Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
RH

Kruton

17. 10. 2012 16:31
EU a demokracie

je to jednoduché, tak velký celek jako je EU musí nutně ztrácet míru demokracie malých států..

A propos, víte, proč by se se současnou ústavou nemohlo Švýcarsko stát členem EU?

1 0
možnosti
JF

fikacek

17. 10. 2012 17:12
Re: EU a demokracie

Takže dle téhle logiky, ze země demokracie a svobody, taky nedemokratická? :-)

0 0
možnosti
JM

Edmund Černá Zmije

17. 10. 2012 16:18
No a co je na tom,

že by mohl Nečas zablokovat nějaké rozhodnutí EU, vlastně demokratického?

-

Rozhodování v EU je tak vzdálené občanům, že nemůže být nikdy demokratické. Poslanci EU sice byli demokraticky zvoleni, ale rozhodují o věcech, které budou platit v místech, kde nikdy nebyli a nikdy ani nebudou, o lidech, kteří o jejich existenci nemají ani tušení. Tomu se říká demokratický deficit.

-

http://cs.wikipedia.org/wiki/Demokratick%C3%BD_deficit

1 0
možnosti
JF

fikacek

17. 10. 2012 16:24
Re: No a co je na tom,

První věta: bez diskuse souhlas !!!

Tak to nejsou demokractické ani USA? Tohle nebezpečí tu je. Na to potřebujeme ale rozumnou vládu, aby věděla, co má dělat, když má premiér třeba právo zablokovat bankovní unii v celé EU. Navrhujme tedy, jak zmenšit demokratický deficit, který vzniká už zvolením okresního starosty.

Nevím, jestli dělá EU dost, ale eurosplanci jsou půlku doby v reginech. EU má přímo Výbor regionů, kde se v Bruselu scházejí starostové i malejch měst, a mnou se prosadit. Když se připravuje nějaká směrnice, hodí se ven její "filosofická verze". Na netu ji může každý kritizovat. Teprve pak se upřseňuje a schvaluje.

Na většině akcí v EU v daném oboru (děti, lidská práva, IT, obchod, ekologie....), jsou zvána občanská sdružení z té odbornosti. Nejsem znalec struktur EU, tak jen říkám, co vidím. Bude teoho asi o dost víc.

0 0
možnosti
S

SYETEY_KOTZOUR_chrní_v_trní

17. 10. 2012 16:15
na jednu stranu nesmíme ani na chvíli

přestat v EU prosazovat své zájmy, jinak si s náma utřou zadel...na druhou je opravdu schíza žrát českým mafiánům výmluvy na unii tam, kde jde výhradně o naši neschopnost či dokonce naši vlastní iniciativu.

1 0
možnosti
JL

uumaa

17. 10. 2012 16:09
Autore

Souhlas R^

2 0
možnosti
JP

Chytrakz hospody

17. 10. 2012 16:00
Fikáčku,

toto může napsat pouze EuroHujer nebo člověk totálně zhulený. Vyber si;-D

2 0
možnosti
JF

fikacek

17. 10. 2012 16:11
Re: Fikáčku,

To může napsat jen ten, co už nemůže vydžet tu hloupost evropských rozměrů našich "euroskeptiků". A tady nejde vůbec o EU, ale o to, že tihleti fanatici někam silou tlačí své soukromé zájmy, a kvůli tomu jsou ochotni prodat rozum nás všech, naši zem, demokracii, právo.

Typicky komunistikcýk způsobem hledají třídního nepřítele: ekology, EU, soudy, média, občanskou společnost. Nemám rád komunismus a jakékoliv fanatiky, kteří jdou třeba jakoby na druhou stranu, ale používaj úplně stejný metody jako komouši. Umlátil vlastní názor, aby se každý bál s nimi nesouhlasit. On ne nadarmo zpíval Pepa Nos: když se jde furt doprava, dojde se vlevo. :-)

Nemám rád fanatiky žádného druhu. Třeba Tvého: já tady udevl příklad, ve kterém je EU daleko demokratičtější než my. Ty jsi reagoval jen urážlivých heslem. Neboli Ti zřejmě nejde o demokratcikou diskusi, ale jen o zastrašení a potlačení názoru, který Ti nevyhovuje. To je ale ubohá úroveň, co? :-)

1 0
možnosti
JC

Jarcho

17. 10. 2012 15:47
Co Habsburkům trvalo 150 let,

to zvládne EU za jedno desetiletí.

0 0
možnosti
JF

fikacek

17. 10. 2012 15:55
Re: Co Habsburkům trvalo 150 let,

Fakt jsem Habsurkům nemohli zablokovat ŽÁDNÉ rozhodnutí, ne to bože takhle zásadní. :-)

0 0
možnosti
T

tickmaster

17. 10. 2012 15:46
Nepředbíhejte času

Sice je Nečas připraven zablokovat bankovní unii, ale necháme se překvapit jestli tu EU dovolí tu bu zablokovat.

Pak můžeme mluvit o tom jestli je EU demokratická nebo nedemokratická. Hlavní je teď si pamatovat že Nečas tu bankovní unii nechce. Beztak na poslední chvíli změní názor a za 2 roky bude EU poslanec. Jak Špidla.

0 0
možnosti
PK

pavel kula

17. 10. 2012 15:50
Re: Nepředbíhejte času

Já bych si tou změnou názoru nebyl až tak jistý. Pokud nechce ODS definitivně skončit, tak jí nezbude nic jiného než najít nové velké téma, na které přiláká voliče. A tím by se klidně mohl stát boj proti EU.

0 0
možnosti
MB

mbem

17. 10. 2012 15:36
Ptáte se kde je ta nedemokratičnost EU?

„Uvedu další, myslím, že za ten rok, co jsem v úřadě, čtvrtou novelu zákona o ochraně spotřebitele. Tento zákon je pravděpodobně nejčastěji novelizovaným zákonem v poslední době. Není to proto, že bychom byli blázni na ministerstvu a tyto novely si zase vymýšleli jako nějakou dobrou zábavu, ale je to prostě proto, že ve všech zmíněných případech, kdy jsem tady stál s další novelou zákona na ochranu spotřebitele, tak to bylo vynuceno nějakým právním předpisem Evropské unie. Nejinak je tomu i nyní, kdy jde o transpozici směrnice 2005/29/ES. ... Můžeme s tím nesouhlasit, ale to je tak jediné, co s tím lze udělat … abychom se vyhnuli napadení ze strany Evropské komise ohledně nedostatečné transpozice, což už se v jiných případech několikrát stalo.“ Martin Říman při předkládání novely zákona o ochraně spotřebitele, PS PČR

0 0
možnosti
JF

fikacek

17. 10. 2012 15:45
Re: Ptáte se kde je ta nedemokratičnost EU?

Tak možná si to chtělo přečíst ty směrnice dopředu, ne? :-) Říman byl ministrem 2006-2009 a tak směrnice, jak z jejího čísla vyplývá, je z roku 2005. :-)

Neboli to vypadá na klasickou českou zbabělost: něco prošvihnu, jsem neschopnej, a tak to musím hodit na někoho neoblíbeného, třeba na EU. :-)

To jsem zažil třeba u EU nařízení o počtu záchodků ve školkách. Křik hrozný, jak je EU debilní, a když pak zjistili, že je to nařízení JEDNÉ krajské hygieny, tedy ani ne státu, a už vůbec ne EU. Koukali jak puci. :-)

3 0
možnosti
BM

sallyna

17. 10. 2012 15:14
Jenže

EU nám chce zakázat i tu Šaratiici.......

1 0
možnosti
JF

fikacek

17. 10. 2012 15:20
Re: Jenže

By se z toho jeden posr.... že? :-)

2 0
možnosti
  • Počet článků 311
  • Celková karma 29,51
  • Průměrná čtenost 3139x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.