.

Ale jak to bylo s těmi prvky? Když v dobách dávných bylo "všechno jinak", neexistovaly třeba i takové, které dnes neznáme? V každém případě ty první vznikaly už před počátkem průhlednosti vesmíru, který uvolnil reliktní záření. Byly to ty nejjednodušší, vodík a hélium. Otázka ale zní: byl to ten vodík a to hélium, které známe dnes? Měly stejné vlastnosti? A také, neexistovaly třeba těžší prvky, než nám dnes ukazuje Mendělejevova periodická tabulka (viz obrázek níže)? A nebyly ty z této tabulky tenkrát poněkud jiné? A překvapivě je to možné. Na tyto otázky umí odpovědět spektroskopie.

Mendělejevova soustava chemických prvků

Spektroskopie je disciplína, která umí analyzovat chemické složení těles na základě toho, jaké vysílají záření (emisní spektroskopie) nebo na základě toho, jaké záření pohlcují (absorpční spektroskopie - viz tmavé absorpční čáry na obrázku níže). Věc je v tom, že "dráhy" elektronů kolem atomových jader jsou kvantovány, nemohou nabývat libovolných hodnot. A frekvence fotonů jak vyslaných tak pohlcených atomy, je dána rozdílem energií dvou elektronových "drah". Při vyslání fotonu je vybuzený elektron na dráze s větší energií a když klesne o dráhu níže, vyšle foton s energií přesně definovanou. Při pohlcení fotonu se elektron zase přemístí z nižší dráhy na vyšší. Ale energie a tedy i frekvence fotonu je přesně stejná jako při jeho vyslání. O nich rozhoduje zejména hlavní kvantové číslo ("velikost" orbitu). Jenže vliv tady mají i další kvantová čísla a další okolnosti, a též je elektronů u většiny prvků více, takže výsledek je, že každý prvek má svůj přesný "podpis" v podobě několika spektrálních čar, s přesně určenými kmitočty.

Zajímavé leč pochopitelné je, že stejný "zářivý podpis" má prvek na Zemi, když ho rozžhavíme plamenem, a stejný, když je rozpálen v nějaké hvězdě. To spojuje fyziku pozemskou s fyzikou nebes, stejně jako Newton spojil tyto "dvě  fyziky" svým gravitačním zákonem. A máme tedy pro příznivce divokých fantazií smutnou zprávu. Není známo jediné pozorování nějakého prvku, který je ve vesmíru, ale není znám na Zemi. No, dobrá, tento empirický základ podložený tisíce a snad milióny pozorováními je dostatečně přesvědčivý. Co ale minulost vesmíru? Tak by šance byla, ne? Tady přinášíme další smutnou zprávu, která je založena na teorii relativity. (Nakonec ale přijde naděje.)

Posun spektrálních čas rudým posuvem.

Vezmeme-li vážně její definici současnosti, je jasné, že vidíme vzdálené galaxie a hvězdy v minulosti. Přestože pro vzdálené objekty funguje rudý posuv daný rozpínáním vesmíru, tedy vzdalováním těchto objektů od nás, a tedy jsou spektrální čáry posunuty k rudému konci spektra, přesto jsou tyto spektrální "podpisy" prvků stejné, jen kousek vedle. Je tedy prokázáno, že i v daleké minulosti byly prvky stejné jako jsou dnes. Kdybychom tedy chtěli objevit jiné než nám známé prvky, museli bychom zaletět do jiného vesmíru, který by byl dost podobný na to, aby měl skoro stejné kvarky, protony, neutrony a elektrony, ale přesto by byl trochu jiný, aby byly odlišné některé jeho vlastnosti. Třeba elementární náboj by se trochu lišil, aby se atomová jádra a elektrony přitahovaly jinou silou, nebo by byla odlišná Planckova konstanta, což by změnilo velikost a tvar elektronových orbitů v atomu. Prvky by pak byly opravdu jiné, mohlo bych jich být méně nebo i podstatně více. A jestli se chceme přesvědčit, že další vesmíry prostě existovat musí, zkuste text Co bylo před velkým třeskem. Nic?. I když tyto vesmíru určitě nebudou obsahovat kopie nás samých: Nevědecké pohádky moderní vědy II - kvantové paralelní vesmíry s kopiemi nás samých.

P.S.: Pakliže by někdo chtěl v populární formě zabrousit (nejen) do historie spektroskopie, doporučuji přednášku Prof. Podolského z MFF UK v Praze Příběh spekter - Od duhy ke svědectví spektrálních čar o jednotě světa:

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Fikáček, Ph.D. | neděle 7.6.2020 19:03 | karma článku: 42,31 | přečteno: 2940x
  • Další články autora

Jan Fikáček, Ph.D.

Fake news o historii vztahu Izrael-Palestina

To hlavní z historie oblasti najdete v minulém blogu, který překvapivě zařadila do „Zaujalo nás“ redakce blogů iDnes. Dnes uvedeme na pravou míru některé pomýlené pověsti o této oblasti a nahradíme je historickými fakty.

7.5.2024 v 9:07 | Karma: 15,75 | Přečteno: 448x | Diskuse| Politika

Jan Fikáček, Ph.D.

Proč jsou izraelská média daleko méně proizraelská než česká?

A nejde jen o izraelská média. USA jsou přece dlouholetý a věrný spojenec Izraele, ale ani ony nestojí teď vždy na straně Izraele. Proč? Proč se snaží válečné tažení Izraele brzdit a volají po příměří?

16.4.2024 v 9:07 | Karma: 36,82 | Přečteno: 3461x | Diskuse| Politika

Jan Fikáček, Ph.D.

Tak přece má foton hmotnost!?

Fyzika je úžasná věda, která proměnila celou naši civilizaci. Stačí vzpomenout třeba jen elektřinu bez níž by nebyly počítače, mobily, TV, osvětlení našich bytů atd. Ovšem výjimečně se v ní objeví i dost iracionální tvrzení.

9.4.2024 v 9:07 | Karma: 22,83 | Přečteno: 843x | Diskuse| Věda

Jan Fikáček, Ph.D.

Solvay institut - Einstein, Schrödinger, Planck, Heisenberg, Bohr atd.

Od roku 1911 se konají Solvayovské konference, kterých se ve dvacátých letech účastnili dnes nejslavnější fyzici jako Einstein, Planck, Bohr, Heisenberg. Tyto konference jsou známé hromadnými fotografiemi nejslavnějších fyziků.

2.4.2024 v 9:07 | Karma: 20,73 | Přečteno: 548x | Diskuse| Věda

Jan Fikáček, Ph.D.

Nahraďte svou ženu a děti umělou trpělivostí (inteligencí?)!

Tak jo, uznávám, že ženu a děti nelze umělou inteligencí nahradit ve většině případů, ale v jednom by to asi šlo, ne? :)

20.3.2024 v 9:07 | Karma: 24,49 | Přečteno: 887x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Podpořte český tým, užijte si atmosféru MS. iDNES.cz rozdává vstupenky na hokej

30. dubna 2024  15:28,  aktualizováno  10.5 15:28

Každý den víte, o jaké zápasy soutěžíte. iDNES.cz rozdává vstupenky na mistrovství světa v hokeji,...

V Petrohradě se autobus s dvacítkou lidí vřítil na most a spadl do řeky

10. května 2024  14:27,  aktualizováno  15:21

V centru Petrohradu v pátek přišli o život nejméně čtyři lidé, když z mostu do řeky Mojky spadl...

Rusko útočí na Ukrajinu z nového směru. Bránit Charkov zamířily posily

10. května 2024  12:40,  aktualizováno  15:15

Ruské jednotky se pokoušejí prolomit ukrajinskou obranu v pohraničí na severu Charkovské oblasti,...

Hokej Česko - Finsko je pro řadu poslanců důležitější, divil se Fiala z SPD

10. května 2024  5:43,  aktualizováno  15:15

Přímý přenos Do boje o korespondenční volbu ve Sněmovně vstoupilo v pátek začínající hokejové mistrovství světa...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 311
  • Celková karma 29,61
  • Průměrná čtenost 3139x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.