Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Já tam teda žádnou chybičku nevidím. Ten citát v perexu vypadá jako básnická licence ze soukromého dopisu. Nějaký odkaz na Einsteinův konkretní odborný článek by nebyl?

A když už je řeč o chybičkách, ten fyzik jehož video jste si vypůjčil se jmenuje Brian Greene.

1 0
možnosti
Foto

Uznávám, že jsem ten nadpis použil ve stylu, který je obvyklý u předních fyziků (Green, Gamow, Hawking...) při popularizaci vědy. :-) Takže ano, nemám žádný vědecký článek, ve kterém by Einstein popsal paradox Andromedy a z něj odvodil tuto větičku. :-)

Nicméně, je to vlastně asi jediný možný výklad této jeho větičky, když tuto větu uvážíte v rámci jeho interpretace speciální relativity.

Ale ani to není podstatné a nemíním se o to přít, protože to není podstata problému. Podstatou problémy je, že paradox Andromedy je vyřešen, když uvážíme, že platí jen pro nadsvětelné rychlosti, tedy je mimo platnost speciální relativity. :-)

0 0
možnosti

Čas nemůže být iluze, viz časová šipka, potvrzená pozorovanou změnou entropie - nevím ovšem, nakolik se o to v době Einsteina fyzici zajímali. 

Hezký blogR^

0 0
možnosti
Foto

Ono by to chtělo delší výklad. :-) Jde o to, že existence času je pouze relativní, ne absolutní, ale přesně takový charakter má existence jakékoliv částice, či dokonce makroobjektu. V podstatě není velký rozdíl mezi existencí stolu a času. Obě existence jsou relativní.

Například kdybychom byli složeni z neutrin, ani bychom si stolu nevšimli, protože bychom jím procházeli volně jako prázdným prostorem. Prakticky by pro nás neexistoval. A žádná existence bez pozorovatele (obecně řečeno, pozorujícího objektu, protože vědomí je zde zcela nepodstatné) není. Není zcela ne-relativní existence, jak se domnívá třeba matematika.

Entropická šipka času je jen důsledkem rozpínání vesmíru, vlastně zřeďování vesmíru, což je samo o sobě zvyšování entropie. :-)

0 1
možnosti

Smazaný příspěvek

Příspěvek byl odstraněn autorem blogu. Opakované vložení může být smazáno redakcí.

Foto

Milý Pepo. :-) Evidentně tohle píšeš ze svého pokoje v Bohnicích, takže se na Tebe nezlobím, protože holt neštěstí nechodí po horách a občas člověk onemocní. Takže Ti přeju brzké uzdravení, v čemž Ti psychiatrická věda snad pomůže nemalou měrou. :-)

0 1
možnosti

A nepotřebujete k tomu ani žádný extra čas ani žádný extra prostor.

Se svým prostorem 3+1 (v ultramalých rozměrech třeba i 10+1, to na věci nic nemění) a se svým časem si zcela vystačíme. Pro vysvětlení našeho vesmíru se k jinému metačasu a metavesmíru uchylují jen ti, kteří se děsí toho, že neumí vysvětlit začátek.

1 1
možnosti
Foto

To 3+1 je už ten extra prostor, podle modelu Minkowského. :-)

0 1
možnosti

Nedávno nějaký fyzik-ne lidový myslitel, přepočítal Einsteinovy rovnice i bez jednotky času a vše se jevilo v pořádku. Jeho závěr mě zaujal, tvrdí,  že čas neexistuje, je jen námi uměle vytvořenou konstantou a celá historie našeho vesmíru se "odehrála" během jednoho okamžiku. Z našeho pohledu si pouze přehráváme záznam toho co už je předem dané a co už vlastně ani neexistuje. Einstein tedy fakticky mohl mít pravdu, byť dotyčným to asi moc platné nebylo.

1 1
možnosti
Foto

Chtělo by to odkaz na článek. Z takto obecně sdělené informace se nedá pochopit, jak výpočet konstruoval a tedy ověřit, jestli postupoval správně nebo ne. :-) Podle Einstenovy speciální teorie relativity se ale Einstein v té větě zmýlil. :-)

0 1
možnosti
  • Počet článků 310
  • Celková karma 30,39
  • Průměrná čtenost 3149x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.