Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Třeba byl vznik našeho vesmíru pouhou kvantovou fluktuací v rámci mnohem většího, obtížně představitelného "multivesmíru". Z našeho pohledu se jednalo o velký třesk a vznik značného množství energie, ale on se vesmír nerozpíná jako balónek, rozpíná se prostor v něm. Potencionálnímu vnějšímu pozorovateli by se mohl jevit jako elementární částice, pokud by ho vůbec zaznamenal, protože existence virtuálních částic se počítá na zlomky sekund. Čas, jak ho známe my, existuje pouze v našem vesmíru. Obávám se ovšem, že nám chybějí nástroje k prozkoumání, co je "mimo" náš vesmír, protože jsme jeho produktem a jsme v něm uzavřeni.

0 0
možnosti
Foto

Žádné uzavření není absolutní. Například se uvažuje o temné hmotě a temné energii, které mají zásadní vliv na náš vesmír, jako o vlivu multivesmíru na náš vesmír. U temné hmoty je to tak, že jí poznáváme prostřednictvím onoho gravitačního působení na náš vesmír. Máme dokonce už mapu temné hmoty. Takže poznání multivesmíru by tak možné bylo.

0 0
možnosti

Pokud je temná hmota či temná energie něco z multivesmíru, tak ano, ale pokud pocházejí z našeho vesmíru, máme jaksi smůlu.

2 0
možnosti
Foto

Nedovedu si představit, že to, co stvořilo náš vesmír, nemělo na jeho další vývoj ani ten minimální vliv. Nemusí to být pochopitelně ani temná hmota ani temná energie (která docela může být zdáním, způsobeným vlastně zpomalováním rozpínání vesmíru), ale vliv tu určitě je, IMHO.

0 0
možnosti

Temná energie je spíše zrychlením rozpínání vesmíru. Ale jinak ano, asi by ve struktuře našeho časoprostoru měly existovat stopy po tom vnějším "mimoprostoru", pokud skutečně existuje. Každopádně mě u silně věřících lidí (teď reaguji na pana Potra o něco výše) překvapuje, že je neznepokojuje myšlenka nekonečna. Přece základem křesťanské víry je, že Spasitel ukazuje, že lze porazit smrt a skrze víru v něj získat život věčný. To není jenom žít sto let, tisíc let, deset tisíc let, miliardu let, bilion let, ale prostě navěky. Opakem je nějaká forma smrti, jenom o něco odložená. Dokáže si pan Potr představit, co by dělal třeba za trilion let?

0 0
možnosti
  • Počet článků 310
  • Celková karma 30,45
  • Průměrná čtenost 3149x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.