Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J74o24s41e64f 97P20o34t29r

7. 11. 2015 0:48

"jestliže se  zastánci úplného determinismu radují, musím je trochu schladit"

Myslím, že musím zchladit i já vás, pane Fikáček, protože váš příspěvek je jako obvykle směsí nesmyslů, které  poskládáváte, vytržené z kontextu a snažíte se s nimi vytvořit filozofickou ideu, která nemá  ani hlavu ani patu, a to  včetně diskutujících, kteří si ve vašem povýšeneckém, ale ve skutečnosti s  neumětelským  myšlením hrají na vysokou vědeckou sounáležitost s vašimi myšlenkami.

0 2
možnosti

Zajímavý článek, ale náhodu v kvantové mechanice si vzít nenechám! Bellův teorém říká, že žádná lokální teorie skrytých proměnných nemůže popsat výsledky kvantové mechaniky. To znamená, že jediný způsob, jak zachránit skryté proměnné a nimi determinismus a připustit nelokálnost a tím pádem zahodit teorii relativity. Vzhledem k tomu, že neexistuje žádný důvod, proč by vesmír měl být deterministický, zato existuje velmi dobrý důvod, proč je kauzální působení omezené rychlostí světla ve vakuu, to považuji za holou zoufalost.

Mimochodem staromódní definice definice vesmíru je množina všeho, co existuje. Takový vesmír je potom perfektně izolovaný hned z definice.

0 0
možnosti
Foto

Řešení je tady celkem prosté. Když tak ho můžete vzít jen jako možnost, která ale jasně ukáže, že tato jistota náhody je na vratkých základech.:-)

Matematický aparát kvantové mechaniky je jistě úplný, jak ukazují i Bellovy nerovnosti, ale je to 3D model. Vypadá to ale, že náš svět je celkem s vysokou pravděpodobností vícerozměrný, což kromě jiného vysvětluje slabost gravitace a tak kvantová mechanika popisuje jen řez skutečného světa.

Takže ony skryté proměnné jsou jaksi mimo současný matematický model kvantovky, a nejsou to jen skryté proměnné, ale celý skrytý svět, větší než ten, který kvantovka popisuje. Takže to chce najít obecnější matematický model, jehož zjednodušením ten současný je.

A nebo jinak. Je známo, že jisté sluneční cykly ovlivňují radioaktivní rozpad tak, že zmenšují či zvětšují "obsah" náhody v tomto procesu. Otázka je: jak je možné že determinismus může vytlačovat a nebo dělat větší "prostor" náhodě. Je to proto, že mají společný základ, jinak by spolu nemohly takto "komunikovat". Stejně jako musí mít lidé společný jazyk, aby spolu mluvili, nebo společný fyzikální základ (atomy) aby jedno tělo mohlo vytlačovat jiné.

Máme hodně úzký výběr, co je tím společným základem náhody a kauzality. Uvážíme-li hypotézy náhody jak nepoznané kauzality, vidíme hned, co je tím společným základem - je to kauzalita. Náhoda i deterministický řetězec či síť, jsou obě kauzální formy, jen jedna je skrytá a druhá viditelná. CBD. :-)

0 0
možnosti
Foto

Moc pekny clanek. S vetsinou v nem souhlasim.

1 0
možnosti
Foto

Skoro by mě víc zajímalo, v čem nesouhlasíte. Jedině různé názory totiž vedou ke zlepšování uvažování. :-)

0 0
možnosti

Moc ráda čtu podobné úvahy a články... akorát jsem se zatím nerozhodla, na kterou stranu se přidám. Tak možná než se rozhodnu, bude již to rozhodnutí na hřbitově vědy. Ač staršího data, moc pěkný článek. někam si ho uložím.:-)

1 0
možnosti
Foto

Tenhle problém se del mýho názoru hned tak nedostane na "hřbitov vědy". :-) Vidím to na dlouhé pobíhání lidí ode zdi ke zdi. O zdi úplného determinismu ke zdi úplné náhody. :-)

1 0
možnosti
Foto

Pokud tvrdíte, že náhoda neexistuje - rozhlížíte se předtím než přejdete vozovku?

1 0
možnosti
Foto

Nečetl bych jen nadpis. :-) Článek naopak tvrdí, že náhoda je vždy a všude. :-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 310
  • Celková karma 30,44
  • Průměrná čtenost 3149x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.