Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
BP

Zajímavé - stejně si ale myslím,že ona ultrakrátká epizoda existence lidstva řešení této otázky prakticky nikam neposune.Zde jsem gloseologický pesimista:V neděli jsem se koukal na reportáž o českých vědcích v CERN a byl jsem konsternován,jaké množství dalších částic objevili či popsali.Snažíme se ztéci nekonečno a máme k tomu jen pranepatrný zlomeček času.Smiřme se s tím,že naše zvědavost zůstane neukojena.

2 0
možnosti
Foto

Překvapivě je tento blog reakcí na výrok Martina Zemana v onom pořadu. On tam prohlásil, že je to špatně položená otázka, co bylo před velkým třeskem. Už jsem mu link na ten blog poslal, tak uvidíme, co řekne. :-)

0 0
možnosti
DT

Vznikl vesmír díky něčemu, co se v něm manifestuje i dnes? Pokud ne, asi se to ani nepovede nalézt. Co když to byla právě ta síla, která ho dodnes rozpíná (temná energie), která způsobila první fluktuaci? Ale to jsem zase u věcí, které se manifestují i v našem vesmíru - sil způsobujících reakce.

Podle mě Hawkingův vznik párů částic a antičástic z vakuových fluktuací vysvětluje dobře vznik hmoty "z ničeho". A pokusy na urychlovačích potvrdily částicovou kaši po velkém třesku. Vesmír sám je ale víc než jen hmota, je to také čas a vlastnosti konstant. Jaká síla umí nakopnout "něco" (případně "nic") takovým způsobem, že z něj vznikne celý komplex sil a vztahů? Hezký blog, díky. :-)R^

0 0
možnosti
Foto

Temná hmota a temná energie mohou být vlivem okolí vesmíru.

Co se týče vzniku páru částic z "ničeho", tak to "nic" je kvantové vakuum, neboli forma hmoty. :-)

O tom, jak vznikl čas a co bylo před ním, bude příští blog.

0 0
možnosti
VS

Ony úvahy obyčejně vychází z toho, že současní fyzici mají nulové povědomí o filozofii a nesprávně užívají pojem "nic" pro "něco". Ukázkovým příkladem je Lawrence Krauss.

2 0
možnosti
JT

Misto filozofie je lepe psat filosofie.

1 1
možnosti
JT

Zajimave uvahy. Ovsem vznik znamena, ze neco napred nebylo a pak bylo. Jak potom popsat vznik casu, kdy pred a pak nema smysl ? A nas cas vznikl velkym treskem.

0 0
možnosti
Foto

O tom bude další blog. Tak jen stručně. Náš čas je pouhý pohyb v obecnějším čase.

0 0
možnosti
  • Počet článků 310
  • Celková karma 30,45
  • Průměrná čtenost 3149x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.