Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J39o56s28e55f 35P76o84t10r

18. 6. 2015 21:45

Pane Fikáček,

opět pohádky, za souhlasného přitakování vašich příznivců

"Jasně z toho vidíme, že nejen, že  musí existovat multivesmír, ale, že musí existovat i jeho části ..."

Multiverzum nebylo vymyšleno podle chování kvantových částic, ani podle toho, co se někomu zdá, že to tak musí být.

Náš vesmír je jemně vyladěným systémem, tak, že se v reálné době nezřítí do sebe, ani se nerozptýlí do nekonečna. Je to proto, že fyzikální  zákony a jejich hodnoty a konstanty, které můžou nabývat hodnot od mínus nekonečna do plus nekonečna se zastavily právě na těch hodnotách, aby Vesmír byl stabilní . Toto řešení je možné jen jako dílo Konstruktéra.

Aby ateističtí vědci tento problém obešli, vymysleli si nekonečné množství vesmírů s všemožnými stavy a náš Vesmír prostě NÁHODOU splňuje požadavky na stabilitu a život.

Existenci multivesmírů podstatně podrývá nedávné zjištění, že náš vesmír skončí "Velkým roztržením", kdy se veškerá hmota rozpadne na nic. Tím je i existence dalších vesmírů konečná a proto nereálná.

0 0
možnosti
Foto

Je holý nesmysl, že: "Náš vesmír je jemně vyladěným systémem, tak, že se v reálné době nezřítí do sebe, ani se nerozptýlí do nekonečna.". Tady někdo spatlal do sebe fakt, že je vesmír jemně vyladěn tak, abychom v něm vznikli my a obrovské množství možností, jak by se vesmír mohl rozpínat. Rozpínání vesmíru vůbec není nijak vyladěno.

Když člověk nerozumí elementárním faktům a plete si je, může mu z toho vyplynout i Konstruktér. :-)

Že náš vesmír skončí "roztržením" je jen jedna z možností, nikterak dokázaná. K důkazu bychom potřebovali přesně vědět, co je to temná hmota a temná energie a jejich vliv na rozpínání vesmíru.

Mimochodem by mě zajímalo, jak třeba roztržení nafukovaného balónku znamení zmizení jeho hmoty. :-) Podobně "velké roztržení" nebude znamenat zničení všeho.

Ano, když člověk nezná základní fakta a nepoužívá logiku, může dojít k zajímavým, leč úplně nesmyslným závěrům. :-)

2 0
možnosti

J38a77n 19P65a27l60l43a26s

17. 6. 2015 22:52

Dobrý večer, existují. Sám jsem jednou pod vlivem přestoupil do nejbližšího sousedního paralelního vesmíru. Vyměnila se tlačítka na děleném vypínači: levé bylo náhle pro světlo pod linkou, pravé pro zářivku na lince. Jinak zůstalo vše při starém, i moje stará.

1 0
možnosti

R^Naprostý souhlas. Jakkoliv si vážím popularizátorů jako je Michio Kaku, ty teorie, které podávají publiku ve vědeckopopulárních pořadech, jsou přeci jen hodně hodně neprokázané dohady. 

Tady konkrétně by to znamenalo roubovat jevy kvantové mechaniky na reálný makrosvět - a to (podle našich experimentů) není možné. 

Co se týká paralelních světů - pocitově bych řekla "všechno je jinak". Jen bohužel zatím nevíme, kde a jak.

2 0
možnosti

Ohledně identických kopií nás samých někde jinde jsem už slyšel od Michia Kaku (myslím, že to byl on, kdyžtak mne někdo opravte).

Uváděl tam důvody a se zanícením tvrdil, že je to logické. Mně to logické vůbec nepřipadá a pravděpodobně umřu s tím, že to nikdy nepochopím. Každopádně smekám klobouk před tímto nesmírně těžkým vědním oborem, který nabízí nekonečné množství nevyřešených otázek.

Když se budu držet při zemi, tak mi k vráskám na čele bohatě stačí rozměr naší domovské a celkem titěrné galaxie o dimenzi 300.000 km x 60 x 60 x 24 x 365 x 100.000.

0 0
možnosti

Doporučuji: Michio Kaku - Paralelní světy. Moc zajímavé čtení.

1 1
možnosti
Foto

Ale trochu amatérské, neprofesionální. Ten pán nemá moc velkou prestiž.

0 0
možnosti
Foto

Existují paralelní vesmíry? Ano. Poznáme je někdy? Ne.

0 0
možnosti
Foto

Na obě otázky odpovídám "ano". :-)

0 0
možnosti

"že kvantové vlastnosti se běžně neprojevují ani v lidských měřítkách, jen v těch mikro,"  Rakousky profesor Anton Zeilinger prenasel kvantove informace na Kanarskych ostrovech  na vzdalenost 130 kilometru. Pokud se nekdo zajima o theorii relativity, mel by zacit sagnacovym interferometrem.

0 0
možnosti

Jenže to, co dělá Zeilinger je zase jen něco, co se týká kvantového stavu, ne makrosvěta. Navíc to není přenos informace, je to jen jeden z víceméně od našeho běžného světa odlišných druhů chování osamělých makročástic.

0 0
možnosti

Ten Zenón měl ještě další teorii. Cokoli je, tak existuje. A aby existovalo, musí mít protiklad v neexistenci. Tudíž aby byla neexistence, musí taky neexistence nebýt... Jenže když není neexistence, tak tím pádem nemůžeme říct, že neexistence je. Tak se dostal k tomu, že bytí nemá protiklad k nebytí a nic neexistuje. Ale jak to, že neexistuje, když neexistence neexistuje? Ta myšlenka nemá konce. Stejné to bude s tím vesmírem.

2 1
možnosti

J74i72ř94í 66H73a16v62e38l

17. 6. 2015 13:03

Tak to dopadá, když se neoddělí věc a její myšlenkový model.

0 0
možnosti

J28i56ř87í 69H76a70v30e49l

17. 6. 2015 12:22

Zajímavé. Zmínil jste Zenóna ale ne tu lekci, co nám po něm zůstala. A to tu, že člověk je schopný vymyslet prakticky neomezené množství elegantních, logických a naprosto chybných teorií.

Na základě čeho soudíte, že vaše axiomy budou platit i mimo náš vesmír? Vždyť stačí jen změnit měřítko a odpozorovaná pravidla se mění tak brutálně, že to naše představivost přestává zvládat. Jaká je šance že nějaké odpozorované pravidlo přežije porovnání s něčím mimo náš vesmír, když už jich tolik padlo na porovnání s něčím uvnitř?

Mimochodem, těch 99,99999999% mě velice pobavilo ;-)

2 0
možnosti
Foto

Tak určitě se nebudu bít do krve za své pojetí. Znám jeho váhu a šance na správnost, které dozajista nejsou absolutní. Ale to s těmi kopie nás samých mi přijde jako celkem evidetní kravina.

Já jinak své "axiomy" stavím daleko obecněji než fyzika a dělám daleko menší extrapolace. Když se ověřila obecná teorie relativity ohybem paprsků kolem našeho Slunce, tak nikdo nepochyboval, že platí pro celý vesmír. Tedy něco, co se ověřilo na úrovni 8 světlených minut, se aproximovalo na rozměry 14 miliard světelných let.

To moje extrapolace jsou daleko opatrnější. Jsou jen jeden krok z našeho vesmíru a tvrdí něco daleko méně silného a přesného než třeba právě OTR.

Takže moje drzost je vlastně daleko, daleko menší, než "drzost" OTR. :-) Jsem daleko opatrnější. I vzhledem k tomu, že mám snad biliardkrát více ověřených případů než OTR. :-))))

0 0
možnosti

omg, došel jsem jen k zenonovi "Zenon z Eleje to kdysi napsal zhruba takto: Vše, každé něco, je v prostoru. Je prostor něco? Je. Tak bude v prostoru." prostor NENÍ entita! takže zpátky z začátkům a studovat.

0 1
možnosti
Foto

No, Einstein si myslel něco jiného, když tu entitu začal zakřivovat aby vytvořil obecnou teorii relativity. :-) Takže Ti nezbejvá, než nejdřív dokázat, že obecná relativita je kravina.

0 0
možnosti
  • Počet článků 310
  • Celková karma 30,45
  • Průměrná čtenost 3149x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.