Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

zajímavý článek R^ ještě by s kontrolorem mohli vyběhnout - natáhnout koleje kolem Země a napojit je na začátek a kontrolor by se na konec nedostal ;-)

0 0
možnosti
Foto

To by se asi nepovedlo, protože kontrolor by poznal, že neletí přímo. :-)

0 0
možnosti

Moc hezky napsáno. 

Nekonečno (i nula) byly (a jsou) pro mne vždy velmi abstraktní pojem. Nyní ale poněkud lépe uchopitelný.

Problém krabice od bot (co je kolem krabice) mi vždy udělá v hlavě uzel. ;-)

0 0
možnosti

Nejsem matematik, ba naopak a tak se snažím chápat vše "fyzikálně". Chápu nulu i nekonečno podobně. Fyzikálně neexistují i když matematika s nimi může úspěšně operovat, ale zároveň v rovnicích vychází i jako fyzikální nesmysly. Zjednodušeně.

2 0
možnosti
Foto

Matematika s nim i neoperuje. :-) Diferenciální počet neměl nekonečně malý přírůstek už od Liebnitze a teď má nenulové epsilon okolí bodu.

Jen teorie množin si nalhává, že pracuje s nulou a nekonečnem, z čehož vyplývá třeba neřešitelný paradox množiny všech množin, který umí převést akorát na metaúroveň, která se ale opět nekonečně zacyklí a tím je opět nevyřešená. Když se matematika zbaví iluze nekonečna, mnoho jejích disciplín se zbaví neřešitelných rozporů. :-)

0 0
možnosti

J85o64s47e25f 87P58o18t89r

24. 2. 2015 19:19

To je vědecký článek jako řemen.

Stejně vypovídající o nekonečnu je vtip, který koloval v době reálného socialismu :"Příslušníci VB jdou na kontrolu nádraží. Podívají se na koleje a vidí, že se v dálce sbíhají. Řeknou si, jasná sabotáž a rozběhnou se, zajistit to sbíhání. Běží, běží, až se jeden ohlédne, uhodí se do hlavy a řekne : vždyť jsme to přeběhli a tak se otočí  a běhají po trati sem a tam, aby zajistili tu sabotáž, dokud nepřijde přednosta stanice a nezařve na ně : Neběhejte mi tu po trati. Načež se náčelní ohradí : my nejsme žádní potrati, jsme příslušníci VB".

Tajemné nekonečno jednoduše (2) je vědecky na úrovni toho vtipu, jenže ne tak vtipné.

0 1
možnosti
Foto

A kromě vtipu by nějaká myšlenka nebyla náhodou? Asi to nehrozí. :-) Co takhle nějaký protiargument? Nic... co se dá dělat. :-) Asi je vědečtější říkat vtipy bez jakékoliv myšlenky. :-)

2 0
možnosti
  • Počet článků 310
  • Celková karma 30,45
  • Průměrná čtenost 3149x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.