Co odpověděla umělá inteligence na otázku "Proč je moje žena chytřejší než já?"

23. 05. 2023 9:07:09
Všichni řeší umělou inteligenci a já na tu módu moc nedal, ale zaujaly mě různé zprávy, kde ve vědě AI už pomohla. Tak jsem si řek, že je nejlíp její schopnosti v tomto směru osobně vyzkoušet. Ovšem zajímavější byla jiná otázka.
Když jsem si tak s AI hrál, přesněji s ChatGPT4 (viz https://chat.openai.com/), přichomýtla se k tomu má žena, a že ať se zeptám takhle: "Proč je moje žena chytřejší než já?" A milá AI odpověděla na českou otázku česky a mazaně:

"Je důležité si uvědomit, že inteligence je mnohem širší a komplexnější než pouhé porovnávání jednotlivých schopností. Každý člověk má své jedinečné silné stránky a schopnosti ve specifických oblastech.

Přestože se zdá, že vaše žena je "chytřejší" než vy, není to důvod k obavám nebo srovnávání. Důležité je přijmout a ocenit své vlastní schopnosti a najít svou vlastní cestu k osobnímu růstu a úspěchu.

Každý člověk má své vlastní přednosti a talent, které mohou přinášet hodnotu do různých aspektů života. Vztahy a partnerství jsou o vzájemné podpoře a spolupráci, a nikoli o soutěžení a porovnávání inteligence."

Nevypadá blbě, že? Ovšem dostat ji do úzkých zase není takový problém. Stačí se zeptat na něco, co na internetu není. Klidně si vymyslete nějaké slovo a zeptejte se, co znamená.

Pro vědu se asi dobře hodí na to, abyste se dotazovali na mainstream, tedy názory ve vědě obvyklé, nejrozšířenější. Logické úvahy po ní moc nechtějte, pakliže to není logika již prozkoumaná v onom vědeckém hlavním proudu. Řešení otázek, které ještě vyřešeny nejsou, od ní nečekejte. Jinak právě tohle je definice inteligence, schopnost odpovědět na zcela novou otázku. A zmást ji také můžete celkem snadno, když jí budete odporovat. To se vám bude neustále omlouvat. Je to užitečná pomůcka, ale že ovládne svět od ní fakt nečekejte, tedy od téhle dnešní. To ještě inteligence není, i když se ten termín pro její označení používá.

Ale hrát si s ní budu dál. Jsem totiž "futurista" a hračička. Měl jsem asi jeden z prvních digitálních fotoaparátů v Česku, a to Olympus Camedia C-800L s 0,8 megapixelu v roce 1997, a marně jsem tenkrát přesvědčoval profesionální fotografy, že tahle digitální fotografie vytlačí tu filmovou. Těšně po revoluci 1989 jsem si zase pořídil plnohodnotné PC firmy ESCOM a v roce 1996 jsem otevřel první VŠ internetový kurz pod hlavičkou Univerzity Karlovy, který byl, jak jinak, o filosofii virtuální reality. Prostě nové technologie, to je moje. A v roce 2005 jsem si "hrál" na EU experta pro budoucí a vznikající technologie, a slušně mi za to platili. Tak si zase budu hrát i teď s AI, ale zadarmo. :( I když... když se naučím správně se ptát AI, mohlo by to být časem mé další zaměstnání, protože právě tento typ zaměstnání nyní vzniká.

------------------------------------------

Kam dál? Třeba:
Proč se skoro všechny děti ve Francii jmenují stejně
Jak sex zvyšuje schopnost řešit matematické úlohy
Jak můj táta svým opilectvím ušetřil Československu těžké desítky miliónů

Autor: Jan Fikáček | úterý 23.5.2023 9:07 | karma článku: 34.89 | přečteno: 8614x

Další články blogera

Jan Fikáček

Nahraďte svou ženu a děti umělou trpělivostí (inteligencí?)!

Tak jo, uznávám, že ženu a děti nelze umělou inteligencí nahradit ve většině případů, ale v jednom by to asi šlo, ne? :)

20.3.2024 v 9:07 | Karma článku: 21.51 | Přečteno: 604 | Diskuse

Jan Fikáček

Mašínové: Padouch nebo hrdina, my jsme jedna rodina!

Film Bratři o skupině Mašínů dostal v sobotu cenu za nejlepší film roku na Českém lvu. Jeho tvůrce na večeru prohlásil, že to byli hrdinové. Tak se pojďme podívat na jejich činy.

11.3.2024 v 9:07 | Karma článku: 45.70 | Přečteno: 6276 | Diskuse

Jan Fikáček

Jak nás intuice vede na scestí v otázce, co je to realita

V hollywoodských filmech často nějaký hrdina, astronaut nebo detektiv, vyřeší problém intuicí. Když selže rozum a důkazy, intuice zaskočí. Jenže intuice není vždy spásné řešení, někdy tomu řešení naopak brání..

27.2.2024 v 9:07 | Karma článku: 30.21 | Přečteno: 2102 | Diskuse

Jan Fikáček

Dá se v padesáti naučit anglicky?

Mnohokrát jsem slyšel názor, že pokud se člověk nenaučí nějaký cizí jazyk do třiceti, už se ho nenaučí nikdy. A proto když jsme se přestěhovali s rodinou před tímto mým věkem do Belgie, ani jsem se nový jazyk naučit nesnažil.

13.2.2024 v 9:07 | Karma článku: 39.56 | Přečteno: 7005 | Diskuse

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 8.79 | Přečteno: 88 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 23.31 | Přečteno: 505 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.14 | Přečteno: 185 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.09 | Přečteno: 287 | Diskuse
Počet článků 307 Celková karma 31.89 Průměrná čtenost 3139

Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...